Arqueologia
Descobreixen un crani pertanyent a una varietat desconeguda d’homínids
Els investigadors creuen que han descobert un llinatge humà completament nou: un híbrid entre varietats antigues i la branca que va derivar en els humans moderns
Un equip internacional de científics ha identificat un antic fòssil humà a la Xina, diferent de qualsevol altre homínid trobat fins avui. Segons els investigadors, les característiques del crani descobert no tenen relació ni amb els neandertals, ni amb els denissovans ni amb l’Homo sapiens, cosa que suggereix que la nostra versió actual de l’arbre genealògic humà es troba incompleta.
Investigadors de l’Acadèmia de Ciències de la Xina, la Universitat Xi’an Jiaotong, també a la Xina, la Universitat de York, al Regne Unit, i el Centre Nacional d’Investigació sobre l’Evolució Humana, a Espanya, han descobert evidències contundents d’un llinatge humà prèviament desconegut.
En un nou estudi, publicat recentment a la revista Journal of Human Evolution, els especialistes van analitzar el crani, la mandíbula fossilitzada i alguns ossos de la cama d’un homínid identificat a Hualongdong, Xina, a l’est d’Àsia. Les restes daten de fa 300.000 anys: després de ser descoberts el 2019, van ser sotmesos a múltiples anàlisis fins avui.
Un nou llinatge humà
Tant els ossos del crani, com els de la mandíbula i els de la cama que pertanyen a aquest homínid encara per classificar, etiquetat provisòriament com HLD 6, no van poder ser relacionats pels científics amb un llinatge humà conegut, més enllà que comparteixen algunes característiques amb diferents varietats.
D’acord amb un article publicat a Science Alert, molts fòssils d’homínids del Plistocè que s’ha identificat a la Xina no encaixen fàcilment amb els llinatges humans coneguts. És així que habitualment aquestes restes es relacionen amb variacions intermèdies en un camí d’evolució cap als humans moderns, ja sigui com un exemple arcaic d’Homo sapiens o com una forma avançada d’Homo erectus.
Tot i això, molts especialistes creuen que aquesta interpretació és massa lineal i simplista, de manera que no es troba àmpliament acceptada entre la comunitat científica internacional. Tot i que se sap que l’Homo erectus va persistir a Indonèsia fins fa aproximadament 100.000 anys, les restes que es van trobar recentment a l’est de la Xina tenen una semblança més gran amb altres llinatges d’homínids més moderns, per la qual cosa novament s’obren dubtes sobre possibles varietats intermèdies.
Fins i tot, estudis previs sobre el genoma de restes de neandertals descoberts a Europa i l’Àsia occidental han trobat evidències d’un llinatge d’homínids que va viure al Plistocè mitjà i tardà i que no pot classificar-se en cap de les espècies conegudes fins al moment. Malgrat això, aquest grup d’humans perdut en el temps mai ha sigut identificat oficialment en el registre fòssil. ¿Podria ser aquesta la primera troballa?
Més semblances als humans moderns
Segons un article publicat a Phys.org, els investigadors van concloure que la combinació de característiques identificades en les restes, més relacionades amb els humans moderns que amb varietats antigues, mai abans s’havia observat en homínids a l’est d’Àsia: això indica que els trets que caracteritzen els humans moderns haurien començat a aparèixer fa 300.000 anys.
Els científics van centrar la seva atenció en el crani, classificat com el primer crani humà del Plistocè Mitjà trobat al sud-est de la Xina. Segons els especialistes, els ossos de la cara són més semblants als dels humans moderns que els pertanyents a la mandíbula i la cama. Tot i això, clarament el fòssil no pot classificar-se com a pertanyent a un Homo sapiens.
En un esforç per determinar una espècie per a les restes, l’equip també va descartar denissovans i neandertals: com a conseqüència d’això, van concloure que el més probable és que els fòssils representin un nou llinatge humà mai identificat fins avui, una varietat més pròxima a l’Homo sapiens que a les espècies antigues.
Notícies relacionadesTot i que aquesta teoria s’ha de confirmar mitjançant noves investigacions arqueològiques, si finalment es comprova la seva exactitud és molt probable que la nova espècie hagi establert algunes relacions evolutives amb els homínids del Plistocè mitjà o tardà, desembocant en certes característiques compartides.
Referència
Morphological and morphometric analyses of a late Middle Pleistocene hominin mandible from Hualongdong, China. Xiujie Wu et al. Journal of Human Evolution (2023). DOI: https://doi.org/10.1016/j.jhevol.2023.103411
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034