TELEVISIÓ I MAS
El gran valor de ‘Cifras y letras’
És la senzillesa. Tal qual. Perquè fa dies que estic enganxat a aquest concurs històric que emet La 2 de dilluns a divendres. Quan em refereixo al terme històric, el raonament està justificat: han passat 34 anys des de l’estrena de Cifras y letras a TVE.
Es va començar a emetre el 1991 amb la magnífica Elisenda Roca al capdavant, i tot i que ha aparegut i desaparegut en algunes etapes, des de fa una mica més d’un any el presenta el jove biscaí Aitor Albizua, procedent d’Euskal Telebista, on ha firmat espais com Lingo o Nos echamos a la calle mentre que al canal estatal ha donat la cara al comandament de programes com El comodín de La 1 o bé La noche del Benidorm Fest: ull, família, que això de Benidorm comença la setmana que ve i tindrem teatre i soroll del bo, que diria José Mourinho.
Cifras y letras s’emet cada dia a les 21.30 hores, en horari on les bufetades per rascar una dècima de share van a dojo, però allà són, competint valentment contra formiguers, revoltes, intermedis i obtenint unes xifres d’audiència més que respectables. Aquest dimarts passat va arribar gairebé al 5% d’audiència capturant l’atenció de 634.000 espectadors. ¡Respecte al programa i als que el veuen!
Cifras y letras es grava al centre de TVE de Sant Cugat, i no ho fa en un plató immens, ni es grava amb públic present al plató, ni necessita de grans escarafalls, ni de premis extraordinaris... És a dir, compleix totes les funcions d’entreteniment d’un canal públic.
Sé que és un lloc comú, però per concursar i triomfar a Cifras y letras s’ha d’anar al programa ben llegit i calculat: llegit perquè s’han de formar paraules, cosa que resultarà més fàcil com més vocabulari tinguis al cervell i més llibres hagis llegit al llarg de la teva vida; i calculat perquè s’ha de ser ràpid de ment, a banda també d’imaginatiu.
És a dir, que si dibuixem el retrat robot del concursant del programa no ens trobarem gens el que apareix en altres concursos, d’altres cadenes, amb unes expressions que s’assemblen a "habemos llegao" o "La Yenni sanfadao porque selacabao el refrejco". Aquí hi ha alguna cosa que no m’encaixa, perquè la dotació econòmica en aquests programes acostuma a ser bastant superior a la que es reparteix a Cifras y letras. Ja se sap: som a l’era en la qual es premia el soroll, s’enalteix la imbecil·litat i s’aplaudeix el postureig.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Mercat laboral Treball rebutja la proposta de la CEOE d’apujar el salari mínim un 3%
- Selecció de personal Multa a Glovo per indagar en les entrevistes sobre la identitat de gènere
- Alimentació El Govern preveu per a aquest any la llei que vetllarà pels aliments de proximitat
- Sector financer Reafirmació territorial davant l’opa
- Sector financer El Sabadell obre la porta al retorn de més empreses després del procés