Sostenibilitat

La Diputació de Barcelona inverteix 120 milions a generar energia renovable en 147 municipis

  • El projecte impulsarà les instal·lacions fotovoltaiques i les calderes de biomassa i renovarà l’enllumenat

La Diputació de Barcelona inverteix 120 milions a generar energia renovable en 147 municipis
3
Es llegeix en minuts

La Diputació de Barcelona aprovarà aquest dijous una nova inversió de 50 milions d’euros que s’emmarcaran en el projecte Renovables 2030, un pla que finalment tindrà un pressupost de 120 milions i que revertirà en generar energia renovable en 147 municipis de tota la província. El diputat d’Acció Climàtica de la Diputació, Xesco Gomar, s’ha referit a aquest pla de xoc com la primera «implantació massiva d’energia pública» a Catalunya, alhora que ha reivindicat la determinació de l’entitat al fixar els pressupostos. «Si una institució pública pretén complir una proposta, ha de demostrar-ho mitjançant pressupostos; la resta és xerrameca», ha afirmat.

En energia renovable, Catalunya va per darrere de la majoria de les comunitats autònomes (un 17% aquí respecte al 46,7% de la resta d’Espanya). En aquest context, el projecte de la Diputació es disposa a impulsar les instal·lacions fotovoltaiques i centrals de calderes de biomassa a més de renovar l’enllumenat, una reforma ja s’està portant a terme en municipis com Centelles (Osona) i Cercs (Berguedà). Quan s’hagi desplegat, tindrà un impacte de 35 milions d’euros d’estalvi a les arques municipals del conjunt de municipis que se’n beneficiïn. Alhora, les mesures permetran reduir l’emissió d’unes 50.000 tones de diòxid de carboni anuals i generar energia equivalent al consum de 15.100 llars.

«Passem d’assessorar a invertir en projectes amb 120 milions d’euros que se centren en tres línies d’actuació: la instal·lació de plaques fotovoltaiques, de calderes de biomassa i la renovació de l’enllumenat públic, que suposarà un estalvi en la factura de 35 milions d’euros», explica el diputat d’Acció Climàtica de la Diputació, Xesco Gomar.

Accelerar-ne la implementació

«Aquesta és la primera implementació massiva de sistemes d’energies renovables. Molts projectes ja estan adjudicats i d’altres s’estan executant; això farà accelerar-ne la implementació», afegeix Gomar.

Està previst que els 120 milions del pressupost reverteixin en 259 actuacions al territori. D’aquestes, la majoria, 149, corresponen a projectes d’energia fotovoltaica, 63 d’enllumenat públic i 44 de calderes de biomassa.

La majoria dels projectes s’executaran durant l’any 2023, si bé una part ja s’estan desenvolupant i d’altres no culminaran fins al 2024. La seva implantació suposarà un augment del 22% de l’autosuficiència energètica dels consistoris que hagin presentat els seus projectes. Les ajudes arribaran a 1,5 milions d’euros per municipi, independentment de la seva extensió o població.

Fusta

Les ajudes permetran desenvolupar accions en municipis com Centelles, on ja s’han desenvolupat projectes en instal·lacions locals. Això beneficia la piscina municipal, l’escola d’adults i el pavelló, que permetrà retallar la factura energètica municipal en fins a un 60%.

Al Berguedà, l’àmplia presència de zones boscoses propicia la instal·lació de calderes de biomassa. A Cercs, aquest sistema permet escalfar equipaments públics gràcies a la fusta dels boscos de l’entorn.

Notícies relacionades

«La gestió del bosc permet, a més, generar ocupació», ha apuntat l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, que ha afegit, a més, que el 66% del territori català és massa forestal, però que poca gent hi treballa, una situació que obre una finestra a l’increment d’ocupació en aquest àmbit. A la comarca es preveu arribar a comptar amb 13 calderes de biomassa que permetran escalfar fins a 24 equipaments.

Comunitats energètiques

Altres municipis, com Caldes de Montbui (Vallès Oriental), ja han desenvolupat les seves pròpies comunitats energètiques a partir de la instal·lació de plaques solars en equipaments públics que generen una reducció en la factura dels veïns que s’hi han adherit.