La Lliga no es veu

La Lliga no es veu
2
Es llegeix en minuts
Sergi Mas

La setmana passada LaLiga de futbol va exhibir múscul, orgull i presència de marca quan va comunicar públicament l’emissió gratuïta dels partits del nostre torneig de la regularitat per a la Xina. Sí, gratis. L’enhorabona, amic Javier Tebas.

Als que venem qualsevol mena de producte (com idees, articles d’opinió, vídeos, pòdcasts, etc.) ens encantaria tenir un aparador obert per a un potencial de 1.400 milions de consumidors, gairebé 30 vegades Espanya. És més: només que aquesta columna tingués accés a un milió de xinesos (el 0,07% de la seva població), jo estaria més feliç del que estic. Bé, tot arribarà.

En termes de màrqueting, aquesta generositat de LaLiga suposa una extraordinària promoció del campionat, i en ocasions així és bo regalar el teu producte, generar l’hàbit de consum per demanar posteriorment uns bons diners. Fins aquí, ben jugat.

Però, llavors, ¿on és el problema? En els partits nocturns no hi ha cap problema. Però quan es disputen amb llum natural, l’astre sol ens presenta un enorme contratemps: que la imatge no es veu gens bé. Em refereixo al típic pla general d’un partit –que suposa el 70% del temps de cada retransmissió– en què la nostra vista lluita contra el contrast del sol en la gespa, conjugada amb les immenses ombres que deixa la tribuna. Veure l’Espanyol-Alabès de dissabte passat obligava a un exercici de bona fe i, alhora, un sacrifici per a la vista. En cada canvi de pla, el realitzador suava sang.

Llavors, quan LaLiga fixa els horaris dels partits, ¿té en compte el contrast del sol en la gespa en funció de l’hora i on es juga? Sens dubte, no ho sembla. I em nego a pensar que LaLiga no sigui conscient d’aquest problema. Seria com vendre una barra de pa cremada per una punta i poc feta per l’altra.

Notícies relacionades

De la mateixa manera que LaLiga ha realitzat estudis històrics sobre la mitjana de les temperatures en les diferents ciutats on es juguen els partits, seria oportú preguntar als clubs: "Escolta, Getafe, demà m’envies cada mitja hora una foto presa des de la tribuna del teu estadi". Aixíevites problemes i veus el possible pla, perquè, si no, un bon partit pot acabar sent un esperpent.

Em pregunto què opinen d’això els realitzadors. O si són feliços. O ho arreglem o al final acabarem veient el futbol amb les ulleres de Rompetechos. Amic Tebas: repensi’s això.