Borrasques ‘Fien’ i ‘Gérard’
Catalunya activa l’alerta per fortes ratxes de vent, onatge i neu
S’esperen cops de vent superiors als 72 km/h a 37 de les 48 comarques catalanes, amb afectació a l’àrea metropolitana de Barcelona, el prelitoral i les províncies de Lleida i Tarragona.
¿Quan, com i on afectarà més l’episodi de fred intens a Catalunya?
Vòrtex polar: què és i cinc claus per entendre el fenomen
¿Què és una ‘nortada’, el fenomen meteorològic que pot portar fred i neu aquests dies?
zentauroepp51831405 barceloma 20 01 2020 barceloma ola de frio viento por la bo200120114929 /
La previsió d’un immediat canvi radical de temps que portarà un acusat descens tèrmic, gelades, neu i forts vents ha fet que Protecció Civil de la Generalitat activi de cara a aquest dilluns la fase d’alerta del pla Especial d’emergències per risc de vent a Catalunya, Ventcat, per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi amb fortes ratxes de vent al llarg de tota la jornada en bona part del territori.
⚠🌬 El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat l'avís de situació meteorològica de perill (#avisosSMP) per vent ⚠
— Meteocat (@meteocat) 15 de enero de 2023
➡ Dl. 01:00 a dc. 01:00 h
➡ Possibilitat de ratxa màx. >20 m/s
➡ Grau de perill màx. 🟠 3/6
➡ Hora local (h) = TU +1 pic.twitter.com/XGtqHfYnuE
Segons preveu el SMC, a partir de dilluns a la 1.00 i fins dimecres també a la 1.00, durant les primeres 48 hores de l’inici de la setmana entrant, el vent pot bufar amb ratxes de més de 70 km/h, especialment a tot el litoral i prelitoral català i la província de Tarragona de cara a dilluns, i al litoral central, la Catalunya Central i les comarques de Ponent dimarts.
Aquest episodi de fortes ratxes de vent tindrà especial incidència a l’àrea metropolitana de Barcelona i el Camp de Tarragona, on el Meteocat ha elevat l’avís al nivell 3 d’alerta d’una escala de 6. També estan en alerta el Vallès Occidental, el Moianès, el Bages, el Baix Llobregat, el Garraf, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Baix Penedès
En total, 40 de les 48 comarques de Catalunya estaran sota avís de fortes ratxes de vent entre dilluns i dimarts, quedant lliure de risc el Pirineu i les comarques del sector nord-est de la província de Girona.
⚠🌊 El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat l'avís de situació meteorològica de perill (#avisosSMP) per estat de la mar ⚠
— Meteocat (@meteocat) 15 de enero de 2023
➡ Dg. 13:00 a dc. 01:00 h
➡ Onades >2,5 metres
➡ Grau de perill màx. 🟡 3/6
➡ Hora local (h) = TU +1 pic.twitter.com/agaikHEjmY
Aquest canvi de temps ja s’ha deixat notar aquest diumenge, amb vent a les províncies de Lleida i pluja en zones de Girona, on la convergència del vent ha provocat alguns xàfecs. Ha nevat al Pirineu.
Les comarques amb avís de risc per neu són la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i l’Alta Ribagorça.
El Servei Meteorològic de Catalunya ha assenyalat que el canvi de temps començarà aquesta mitjanit i que durant aquest dilluns i dimarts les ratxes de vent podran superar els 70 km/h i acostar-se als 100 km/h a bona part del territori, especialment a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, el Penedès, la Catalunya Central i l’àmbit metropolità.
Quant a la nevada, afectarà principalment el Pirineu i el Prepirineu Occidental amb acumulacions a partir dels 700 metres. Quant a la situació de mala mar, alerta que l’episodi ja s’inicia aquest diumenge a la tarda, però que serà dimarts quan el fenomen s’intensifiqui. Hi haurà mar de fons de component sud, amb onades superiors als 2,5 metres (maregassa), a gairebé tot el litoral de Catalunya.
Recomanacions
Protecció Civil recorda que s’han d’extremar especialment les precaucions en la conducció, anar amb compte amb els elements no estàtics més exposats de la llar i en totes les activitats que es facin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques i arbres.
Notícies relacionadesAixí, el servei d’emergències català demana no deixar testos ni altres objectes no estàtics a les façanes, balcons i terrasses i tancar bé les portes i finestres de casa.
De la mateixa manera, si som a l’aire lliure hem de vigilar el mobiliari urbà, les grues, els contenidors d’escombraries, els arbres i tot allò que el vent pugui fer caure. Si som a la platja hem d’evitar els espigons, esculleres i zones del passeig marítim que siguin limítrofs amb el mar per evitar ser arrossegats per les onades.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia