Un conductor mor arrossegat per la riera a Vilassar de Mar
Pluges torrencials de més de 200 litres per metre quadrat inunden el Maresme i tallen la N-2
El risc més gran de precipitacions afectarà aquest dijous algunes comarques de Girona
Les pluges torrencials que han caigut sobre la comarca del Maresme aquest dimecres a la tarda han provocat la mort d'un home a la riera de Cabrils, al municipi de Vilassar de Mar. La víctima, un veí de Mataró, s'ha vist sorpresa pel temporal i el seu vehicle ha sigut arrossegat per la tromba d'aigua que ha provocat una crescuda sobtada de les rieres de la zona. El conductor viatjava sol al cotxe i el vehicle ha quedat atrapat sota un pont. El cos de l'home ha aparegut, segons han aclarit els bombers de la Generalitat, entre el mur i el vehicle, a fora.
Els Mossos d'Esquadra investiguen l'incident i intentaran confirmar que efectivament ha mort per ofegament. La principal hipòtesi és que aquest conductor hauria intentat escapar-se abandonant el vehicle. El punt exacte de l'incident s'ubica a la riera de Cabrils, al costat del carrer de Sant Genís del municipi de Vilassar de Mar, i els fets han passat cap a les 21.30 hores.
PASSOS SUBTERRANIS INUNDATS
El diluvi, amb registres màxims que han superat els 200 litres per metre quadrat, ha inundat completament els passos de vianants subterranis que permeten travessar la N-2 i la línia ferroviària. Per aquest motiu els trens circulen lentament per aquestes localitats ja que als veïns no els ha quedat cap més remei que travessar per sobre de les vies.
Protecció Civil ha explicat que consten nombroses persones que, atenent a les recomanacions, han desistit d'agafar el cotxe i actualment estan aixoplugades en restaurants i clubs nàutics de la zona. La preocupació ara se centra també en la província de Girona, cap on es dirigeix el front. El servei d'emergències català ha fet una crida als habitants d'aquesta zona perquè extremin les precaucions durant la nit i no facin ús del vehicle particular perl 'alt risc que implica conduir sota aquesta tempesta.
Les pluges torrencials han obligat a activar el pla Inuncat a causa de les inundacions qua hi ha hagut en diverses localitats i al risc de desbordament de rius i rieres, sobretot al Maresme. El tram més afectat d'aquesta comarca ha sigut el comprès entre Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrils, segons ha informat Protecció Civil.
Les precipitacions han obligat a suspendre la circulació de trens entre el Masnou i Mataró, si bé a les 20.00 hores ha quedat restablerta, però per via única i amb endarreriments de fins a una hora. La N-2 també ha quedat tallada en un tram de cinc quilòmetres, entre el Masnou i Vilassar de Mar. El Servei Català de Trànsit no ha informat d'afectacions a la C-32 o altres carreteres de la comarca.
Encara que les pluges han afectat tot el Maresme, les precipitacions més intenses s'han registrat a Cabrils, amb 220 litres per metre quadrat, i Vilassar de Mar, amb 203, així com a Premià de Mar, amb 153, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) i de la xarxa Meteoclimatic fins a les 21.30. També s'han recollit 121 litres a Mataró, 102 a Cabrera de Mar i Tordera i 93 a Alella i 81 a Arenys de Mar, entre altres observatoris.
REGISTRES RÈCORD
Alguns d'aquests registres són rècord des que existeix la Xarxa d'Estacions Automàtiques de Catalunya (XEMA). Per exemple els 84,8 litres per metre quadrat caiguts en mitja hora a Cabrils superen el rècord de 73,9 recollits en el mateix lapse a Olot el 2015.
Sergio Delgado, subdirector general d'Emergències, destaca que gran part de les pluges s'han acumulat en un període curt de temps, entre les 18.30 i les 19.15, cosa que ha dificultat l'absorció de l'aigua per part del terreny. "Els registres són excepcionals i, en el cas d'algunes estacions, crec que poden ser històrics", ha afegit. A la ciutat de Barcelona s'han mesurat entre 25 i 55 litres per metre quadrat, depenent del barri, mentre que a Badalona han sigut 82.
Es tracta de les precipitacions més intenses a la comarca del Maresme dels últims anys, encara que a la resta de Catalunya sí que es té constància de precipitacions similars en dates relativament recents, com els 220 litres recollits a l'estació del parc natural dels Ports (Baix Ebre) el 23 de març de l'any passat o els 219 que es van acumular a Darnius-Boadella (Alt Empordà) el 30 de novembre del 2014.
Notícies relacionadesEl telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 800 trucades i 300 el dels bombers, la majoria del Maresme i motivades fonamentalment per inundacions en baixos i clavegueres desbordades, però també ha sigut necessari anar a rescatar diverses persones que s'havien quedat atrapades dins del cotxe.
Paso subterráneo N-II en el #Maresme. Si tu párquing se está inundando NO intentes sacar el coche puede ser una trampa MORTAL pic.twitter.com/hy9jMuXOlV
— Protecció civil (@emergenciescat) 12 de octubre de 2016
El front de precipitacions ha anat avançant de sud a nord seguint pràcticament la línia de la costa. A primera hora de la tarda, les pluges han descarregat amb força al delta de l'Ebre i zones veïnes (a Amposta s'hi han acumulat 71 litres). "Després, el front s'ha retroalimentat i ha quedat força estàtic al Maresme", ha afegit Delgado. L'avís per pluges es manté a tot el litoral fins dijous, però el risc més gran es desplaça cap a la Costa Brava. El Meteocat ha activat el nivell taronja a les comarques de la Selva i el Baix Empordà.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"