Previsió
Catalunya passarà del fred hivernal a la calor primaveral amb el canvi de setmana
Els pròxims dies els termòmetres repuntaran a tot el territori amb màximes per sobre dels 20 graus a punts de la costa i el prelitoral
L’Aemet avisa: La primavera comença amb fred però...
El turisme de sequera es posa de moda al pantà de Sau
El pas del febrer al març ha estat marcat per un episodi de fred intens i nevades a cotes baixes que va arribar fins a primera línia de mar en algunes localitats del litoral de Catalunya i que també va deixar estampes com la de veure Collserola i el massís del Garraf tenyits de blanc durant dos dies consecutius.
Posteriorment, s’ha anat fixant un anticicló que ha desplaçat una borrasca ‘Juliette’ –que ha deixat darrere seu un dels temporals més greus en dècades sobre les illes Balears– i que ha tornat a territori català la calma al cel, ha frenat desgraciadament qualsevol possibilitat de pluges a curt termini –amb les conseqüents noves restriccions de la Generalitat en la gestió dels recursos hídrics per la crítica situació dels embassaments catalans– i ha allunyat de manera lenta tot i que progressiva les gelades, però mantenint encara la temperatura per sota del que tocaria per a aquestes dates.
Torna la calor
Aquesta situació canviarà completament a partir de la setmana vinent. Continuarem allunyant-nos de l’episodi d’inestabilitat previ, ja amb registres en consonància a un març clàssic, però a partir de dimecres els termòmetres començaran a disparar-se i arribaran de cara al cap de setmana a temperatures de pura calor primaveral entre 6 i 8 graus per sobre de la mitjana.
En aquests dies de pic màxim, se superaran amb facilitat els 20 graus a punts del litoral i el prelitoral, amb la possibilitat que, en moments puntuals, tinguem registres pròxims als 25.
En relació amb la precipitació és preveu una lleugera anomalia negativa a Catalunya. Molt probablement s’establirà una advecció zonal de l’oest acompanyada de sistemes frontals que arribaran desgastats al nostre país. La setmana següent no s’esperen variacions i tendirà a ser seca. pic.twitter.com/z9xiip8Ove
— Meteocat (@meteocat) 2 de març del 2023
Sense indici de pluges
Els models meteorològics coincideixen a predir que no s’espera a curt termini un episodi continuat de precipitacions que ajudin a solucionar, almenys parcialment, la sequera que està afectant Catalunya i que està deixant també altres imatges que quedaran en el record amb el pas dels anys com el de les freqüentades visites a un sequíssim pantà de Sau.
Tant el model GFS, com l’ECMWF i l’ICON coincideixen en aquest punt i només donen per a Catalunya algunes escletxes de xàfecs esporàdics i de poca acumulació d’aigua a l’extrem sud –les Terres de l’Ebre– i al sector occidental del Pirineu.
Seran precipitacions provinents dels fronts plujosos que entraran per l’Atlàntic i que, tal com explica el Servei Meteorològic de Catalunya, arribaran desgastats a la franja mediterrània després de travessar la península Ibèrica d’oest a est.
Fa aproximadament 10 dies que tenim temperatures clarament inferiors a les normals per a l’època de l’any. Si els pronòstics es compleixen, el cap de setmana vinent presentarà un panorama ben diferent, amb ambient inusualment càlid a la major part del país. pic.twitter.com/HKXurqKh2Q
— Aemet (@AEMET_Esp) 4 de març del 2023
¿Final definitiu del fred?
Notícies relacionadesTot i que és cert que la primavera meteorològica va començar l’1 de març, i que les dues setmanes vinents es presenten càlides, encara no es pot descartar la tornada d’algun front fred que faci descendir els termòmetres a cotes per sota del que és habitual per a aquestes dates.
Si el pic màxim d’aquest episodi de calor primaveral està, ara com ara, emmarcat entre el 12 al 14 de març, a partir d’aleshores els models pronostiquen un retrocés gradual de la temperatura amb la possibilitat que la segona meitat de març tornem a tenir registres per sota de la mitjana tot i que això sí, més suaus que en els episodis previs.
Fred Calor Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) AEMET - Agencia Estatal de Meteorologia