INNOVACIÓ A LA PISTA

El tennis assaja un format de torneig revolucionari que trenca amb tot

Patrick Mouratoglou, entrenador de Serena Williams, organitza un torneig amb unes noves normes que canvien totalment el joc

mouratoglou

mouratoglou

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran

Temporalment tancada la temporada tennística fins al 31 de juliol i a l'espera del que pugui passar la resta del 2020, els tennistes han començat a participar en exhibicions per diferents països per mantenir viva la flama d'un joc que porta apagada fa més de dos mesos. Entre aquestes competicions  la més nova pel seu format és la  Ultimate Tennis Showdown,  que aquest dissabte s'ha començat a disputar a Niça, muntada per  Patrick Mouratoglou,  entrenador de  Serena Williams.

El tècnic francès compta per al torneig amb  Dominic Thiem  (número 3 mundial),  Stefano Tsitsipas  (6),  Matteo Berrettini  (8),  David Goffin  (10),  Benoit Paire  (22),  Richard Gasquet  (50),  Feliciano López  (56),  Lucas Pouille  (58),  Alex  Popyrin  (103) i  Dustin Brown  (239). Eurosport 1 (16.00, hores) retransmetrà el torneig que, de moment, es jugarà sense públic a les grades.

Tots els tennistes participaran en una lliga de tots contra tots i una fase final eliminatòria des de quarts de final que durarà cinc caps de setmana, amb unes  regles i puntuacions noves.

Desapareix l'actual puntuació

Els partits es disputaran en  quatre quarts de 10 minuts  i per punts  (estil bàsquet). No hi haurà jocs ni el sistema de puntuació tradicional. Cada quart (set) el guanyarà el jugador que hagi aconseguit més punts al final del temps reglamentat. Si l'últim punt encara està en joc s'acabarà de disputar i si hi ha empat de punts es jugarà un altre punt. Els jugadors serviran dues vegades seguides de forma alternativa i només disposaran de 15 segons (ara són 25) per fer-ho.

Els dos jugadors que guanyin més punts  en la totalitat dels seus partits passaran directament a semifinals i els sis següents de la classificació hauran de jugar una ronda eliminatòria prèvia i de quarts de final.

A més, aquesta novetat de puntuació per punts i temps, permet el  control del partit de cara a les retransmissions televisives, un dels principals problemes del tennis davant partits de llarga durada. Tampoc se sancionarà  trencar o llançar la raqueta,  ni protestar a l'àrbitre o encarar-se amb el rival. “El tennis és espectacle i cal aprofitar tant els jugadors impulsius i genials com  Kyrgios , o pacients i tranquils com  Goffin”, valora  Mouratoglou.

Cartes comodí

 Entre les noves normes hi haurà  cartes comodí  amb què el jugador podrà privar el seu adversari d'un segon servei o aconseguir dos punts per un cop guanyador.  Aquestes cartes estaran en poder de l'entrenador del tennista, que decidirà quan utilitzar-les durant el partit. El tècnic tindrà també l'opció de parlar amb el seu jugador mitjançant un micro i en els canvis de cada quart tots dos podran ser entrevistats.

 

Mouratoglou  creu que aquests canvis poden permetre que el tennis s'acosti a una societat que està canviant i a una joventut que «han de ser els pròxims fans” que consumeix les xarxes socials, els vídeos i que “es podria veure atret amb aquests escenaris més curts de temps, més dinàmics i més emocionants”.

Un laboratori de futur

Notícies relacionades

Els aficionats al tennis han envellit  (la edat mitjana és de 51 anys) i  en els partits actuals només es juga realment un 20%  del temps total a la pista”, valora el tècnic francès, que presenta el nou torneig com  “un laboratori”  per provar canvis de cara al futur del tennis. “No estic en contra del tennis actual, l'estimo, però crec que és necessari un rejoveniment o, almenys, un altre circuit paral·lel amb noves normes”.

Posar en pràctica aquest nou format i regles en una exhibició no sembla problema, però trencar la tradició d'un esport centenari no està tan clar a curt ni mitjà termini.