Tennis
Alcaraz a Wimbledon: a l’assalt del regne de Djokovic
El tennista murcià es presenta com l’elegit per a la missió impossible d’enderrocar l’actual campió i guanyador de set títols.
Alcaraz regna a Queen’s i torna al número 1
Novak Djokovic és el gran favorit per guanyar la 136a edició de Wimbledon abans que hagi donat un sol cop sobre la impol·luta herba de la central, que, com a campió vigent i com és tradició del torneig, inaugurarà aquest dilluns (14.30 hores, Movistar). A les mans de Carlos Alcaraz estarà una de les opcions més reals d’assaltar el regne del tennista serbi.
El balcànic compta amb quatre títols consecutius dels set que ha guanyat a l’All England Tennis Club de Londres des que va mossegar per primera vegada l’herba de la central per celebrar el seu primer èxit el 2011. Acumula 28 partits sense perdre des que es va retirar en quarts de final del 2017 davant el txec Tomas Berdych. Si no es compta com a derrota aquesta cita, portaria 32 victòries consecutives des de la seva última derrota real l’any anterior contra Sam Querrey en tercera ronda.
Fer història
Amb 86 victòries i només 10 derrotes des del seu debut al torneig el 2005, una més que les que sumen els altres 19 integrants del ‘top 20’, la seva carta de presentació per optar al títol el 16 de juliol pocs poden discutir-la.
«No necessito Alcaraz ni ningú per estar motivat»
Novak Djokovic
Als seus 36 anys, Djokovic sempre ha dit que continua jugant per fer història i a Wimbledon l’esperen nous reptes. L’objectiu serà guanyar el seu vuitè títol, cinquè consecutiu, per igualar Roger Federer. Si ho aconsegueix, sumarà el 24è Grand Slam de la seva carrera i igualarà l’australiana Margareth Court, que té el rècord absolut en la centenària història del tennis.
Fam d’èxits
«Espero que sigui un altre gran any a Wimbledon. No necessito Alcaraz ni ningú per estar motivat», assegurava Djokovic abans del seu debut. «Encara tinc fam d’èxits, de més Grand Slams, de més triomfs. Mentre existeixi aquest impuls, sé que puc competir al més alt nivell», va assegurar dissabte.
10 #Wimbledon gentlemen's singles titles in one photo 🌟🏆@andy_murray | @DjokerNole | Goran Ivanisevic pic.twitter.com/vPEoavH0y0
— Wimbledon (@Wimbledon) 1 de julio de 2023
Wimbledon és junt, com Austràlia (on ha guanyat ja 10 vegades), el torneig on Djokovic es desenvolupa millor i es mostra superior a la majoria de rivals, absents el lesionat Rafael Nadal i el retirat Federer. L’argentí Pedro Cachín (67è mundial) serà el primer dels set rivals que intentaran posar fi al domini del serbi.
El gran repte per al número 1
Dels 127 jugadors del quadro de Wimbledon que estaran en la línia de sortida del torneig al costat de Djokovic, Carlos Alcaraz és el nom que tots assenyalen per liderar la gairebé missió impossible de destronar el serbi. Malgrat haver jugat només 11 partits sobre herba en la seva carrera, el títol aconseguit a Queen’s permet pensar que està en condicions d’afrontar la gran batalla a l’All England Tennis Club de Londres, on jugarà per tercera vegada. «Novak és el principal favorit, però si jugo el meu millor tennis tindré opcions», deia després de guanyar a Queen’s.
La última vez que alguien fuera del Big Four ganó #Wimbledon, Alcaraz y Rune aún no habían nacido.
— ESPN Tenis (@ESPNtenis) 26 de junio de 2023
🇦🇺 Hewitt: 2002
🇨🇭 Federer: 2003/04/05/06/07/09/12 y 17
🇷🇸 Djokovic: 2011/14/15/18/19/21 y 22
🇪🇸 Nadal: 2008 y 2010
🇬🇧 Murray: 2013 y 2016
🇩🇰 Rune y 🇪🇸 Alcaraz nacieron en 2003. pic.twitter.com/JRsDYSiRVR
El tennista murcià arriba com a número 1 i primer cap de sèrie del torneig, un patrimoni exclusiu des del 2003 de Federer (8 títols), Djokovic (7), Nadal (2) i Murray (2), defensors d’un castell inexpugnable per a la resta de mortals. L’últim a inscriure el seu nom al centenari palmarès fora del Big Four va ser l’australià Lleyton Hewitt (2002), el número 1 més jove de la història abans que Alcaraz li arrabassés el rècord.
‘Outsiders’, a la recambra
La llista de tennistes amb opcions al títol no sembla gaire llarga a menys que hi hagi sorpreses, perquè sobre l’herba sempre n’hi ha més. Daniïl Medvédev (3r lloc mundial), amb cinc títols aquesta temporada i 41 victòries, està per darrere d’Alcaraz i Djokovic, tot i que el rus, que torna a Londres després de la prohibició de jugar per la guerra d’Ucraïna, ha perdut la inèrcia guanyadora des que va entrar a la gira de terra, una superfície que no li agrada gens, però tampoc s’ha recuperat sobre herba, on el seu millor resultat de l’any han sigut els quarts de final de Halle, on va ser eliminat per Roberto Bautista. A Wimbledon, el seu millor resultat fins al moment han sigut els vuitens de final el 2021.
Al costat de Medvédev, també hi ha entre els candidats a optar al títol el danès Holger Rune (6), l’italià Jannik Sinner (8) i l’alemany Alexander Zverev (19). En aquesta curta gira d’herba, Rune va arribar a les semifinals a Queen’s i Zverev ho va fer a Halle, on Sinner va caure a quarts. Medvédev, Rune i Zverev apareixen al camí d’Alcaraz.
El rebel Nick Kyrgios, finalista l’any passat, també estaria entre els grans favorits al títol, però no arriba a Wimbledon en les millors condicions després d’haver jugat només 21 partits des de la final de l’any passat, només un amb derrota, aquest curs al torneig de Stuttgart. Una operació al genoll esquerre a causa d’un quist que li va aparèixer al desembre l’ha deixat fora de combat abans de tornar a trepitjar Wimbledon.
Un triumvirat femení
Iga Swiatek, número 1, l’actual campiona Elena Rybakina i la poderosa Aryna Sabalenka són el triumvirat de grans favorites al títol a Wimbledon abans que s’aixequi el teló.
Des de l’última victòria de Serena Williams el 2016 no s’ha repetit cap campiona en els últims cinc anys (el 2020 no es va jugar). En les edicions passades van inscriure el seu nom al palmarès Garbiñe Muguruza, Angelique Kerber, Simona Halep, Ashleigh Barty i Rybakina.
— Iga Świątek (@iga_swiatek) 29 de junio de 2023
El seu domini al circuit de Swiatek no s’ha plasmat a Wimbledon, on la polonesa té el seu millor resultat amb una tercera ronda (2021) i, tot i que admet que arriba «més preparada», reconeix que necessitaria «més temps» per jugar millor en herba.
Notícies relacionadesRybakina sí que va demostrar jugar bé sobre herba amb el seu títol l’any passat, tot i que aquesta temporada no ha trobat la regularitat per sentir-se convençuda de les seves opcions per revalidar-lo. Possiblement Sabalenka, número 2 mundial i campiona de l’Open d’Austràlia, que no va poder jugar l’any passat per la prohibició del torneig als tennistes russos i bielorussos per la guerra d’Ucraïna, té totes les armes per imposar el seu poderós joc a Wimbledon. Va ser semifinalista el 2021, tot i que ella assegura que torna «feliç, però sense grans expectatives».
52 milions d’euros en premis
Wimbledon repartirà en aquesta edició més de 52 milions d’euros. Una quantitat un 11,2% superior a la de l’any passat. Els eliminats en la primera ronda tant al torneig masculí com al femení individual marxaran amb un xec de 65.000 euros, mentre que els derrotats en segona i tercera ronda rebran 100.000 i 150.000 euros, respectivament.
El campió masculí i femení rebran de 2,75 milions d’euros i 1,37 milions els finalistes. També s’ha incrementat la dotació de premis en el torneig de dobles, amb 700.000 euros repartits entre les parelles guanyadores en femení i masculí i 150.000 euros per als guanyadors en dobles mixt.
.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034