¿L’hivern s’acaba?

El Meteocat avisa: la setmana que ve hi haurà canvis

L’anticicló té els dies comptats

  • Arriba pols del Sàhara a Barcelona i Catalunya

  • L’escalfament estratosfèric podria portar canvis

El Meteocat avisa: la setmana que ve hi haurà canvis

Meteocat

1
Es llegeix en minuts

L’anticicló situat sobre Europa ha dictat la seva llei durant molts dies. Contrast tèrmic marcat entre les nits i les matinades i la resta del dia, celenteranyinat per boirines o núvols baixos i estancament atmosfèric han format la nota meteorològica imperant a Catalunya i bona part d’Espanya. I aquest cap de setmana, les altes pressions es reforçaran sobre Catalunya provocant temperatures màximes molt pròximes a registres primaverals.

En altres comunitats espanyoles el panorama és molt diferent per culpa d’una DANA (gota freda) situada al costat del Marroc que ha tingut dues conseqüències: un augment de la inestabilitat a les Canàries i, sobretot, l’entrada d’una massa d’aire carregat de pols sahariana (calitja) que s’anirà estenent des de l’arxipèlag canari fins a regions del sud de la Península i, a partir de dilluns, algunes del nord.

A tot això, l’anticicló seguirà estancat, però tot apunta que aquesta dictadura de les altes pressions té els dies comptats. El dia D podria ser dimecres, 22 de febrer.

En fil de Twittter, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) confirma que venen canvis la setmana vinent:

«Setmanes més humides»

«La setmana que ve sembla que es retira la dorsal [l’anticicló] i podríem tenir un canvi de temps durant la segona meitat de la setmana i principis de la següent», pronostica el Meteocat.

Notícies relacionades

I el servei de la Generalitat va més enllà a l’apuntar que venen «setmanes més humides del normal en gran part del territori».

En relació amb les temperatures, el Meteocat es mostra més previngut: «Hi ha molta incertesa, ens trobarem a la frontera entre dues masses d’aire de característiques molt diferents. Probablement, l’inici de la setmana sigui més càlid del normal, per acabar per sota de la mitjana climàtica».