TELEVISIÓ i MÉS

La veu en ‘off’ corporativa de La 1

La veu en ‘off’ corporativa de La 1
2
Es llegeix en minuts
Sergi Mas

L a veu en off de TVE és una bona veu. És molt correcta, vocalitza extraordinàriament bé, però li falta cintura. O li falta música. Sobre gustos no hi ha res escrit. I diria, no n’estic gaire segur, que és la mateixa veu en off que promociona i anuncia els programes de Ràdio Nacional d’Espanya.

Primer de tot, el meu aplaudiment i la meva admiració per aquest professional, de qui ignoro nom i cognoms i que fa molt bé la seva feina. Al meu entendre, però, a aquesta veu li falta color. I no només un: li falten colors. O grisos. O colors grisos. En posaré un exemple.

Notícies relacionades

Estàs fent una bona becaina al sofà del menjador quan de sobte et despertes amb una veu que surt del televisor: "Futbol. Aquest dimecres, juga la selecció. A les 21.00 hores, Espanya-Hongria, a Zamora. Connecta amb La 1", amb una entonació semblant a la que faria per vendre fruita i hortalisses a la botiga del barri: "Patates. Al colmado de la cantonada hi ha patates". No sé si a vostès els fa el mateix efecte, però a aquesta veu li falta color, li falta matís, li falten brillantors... Segueixo: puges al cotxe, sintonitzes Ràdio Nacional i hi apareix el bon home: "Els dissabtes, a Ràdio Nacional, No es un día cualquiera, amb Pepa Fernández". A veure, desconec si aquest home a la vida real quan va al quiosc al matí alça la veu: "M’emporto EL PERIÓDICO. I faci’m una primitiva d’un euro. Per dimecres. Cobri". Potser estic exagerant, o potser no.

Alguns de vostès deuen recordar que fa uns quants anys la veu corporativa d’Antena 3 atresorava unes qualitats tècniques espectaculars, que la majoria d’humanoides no tenim i a més envegem. Aquella meravellosa promoció que recordava: "Aquesta nit Farmacia de guardia a Antena 3. Viu-la. La televisió per a tothom". És que tenies la veu al clatell i ja eres dins de la farmàcia. Per no parlar dels inicis de Telecinco, en què la veu en off jugava amb el contingut visual i venia de gust mirar tots els programes: era aquell to de quan escoltes allò de "Viu amb José Luis Moreno el concurs més divertit de la televisió. Vip, a les dues de la tarda a la teva pantalla amiga". El contingut del programa era... discutible, però la promoció era directament insuperable. Imaginin-se això en la veu actual de La 1: "Vip, concurs i humor aquesta tarda a La 1". Doncs no. No és el mateix.