Una investigació denuncia la manipulació de partits de tennis al més alt nivell

ecarrasco7119349 russia s nikolay davydenko reacts during his kreml160118183418

ecarrasco7119349 russia s nikolay davydenko reacts during his kreml160118183418 / GRIGORY DUKOR

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

¿La corrupció ha arribat a les pistes de tennis? D'acord amb la BBC i el portal 'BuzzFeed', 16 jugadors dels 50 millors del món són sospitosos d'haver manipulat el resultat dels seus partits per afavorir el negoci de les apostes il·legals durant l'última dècada. Els mitjans britànics citen proves de corrupció a gran escala en els tornejos més importants, basades en documents secrets a què han tingut accés. Els arxius estan vinculats a una investigació de l'Associació de Tennis Professional (ATP) i la Unitat d'Integritat del Tennis (TIU), encarregada d'assegurar la transparència de les competicions.

"Al llarg de l'última dècada, 16 jugadors del Top 50 mundial han sigut identificats pel comitè d'ètica com a sospitosos de participar en partits manipulats. Entre ells hi ha vencedors del Grand Slam, que han sigut autoritzats a seguir competint”, assenyala la BBC. Els dos mitjans de comunicació britànics no citen cap nom dels involucrats en el suposat frau.

ITÀLIA I RÚSSIA

Els documents es refereixen a una investigació de l'ATP el 2007 que mostra que grups d'apostadors a Itàlia i a Rússia van jugar centenars de milers de dòlars en partits manipulats, tres d'ells a Wimbledon. Un que va despertar sospites va ser el jugat entre el rus Nikolai Davidenko i l'argentí Martin Vassallo Arguello.

Tots dos van ser absolts d'haver violat qualsevol norma, però el cas va desembocar en una investigació més àmplia i profunda sobre les apostes i la seva connexió amb els jugadors al més alt nivell. “L'informe confidencial dels investigadors, destinat al comitè d'ètica, que està datat el 2008, suggereix que s'investiguin 28 jugadors, però això mai es va portar a efecte”, indica la cadena pública britànica.

EN ACTIU

Alguns dels sospitosos segueixen en actiu. Vuit dels citats pel comitè estan inscrits a l'Open d'Austràlia, ja en marxa a Melbourne. Segons 'BuzzFeed', els representants dels grups clandestins d'apostes contactaven els jugadors a les seves habitacions d'hotel durant els grans tornejos i els prometien 50.000 dòlars o més com a recompensa a canvi de trucar el partit. Un dels investigadors, Mark Phillips, entrevistat per la BBC, ha explicat que “un grup d'uns 10 jugadors eren sospitosos i formaven part de l'arrel del problema. Les proves eren fortes, hi havia una bona possibilitat de matar (la corrupció) de soca-rel, d'eliminar els elements corruptes”.

Notícies relacionades

Des de Melbourne, el president de l'ATP, Chris Kermode, ha rebutjat les acusacions que es tirés terra sobre els fets i s'ignoressin futures indagacions. “Les autoritats del tennis rebutgen tota al·legació que les proves de trucatge dels partits s'han amagat o no han sigut objecte d'una investigació en profunditat. Tenim una tolerància zero amb qualsevol forma de corrupció. No som complaents, som vigilants”.

SENSE CARÀCTER RETROACTIU

Sobre el partit entre Davidenko i Martin Vasallo, Kermode explica que no hi va haver prou indicis de conducta fraudulenta. “Ens fan falta proves i no sospites”, va indicar, i va subratllar que s'han declarat 18 sancions per corrupció i sis suspensions de per vida. El 2009 l'ATP va introduir regles anticorrupció, però no tenen caràcter retroactiu. Des d'aleshores “no s'ha investigat cap nou jugador dels que van ser esmentats en l'informe del 2008”.