Arqueologia
Un kit d’eines a prop de Stonehenge revela la vida humana de fa 4.000 anys
Mostren com es treballava l’or i com es desenvolupava l’orfebreria en les societats humanes prehistòriques
Una nova anàlisi d’artefactes trobats en un important lloc funerari de l’edat del bronze amb 4.000 anys d’antiguitat, a prop de les ruïnes de Stonehenge, al Regne Unit, va permetre que els arqueòlegs descobrissin un joc d’eines per treballar amb objectes d’or i revestiments que no s’havien identificat prèviament. Aquest nou enfocament ofereix una visió més profunda de la vida i el treball humans, tal com es desenvolupava quatre mil·lennis enrere.
Arqueòlegs de la Universitat de Leicester i la Universitat de Southampton, totes dues al Regne Unit, han identificat un joc d’eines per treballar l’or de 4.000 anys d’antiguitat, protegit entre els aixovars funeraris d’un important enterrament de l’edat del bronze, als voltants de les famoses ruïnes de Stonehenge.
El conjunt d’eines es va trobar al lloc d’Upton Lovell G2a, que va ser excavat el 1801. El seu contingut de més valor històric ara s’exhibeix al Museu de Wiltshire, a Devizes. En el marc del nou estudi, publicat recentment a la revista ‘Antiquity’, els especialistes van tornar a examinar els aixovars funeraris de pedra i aliatge de coure trobats a l’enterrament, i van revelar que són eines per treballar l’or.
L’or en l’edat del bronze
El descobriment es va iniciar quan un dels experts va encarar una anàlisi del desgast de l’aixovar funerari que va ser trobat al lloc. En el procés, va identificar detalls que semblaven ser residus d’or a les seves superfícies. També va constatar que les eines de pedra s’havien utilitzat per a una varietat de propòsits diferents: algunes es van utilitzar com a martells i encluses, mentre que d’altres es van fer servir per allisar altres materials.
Aquesta diversitat d’usos demostra la creixent complexitat de la vida i el treball en les societats de l’edat del bronze. Els científics defineixen l’edat del bronze com el període de la història en què es va desenvolupar la metal·lúrgia relacionada amb aquest metall, com a resultat de l’aliatge de coure amb estany. Va tenir lloc aproximadament entre els anys 3.300 i 1.200 abans de Crist.
D’acord amb una nota de premsa, els científics van observar posteriorment els residus d’or utilitzant un microscopi electrònic d’escombrada i un espectròmetre de dispersió d’energia, dos avançats instruments que els van permetre confirmar aquesta identificació i analitzar l’edat dels residus. Van verificar que hi ha residus d’or en cinc artefactes trobats al lloc, a més de descobrir una ‘firma’ elemental de producció que és consistent amb l’orfebreria de l’edat del bronze que es troba a tot el Regne Unit.
Una troballa única
Mentrestant, els científics van destacar que les eines per treballar l’or que daten de l’edat del bronze primerenca són extremadament estranyes en aquest context. Identificar un joc d’eines per crear objectes d’or és un descobriment clau per conèixer més en profunditat les societats humanes de l’època. A més, la troballa guanya misticisme i transcendència a l’estar associada amb l’enigmàtic enterrament d’Upton Lovell G2a.
Val recordar que aquest lloc ja ocupava un lloc especial en les narratives arqueològiques. Ubicat a prop de Stonehenge, Upton Lovell G2a està marcat amb un monticle de terra. En aquest lloc, dues persones van ser enterrades junt amb una àmplia gamma d’objectes funeraris, inclosa una gran quantitat de puntes d’ossos perforades, que es creu que van formar part d’una elaborada disfressa.
Les noves troballes suggereixen que les eines es van utilitzar per fabricar objectes de múltiples materials. Per exemple, un objecte central s’elaborava en un material com ara atzabeja, esquist, ambre, fusta o coure, per posteriorment ser decorat amb una fina capa de làmina d’or. La precisió dels treballs i la confirmació de la seva antiguitat són un veritable ‘tresor’ per als qui busquen entendre com funcionaven la vida i el treball en les societats de l’edat del bronze.
Referència
Materials in movement: gold and stone in process in the Upton Lovell G2a burial. Rachel J. Crellin et al. Antiquity (2022). DOI:https://doi.org/10.15184/aqy.2022.162
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034