Canvi de temps
Arriba una DANA a Catalunya: ¿quan la notarem?
Les pluges tornen a Catalunya: ¿fins quan?
Advertència de l’Aemet del que està a punt d’arribar a Espanya
L’entrada d’un front fred és la responsable del canvi de temps que experimentarà Catalunya a partir d’aquest dimarts, 9 de maig.
A partir de la tarda, els núvols s’han anat fent cada vegada més compactes i han començat les precipitacions, inicialment al Pirineu i el Prepirineu, tot i que després s’han anat estenent a altres zones del nord-est i de l’est de Catalunya. Fins i tot hi ha la possibilitat que aquesta nit plogui a Barcelona.
Els pròxims dies continuaran els ruixats.
— Meteocat (@meteocat) 9 de mayo de 2023
El model probabilístic del Centre Europeu, mostra que hi ha probabilitat de pluja, encara que sigui minsa (superior a 1 mm en 24 hores) a molts punts de Catalunya, sobretot de cara a divendres. pic.twitter.com/iv9BcwNLg1
Serà el primer plat d’una setmana en la qual hi pot haver un episodi de precipitacions i tempestes d’aquelles que feia temps que no es registraven.
Dimecres, les pluges continuaran més o menys contingudes a les comarques del nord-est. No obstant, dijous, i sobretot divendres, les pluges es generalitzaran a gairebé totes les comarques, que registraran precipitacions abundants o molt abundants.
La gota freda
¿Què ha passat perquè acabi plovent d’aquesta manera?
Augmenta considerablement la inestabilitat a mitjà termini amb un descens progressiu de la temperatura. pic.twitter.com/wGVBuOh0jH
— Meteocat (@meteocat) 8 de mayo de 2023
El responsable d’aquesta situació meteorològica té un nom: depressió aïllada en nivells alts (DANA). El que clàssicament es coneix com a gota freda. Aquest cop es tracta d’una bossa d’aire fred que arribarà dijous. A 1.600 metres d’altura, la temperatura de l’aire baixarà d’uns 15 graus a 3-6 graus.
Aquest descens de la temperatura de l’aire en altura explicarà el descens als termòmetres. Les temperatures cauran a valors inferiors als habituals al maig i podrem, per exemple, tornar a veure neu al Pirineu.
A partir d’aquí, els diferents models de predicció a mitjà termini pronostiquen diferents intensitats de pluges en funció de la zona. Però tot apunta que aquest episodi, que podria concloure dilluns, portarà pluja abundant al Pirineu, Girona i punts de Barcelona. Lleida, el sud del litoral barceloní i les comarques de l’Ebre tenen menys números de rebre precipitacions importants.
El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha fet una simulació de la previsió de precipitació des d’aquest dimarts fins diumenge, previst pel model ECMWF.
La següent animació mostra la precipitació cada 6 hores, entre dimarts i diumenge, prevista pel model ECMWF d'alta resolució. S'esperen xàfecs i tempestes els pròxims dies al nord i l'est del país, però caldrà estar atents a les pròximes actualitzacions del model. pic.twitter.com/WGAm81Amyv
— Meteocat (@meteocat) 8 de mayo de 2023
Com bé diu el Meteocat, caldrà estar atents a les actualitzacions de les previsions, perquè aquest episodi de pluges segur que farà molt parlar.
El domini de la configuració atmosfèrica de bloqueig que es mantindrà de cara els pròxims dies ens permet parlar de canvis en la predicció meteorològica setmanal. pic.twitter.com/SPYvAFalUW
— Meteocat (@meteocat) 9 de mayo de 2023
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia