La situació del tennista serbi

Austràlia deté de nou Djokovic

  • El tennista serà deportat tret que diumenge prosperi la impugnació davant el jutge, després que el Govern de Canberra li retirés el visat per evitar que sigui un símbol antivacunes.

Australia detiene de nuevo a Djokovic

5
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El Govern d’Austràlia no va cedir. Novak Djokovic, tret que prosperi la impugnació que els seus advocats han presentat davant el Tribunal Federal, serà expulsat del país després de ser detingut i tornat de nou a l’hotel per a ciutadans a punt de ser deportats. El numero u del món ha de comparèixer davant el Tribunal Federal diumenge al matí (hora australiana) i, si els jutges no diuen el contrari, després es veurà forçat a agafar un avió de tornada a Sèrbia sense poder disputar l’Open d’Australia, sense poder aspirar a la desena victòria en el torneig i sense opció de conquistar el seu 21è Grand Slam. El Govern veu el tennista com una amenaça per a la seva política sanitària perquè la seva presència pot avivar al moviment antivacunes contra la covid-19, segons mostra un document publicat aquest dissabte.

En aquest informe, el ministre d’immigració australià, Alex Hawke detalla les raons per les quals va decidir, després de cinc dies de consideració, suspendre divendres el permís d’entrada a l’esportista, que va arribar al país amb una exempció mèdica al no estar vacunat. El ministre admet que la presència de Djokovic, que segons documents mèdics va superar la malaltia al desembre, representa un risc «insignificant» de propagar el virus, però va argumentar que si se li permet quedar-se al país pot avisar el sentiment de les persones que s’oposen a vacunar-se.

Protestes per la seva detenció

A Djokovic se’l va veure en alguna fotografia a l’interior d’un vehicle blanc que va sortir de les oficines dels seus advocats a Melbourne a què dos cotxes policials li obrien pas. El tennista apareixia enfundat en un xandall verd i una màscara. A l’exterior del Park Hotel esperaven alguns seguidors del tennista, que protestaven per la seva detenció, tot i que la zona es va anar omplint de més gent a mesura que va transcendir que tornava a allotjar-se allà el tennista serbi. Diumenge serà escortat per la policia des d’aquest mateix hotel fins a la sala on se celebrarà el judici que ha d’acabar amb tot aquest serial.

La faceta esportiva de tot el greuge que ha suposat el viatge de Djokovic a Austràlia ha quedat a un segon pla, ja que ahir els advocats governamentals van explicar que la causa principal per la qual el ministre d’Immigració, Alex Hawke, li havia anul·lat el visat era per impedir que el jugador serbi es convertís en un símbol dels antivacunes, en un país que, com la resta del món, està fuetejat per l’òmicron i amb un altíssim índex de persones immunitzades. El 91,4% dels australians ha rebut la doble pauta de vacunació.

Emblema de l’esport mundial, la carrera de Djokovic, de 34 anys, ha patit el flagell de la reputació, que difícilment li hauria provocat la pitjor de les derrotes a la pista. A més, amb l’agreujant dels dubtes que ha provocat la seva actuació en tot aquest cas. Va oblidar dir als agents de la duana australiana que havia viatjat a Espanya abans de volar a Melbourne, va anar a actes públics al seu país sense mascareta i fins i tot va concedir una entrevista al diari ‘L’Équipe’ estant contagiat, cosa que ha arribat a irritar a una de les seves més fervents defensores, la primera ministra de Sèrbia, Ana Brnabic.

Arrest pactat

Djokovic va acceptar ser detingut a Melbourne, en un lloc pactat pels seus advocats per impedir l’impacte mediàtic d’unes imatges que haurien recorregut tot el món. No hi havia cap altra opció, després que ahir el jutge de Melbourne Anthony Kelly, el mateix que dilluns li va tornar el visat retirat a l’aeroport, ordenés que després de prestar declaració fos conduït de nou al Park Hotel, un establiment hoteler ara convertit en centre de reclusió per a les persones que estan pendents de deportació.

Aquest divendres l’organització de l’Open d’Austràlia el va mantenir com a primer cap de sèrie, sense tocar el quadro que va oferir el sorteig. Però, davant, hi ha un govern decidit a què no jugui, a no donar opció a les veus que l’han convertit en símbol d’una suposada llibertat per no voler vacunar-se contra la covid. I, a sobre, si perd el cas s’arrisca que li prohibeixin l’entrada a Austràlia fins al 2025.

La justificació governamental

«Era necessari cancel·lar el visat per l’interès general del país i perquè els australians esperen que els protegim per tots els sacrificis que han fet durant la pandèmia. Som un dels països amb un percentatge de vacunats més alt. Se li ha anul·lat el visat per motius de salut», va afirmar Scott Morrison, primer ministre d’Austràlia, en un cas que ha suposat un desgast per al seu Govern en un any electoral.

Notícies relacionades

El titular d’Immigració va parlar en la mateixa línia. «Se li ha retirat el visat per raons de salut i perquè hem de protegir les nostres fronteres, sobretot en la lluita contra la covid-19», va dir Alex Hawke.

Djokovic està a punt de perdre un partit que arriba amb una pandèmia que amb prou feines dona descans, com passa entre els jocs d’un set, i sense gairebé tennistes que l’hagin defensat. Cap de les grans raquetes ha parlat al seu favor. Han guardat silenci Roger Federer o Daniïl Medvédev (número dos del món) o l’han censurat amb més o menys duresa Rafa Nadal, Andy Murray i Stefanos Tsitsipas, quart del món. Djokovic ha estat molt sol en un viatge enlloc.