Arqueologia

La sequera a l’Amazones deixa veure rostres humans antics i desconeguts

Són gravats rupestres, que mostren expressions culturals d’antics pobles amazònics

La sequera a l’Amazones deixa veure rostres humans antics i desconeguts

Créditos: Michael Dantas/AFP.

2
Es llegeix en minuts

Una sequera extrema a parts de l’Amazones ha provocat una caiguda dramàtica en els nivells d’aigua dels rius, i ha exposat dotzenes de formacions rocoses generalment submergides: ara, les mateixes deixen veure per a la sorpresa dels científics nombrosos gravats de formes humanes, que podrien tenir entorn de 2.000 anys d’antiguitat.

Científics de l’Institut Brasiler de Patrimoni Històric han descobert i analitzat nombrosos gravats rupestres que s’han deixat veure per primera vegada després d’un brusc descens en el cabal dels rius que componen una zona de l’Amazones: es tracta de rostres humans de notable expressivitat, que indicarien la riquesa cultural d’antics pobles amazònics desconeguts.

Sorgint des de les profunditats

Les figures humanes tindrien entorn de 2.000 anys d’antiguitat, segons els estudis realitzats pels especialistes. Han aparegut sobtadament després d’estar protegides per l’aigua des que es tinguin registres: ara, una sequera extrema ha reduït fortament el cabal i el nivell dels rius al Brasil, i ha fet visibles aquestes creacions per primera vegada per als ulls dels éssers humans que avui habiten l’àrea.

Segons indica un article publicat a ‘Science Alert’, basat en informació aportada per l’Agència France-Presse (AFP), la sequera a l’Amazònia brasilera ha reduït dràsticament els nivells dels rius en les últimes setmanes. Això ha afectat amb intensitat una regió que depèn d’un laberint de vies fluvials, a través del qual es desenvolupa el transport i s’accedeix als subministraments necessaris per a la vida quotidiana.

En aquest moment, les riberes dels rius habitualment caracteritzades per una forta activitat econòmica i de navegació, es troben seques i plenes de barcos encallats. Però aquesta complexa situació ambiental i social, motivada per una combinació dels efectes del canvis climàtic i del fenomen El Niño, un patró climàtic irregular sobre l’oceà Pacífic que altera el clima normal, ha fet possible alhora la troballa d’aquests gravats, que constitueixen un lloc arqueològic de gran rellevància, segons els experts brasilers.

Antics gravats rupestres al Jaciment Arqueològic de Lajes, al Brasil. /

Crèdits: Michael Dantas/AFP.

Figures de notable expressivitat

Les figures es troben en un lloc conegut com a Praia das Lajes: algunes d’elles s’havien albirat per primera vegada el 2010, durant un altre període de sequera. Però com que llavors la sequera no va ser tan severa com l’actual, la troballa va ser molt més acotada. Ara, els gravats rupestres apareixen sobre un fons de densa jungla, amb les aigües baixes i brunes del riu Negro fluint a prop, en el marc del seu nivell més baix en 121 anys.

Notícies relacionades

Segons van destacar els investigadors, la majoria dels gravats són de rostres humans, alguns de rectangulars i altres d’ovalats, amb somriures o expressions ombrívoles. «El lloc expressa emocions, sentiments, és un disc gravat en roca, però té una cosa en comú amb les obres d’art actuals», va indicar Jaime Oliveira, especialista de l’Institut Brasiler de Patrimoni Històric.

Els científics creuen que Praia das Lajes té un valor inestimable per comprendre als primers pobles que van habitar la regió, un camp encara poc explorat al Brasil. Tot i que els gravats estan reapareixent ara amb l’empitjorament de la sequera, «el més important és recuperar el cabal normal dels nostres rius i mantenir els gravats submergits. Això ajudarà a preservar-los més que el nostre propi treball en el terreny», va concloure la historiadora Beatriz Carneiro, també integrant de l’Institut Brasiler de Patrimoni Històric.