Robant un vídeo contra el robatori

Robant un vídeo contra el robatori

JUAN SOTO IVARS

2
Es llegeix en minuts
Juan Soto Ivars
Juan Soto Ivars

Escriptor i periodista

ver +

C orre per les xarxes i els whatsapps i tot curs imaginable, més aviat galopa, un vídeo de càmera oculta. En un bar, el cambrer dona el compte als parroquians amb 20 euros de recàrrec perquè un altre client es va escaquejar sense pagar. Els clients s’indignen, discuteixen, s’ofenen, i el cambrer, amb molta gansoneria, els diu que el bar funciona així. Surten unes lletres: "Si no dubtes a reaccionar davant una situació injusta com aquesta, ¿per què no t’indigna pagar el que d’altres han malversat o robat?". I després es destapa la càmera oculta, la gent riu i ve un lema: "Tu pagues els 15.000 milions del deute independentista. Admet-ho, ets un pringat", diu el cambrer.

Notícies relacionades

Doncs resulta que aquest vídeo tan eficaç i tan viral contra el robatori que suposa que tot Espanya pagui la malversació del procés català està robat, manipulat: l’original és una campanya d’Oxfam contra el frau fiscal de les multinacionals que es va llançar el 2016. Han sobreimprès la segona part dels textos per canviar l’objecte de la crítica i després han tallat les paraules del cambrer. La pràctica és habitual a les xarxes. Allà s’agafa una metàfora i es converteix en una altra: és el mem, que canvia el sentit de qualsevol missatge, i posa Hitler al búnquer a parlar de l’Eurocopa o bé converteix el jurat d’un reality en la sessió de control del Congrés. Si les escombraries es reciclessin amb la meitat de celeritat que el contingut d’internet, viuríem en un món sense cap mena de rastre de contaminació o de microplàstics.

Però el més graciós no és això, sinó que l’argument s’adapta com un guant. El robatori no dol tant quan en lloc del cambrer te l’aplica una gran entitat i quan la suma no són 20, sinó molts milions d’euros. Es dona aquí, a més, la circumstància de què la gent potencialment més sensible a l’escaqueig de les empreses a l’hora d’abonar al fisc està, ara, mirant embadalida el pèndol d’hipnotitzador que espanta les masses amb l’auge de la ultradreta mentre s’acorda des del Govern la condonació de 15.000 milions de deute català, es projecta un "finançament singular" per a aquesta regió i el Constitucional de Pumpido (que és com el CIS de Tezanos) comença amb la demolició de la sentència dels ERO. Aquella que va castigar l’espoli per malversació de 680 milions, els responsables del qual són membres del partit que va tombar Rajoy amb una moció de censura que volia castigar la corrupció.