Servei Públic

Terrassa assumeix definitivament la gestió pública de l'aigua

Es converteix en la primera ciutat catalana a apostar per la municipalització d'aquest servei a través de l'empresa pública Taigua

181210-taigua 1

181210-taigua 1

2
Es llegeix en minuts
ACN

La gestió de l’aigua ja és pública a la ciutat de Terrassa. Des d’aquest dilluns, 10 de desembre, la nova empresa pública Taigua ha agafat el relleu de Mina Aigües de Terrassa, la companyia que els últims 77 anys ha prestat el servei a la població.

D’aquesta forma, la cocapital vallesana es converteix en el primer municipi de Catalunya i un dels més grans de l’Estat que aposta per la gestió municipal directa com a garantia d’eficiència, qualitat, transparència i participació.

“A partir d’avui l’aigua és de tothom, estem davant de l’expressió de la sobirania popular i legítima, que s’ha manifestat per la majoria de la composició del ple municipal. Avui consolideml’aigua com un dret humà”, va apuntar l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega.

L’alcalde agraeix la col·laboració i participació dels grups municipals, així com la tasca realitzada per la Mesa de l’Aigua. “Gràcies a ells i elles estrenem avui un nou govern de l’aigua a Terrassa, un govern transparent que tindrà en compte la participació de la ciutadania, tant a través del mateix consell d’administració, com amb l’Observatori de l’Aigua, que es constituirà el pròxim mes de gener”. Així mateix, també ha agraït la tasca duta a terme tots aquests anys per Mina Pública d’Aigües de Terrassa SA.

Camí llarg i complex

Per arribar a la gestió pública de l’aigua, Terrassa ha fet un llarg i complex camí amb dos anys de pròrrogues i de recursos interposats per l’empresa. Finalment, el mes de setembre passat, es va arribar a un pacte amb la concessionària. Taigua contractarà diversos serveis a Mina, com el laboratori, el manteniment informàtic o la lectura de comptadors, i també li pagarà un lloguer per poder instal·lar-se a les mateixes oficines. L’empresa pública subrogarà els 117 treballadors de Mina.

El 9 de desembre del 2016 va finalitzar el contracte amb Mina i es va obrir el debat polític i ciutadà sobre el model de gestió que havia de tenir el servei a partir d’aquell moment, que va acabar decidint-se amb un ampli consens social i polític per la gestió pública directa.

Finalment, el 22 de març del 2018 el consistori va donar llum verda de forma definitiva a la gestió directa del servei de proveïment d’aigua mitjançant una entitat pública empresarial local, amb els vots favorables de 20 dels 27 regidors de l’Ajuntament, els del PSC, TeC, ERC-MES i la CUP.

Notícies relacionades

L’alcalde insisteix que el traspàs que aquest dilluns es va fer realitat “no comportarà cap afectació a la ciutadania, ni s’haurà de realitzar cap tràmit ni gestió relacionada”.

Més notícies de Terrassa