COMMOCIÓ EN EL MÓN DEL TENNIS
Maria Xaràpova, suspesa dos anys per dopatge
La tennista russa anuncia que recorrerà contra la sanció ja que no va prendre substàncies prohibides deliberadament per millorar el rendiment
/
La tennista russa Maria Xaràpova, l’esportista més ben pagada del món, amb cinc títols de Grand Slam en el seu haver, amb gairebé total seguretat serà absent als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. La Federació Internacional de Tennis (FIT) va anunciar ahir l’exclusió de la tennista de competicions oficials durant dos anys, a comptabilitzar des del 26 de gener passat, per haver donat positiu en meldonium en un control antidopatge realitzat durant l’Open d’Austràlia.
Després de conèixer la sanció, la jugadora va anunciar a la seva pàgina de Facebook que recorreria davant el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAD) el càstig imposat, «injustament dur» segons les seves paraules, ja que en cap moment va tenir intenció de millorar el seu rendiment mitjançant l’ús de substàncies prohibides.
«Un tribunal independent... ha determinat que Maria Xaràpova ha comès una violació de la norma antidopatge... i com a conseqüència l’ha desqualificat dels resultats obtinguts i li imposa un període d’inelegibilitat de dos anys», diu la declaració de la FIT. La sanció imposada és inferior als quatre anys de suspensió que sol·licitava la mateixa federació, ja que reconeix que la jugadora no va prendre meldonium, una substància inclosa des de l’1 de gener d’aquest any a la llista de productes prohibits, per millorar de forma deliberada el seu rendiment.
Immediatament, Xaràpova va anunciar a la seva pàgina de Facebook als seus seguidors que no acceptava la suspensió i que interposaria un recurs davant del TAD. «El tribunal ha reconegut que no vaig demanar un tractament al meu doctor amb el propòsit d’obtenir una substància que millorés el meu rendiment», va explicar la jugadora, que en reiterades ocasions havia comentat que prenia aquest producte per tractar un dèficit de magnesi i un historial de diabetis present a la seva família.
VENDAVAL EN L’ESPORT RUS
La inclusió a la llista de substàncies prohibides del meldonium, un producte produït per Grindeks, un laboratori farmacèutic de Letònia i d’ús estès entre els esportistes de l’ex Unió Soviètica, ha tingut l’efecte d’un vendaval sobre l’esport rus, ja molt afectat pels escàndols de dopatge i l’expulsió, al novembre, de l’equip d’atletisme de les competicions internacionals. Desenes d’esportistes han donat positiu per aquest producte en els últims mesos, incloent-hi, entre d’altres, nedadors, boxejadors, jugadors de rugbi i patinadors.
La inclusió del meldoni entre les substàncies prohibides des de l'1 de gener ha fet estralls en l'esport rus
La totalitat de l’equip d’hoquei sobre gel sub-18 va haver de ser reemplaçat dels Mundials de la categoria celebrats l’abril a Grand Forks (Dakota del Nord, EUA) i substituït per jugadors de menor edat després que 15 dels seus integrants donessin positiu en aquesta substància. El meldonium (o mildronats) es pot adquirir a les farmàcies de Rússia i fins i tot per internet, i s’utilitza en la prevenció d’infarts; va ser inclòs en la categoria de substàncies dopants després que es comprovés que impulsava el flux de sang i millorava el rendiment esportiu. «Jo n’he pres i no és dopatge», insistia a EL PERIÓDICO un exmembre de l’equip rus de patinatge de velocitat que va arribar a córrer en campionats del món durant la seva etapa d’esportista d’elit.
A L'ESPERA D'UNA AMNISTIA
Notícies relacionadesXaràpova esperava beneficiar-se d’una amnistia després que a l’abril l’Agència Mundial Antidopatge admetés que no existia evidència científica sobre el període en què el producte estava a la sang. El seu cas, no obstant, va despertar poca solidaritat entre els seus companys tennistes. Jennifer Capriati va arribar a dir al seu compte de Twitter que la russa havia de ser desposseïda dels seus 35 títols professionals, mentre que Serena Williams va demanar que no se li atorgués cap tractament especial. L’espanyol Rafael Nadal també va justificar el càstig per a Xaràpova, així com el britànic Andy Murray.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"