A l’Empordà

Catalunya registra una calamarsa rècord: 10 centímetres de diàmetre a Girona

Des que el Meteocat pren registres no s’havia detectat una pedra d’aquesta mida

«S’han trencat tots els rècords», assenyala el cap de Prediccions del Meteocat, Santi Segalà

Catalunya registra una calamarsa rècord: 10 centímetres de diàmetre a Girona
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La tremenda tempesta de calamarsa caiguda dimarts a l’Empordà (Girona), i que ha causat la mort d’una nena de 20 mesos, suposa un rècord històric en els últims 20 anys a Catalunya. L’observatori meteorològic de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) ha registrat pedres d’un diàmetre de fins a 10 centímetres. No es registrava una mida com aquesta des del 2000, quan el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va començar a recollir dades oficials de temps violent.

Santi Segalà, cap de predicció del Meteocat, ha qualificat d’«excepcional» el fenomen registrat a l’Empordà i, tot i que ha remarcat que no hi ha estudis concloents que relacionin aquesta calamarsada «puntual, localitzada i de 15 minuts», amb el canvi climàtic, sí que ha apuntat que els informes de canvi climàtic alerten que els fenòmens extrems i violents, com de fet ha sigut aquest, seran cada vegada més habituals.

Les tempesta i calamarsades de final d’estiu són habituals a Catalunya. «L’excepcional no és la calamarsada, sinó la mida de les pedres», diu aquest expert. En aquest cas han confluït diversos factors que expliquen la virulència del fenomen. «Venim d’un estiu extremadament càlid, amb persistents temperatures altes. La temperatura de l’aigua del mar també està per sobre de la mitjana. Això, unit a la pertorbació, amb humitat i vents ascendents han provocat una tempesta no habitual», explica Segalà.

Tempesta de 17 km d’altura

«S’han trencat tots els rècords. Mai abans, des que existeix el registre oficial del Meteocat, el 2000, s’havien registrat pedres d’aquesta mida», confirma. Aquest expert recorda un precedent amb pedres de 7 centímetres i també explica que a Lleida, on les calamarsades són més habituals que en altres punts de Catalunya, la mida de les pedres sol ser d’entre 2 i 6 centímetres. «I aquesta mida ja és molt gran», remarca.

Notícies relacionades

La tempesta, que procedia del sud de França, també va ser excepcional en un altre sentit: «Tenia una altura de 17 quilòmetres. És una brutalitat. Són xifres d’una tempesta molt potent que amb els vents ascendents expliquen la mida de les pedres», afegeix el responsable de prediccions del Meteocat.

¿Efecte del canvi climàtic?

¿El que ha passat és fruit del canvi climàtic? Els experts no en tenen dades concloents. «Aquest ha sigut un fenomen puntual, va durar 15 minuts i va afectar dos o tres municipis. Una cosa tan puntual no es pot atribuir al canvi climàtic», explica Segalà. Recorda que els efectes del canvi climàtic són de períodes llargs, com són les onades de calor i les sequeres. Sí que admet que els informes de canvi climàtic auguren que els fenòmens violents i extrems, com pluges intenses, inundacions i vents huracanats, seran cada vegada més habituals. «Però d’una cosa tan puntual com aquesta no podem concloure que sigui a causa del canvi climàtic», insisteix. Seria «massa atrevit i sense fonament científic». «Fan falta estudis més profunds», rebla.