Variació del nivell del mar
La rissaga, l’estrany fenomen que es produirà dilluns a la nit a Menorca
La rissaga és un fenomen natural que es produeix en alguns llocs del món, especialment a l’arxipèlag de les illes Balears, a Espanya. Es tracta d’una variació transitòria del nivell del mar de caràcter extraordinari, que es produeix en pocs minuts, en algunes cales i ports de les illes Balears i alguns punts de la costa valenciana. El més conegut i estudiat és el cas del Port de Ciutadella (Menorca).
Aquesta nit podrà apreciar-se allà i en diferents punts de l’illa, segons informa l’Aemet (Agència Estatal de Meteorologia). Així, l’arxipèlag balear estarà en avís groc per possibles rissagues a Menorca.
Retrocés del nivell del mar
Retrocés del nivell del marEn les rissagas més comunes, les oscil·lacions del nivell del mar són de 60 a 100 cm, amb períodes de 10 minuts, però s’han arribat a assolir oscil·lacions de fins a 4 metres. En una primera instància, un descens ràpid del nivell de l’aigua al port provoca que arribi a quedar buit en pocs minuts a la part menys profunda. Això genera greus problemes, principalment en les embarcacions que són als ports i arriben a tocar el fons.
Passats uns minuts, l’aigua torna sobtadament al port i les embarcacions poden patir de nou danys al colpejar-se entre si o contra els molls per l’entrada violenta de l’aigua al port. En alguns casos, pot desbordar embarcacions i pujar velers i iots als molls.
S’explica per la pressió atmosfèrica
Les causes d’aquest fenomen estan relacionades amb factors geogràfics i meteorològics específics de la zona. En el cas de les illes Balears, la forma particular de les badies i la presència de canals estrets contribueixen a la seva aparició. A més, les condicions meteorològiques, com les variacions en la pressió atmosfèrica i els vents, també poden desencadenar la rissaga.
La variació del nivell del mar pot mesurar-se amb un mareògraf i pot apreciar-se fàcilment amb un mareograma com el que ha publicat aquest dilluns l’Aemet.
En este segundo mareograma puede verse cómo la oscilación crece bruscamente: esto es lo que se conoce como Rissaga. pic.twitter.com/Odx3OHsopz
— AEMET Medina (@AEMET_Medina) 24 de julio de 2023
La rissaga es produeix sempre en presència de núvols, com altocúmuls, i des de terra, donada l’estabilitat existent, pot donar lloc a una aparença groguenca del cel. I respecte a la climatologia, l’època de l’any més favorable és primavera i estiu, a causa de la freqüència d’entrada més gran d’aire càlid. Per aquest motiu, el juliol és el mes en què més rissagues es produeixen.
Diferència amb un tsunami
Notícies relacionadesÉs important tenir en compte que la rissaga no és un tsunami, tot i que pugui semblar similar en la seva aparença. Els tsunamis són causats per esdeveniments geològics, com terratrèmols submarins o esllavissaments de terra a l’oceà, i generen onades de mida gran i energia destructiva al llarg de grans distàncies.
En canvi, la rissaga és un fenomen més localitzat i de menor magnitud, però tot i així pot causar danys a embarcacions i estructures pròximes a la costa.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034