El preu del futbol

El preu del futbol
2
Es llegeix en minuts
Sergi Mas

Segurament avui, que és dia 30, o a tot estirar demà, primer de mes, a alguns de vostès els carregaran el rebut de la plataforma que inclou el futbol de pagament. La quantitat superarà els cent euros i que quan la pagues, fa mal. És evident que es tracta d’un mal voluntari. A ningú li posen una pistola al pit que l’obligui a pagar per veure el futbol. Si ho vols veure tot gratis tens disponibles els resums a YouTube, és clar que en diferit, de tots els campionats que es disputen per aquí.

Cada dia que passa es va accentuant el constant debat sobre la pirateria i el preu del futbol. Crec que es pirateja allò que es considera que és car. Si costés 20 euros al mes, el pirateig baixaria d’una manera considerable. Perquè no em negaran que resulta friqui que el futbol se’l reparteixin entre dues plataformes (Dazn i Movistar).

Des de la temporada 1998 a la 2007-08 el futbol de pagament l’oferia Audiovisual Sport. ¿Quins temps, oi? Cada partit costava entre 9 i 12 euros. Només un partit. Recordo moltes tardes amb problemes tècnics que telefonaves a la central. Per no parlar de les 3.000 pessetes (gairebé 18 euros) que costava el primer Canal Plus amb aquella clau de plàstic per veure tan sols un partit. I el cine diari, també, amb estrenes de les 10 de la nit. Eren els 90. El segle passat. Comparat amb els preus d’ara, les xifres actuals són barates, és clar.

Notícies relacionades

Tan sols el 13% d’abonats a Movistar paguen el sobrecost del futbol. Abonats que a més paguen altres plataformes com Netflix, que per sort no tot és futbol en la vida. Estic convençut que si la tarifa mensual es redueix a 20 euros s’acaba la tonteria i la pirateria. O que es pugui veure un partit a través del mòbil sense obligació de tenir la fibra a casa. Si els clubs posen les entrades de tribuna a 200 euros en vendran 5. Si les posen a 25 euros, en vendran 50. Guanyaran més i tindran el camp més ple.

¿Recorden l’acudit de fa dues dècades sobre el desorbitat preu dels processadors de text? El paquet de l’Office costava un ronyó, i va ser un gran negoci per a Bill Gates, fundador de Microsoft. Va aparèixer l’Open Office, un processador universal i gratuït, calc al Word, i per tant Gates va abaixar el preu del seu paquet. Llavors, ¿qui era el pirata: qui va crear l’Open Office, o Gates, que cobrava un dineral pel programa? Perquè era un acudit. ¿Oi? Apliquin-ho a LaLiga.