TELEVISIÓ I MÉS
L’invent absurd de posar càmeres a la ràdio

P ortem gairebé sis anys en què els estudis de ràdio convencionals s’han transformat en platós de televisió. Molt bonics, molta llum i molt "oohhhhh", però els seré molt franc: aquest invent d’instal·lar càmeres a la ràdio em genera un profund rebuig, perquè fusionar ràdio i tele (o vídeo) és un invent contra natura perquè la forma afecta greument el contingut. M’explico.
En els espais convencionals (el que anomenem "la ràdio de tota la vida"), amb tan sols UN telèfon es pot entrevistar UN convidat. Punt. Ara, amb la imatge, perquè l’entrevista sigui tècnicament perfecta, és imprescindible que el convidat disposi d’una bona connexió 4G, que estigui ben centrat i prou il·luminat, que no porti auriculars amb bluetooth –perquè la música molt bé, però les converses se senten com una merda. I els cascos, millor que siguin els de cable, els de tota la vida, perquè si no els té la seva veu es pot assemblar perillosament a Robocop. ¡Ah! I que no li arribi una trucada al convidat perquè, a meitat de l’entrevista, la seva imatge es pot quedar com la de Walt Disney. ¡Com suen els tècnics i productors amb els convidats per fer la preproducció d’una entrevista!
No oblidem que el convidat sempre estarà més relaxat (i, per tant, més explícit, i comunicarà més i millor) amb un telèfon a la mà en lloc d’estar pendent de com l’està veient l’entrevistador, de com surt per càmera mentre parla, etcètera...
Tot això obeeix a l’esbojarrat desig de certs directius de ràdio de la necessitat de la transcendència dels continguts de la seva antena. "Ei, això que heu emès és una xorrada però és viral, i, a més, ha sortit el caputxó del micro i, per tant, ja em serveix": aquesta frase jo l’he sentit dir a un directiu radiofònic.
Una gran part de professionals de la ràdio amb qui parlo sovint arrufen les celles i s’arronsen d’espatlles quan surt el tema de les cameretes. I alguna cosa deu tenir la ràdio, o l’àudio, quan algunes plataformes com Twitch ofereixen a l’usuari l’opció Només àudio per consumir els seus continguts...
Que sí, que sí... Que moltes enquestes, tendències, estudis d’opinió... Que si a la ràdio li queda poc i es mor... Doncs aquí la tenen vostès: la ràdio. Tan fresca i natural com sempre. Sense càmeres i, sobretot, sense fusionar mitjans, please.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."