COL·LECTIU VULNERABLE

Terrassa i Sabadell s'oposen a la reclamació d'Endesa pel deute de pobresa energètica

La companyia reclama a les administracions municipals que abonin el 50% del deute de les famílies vulnerables abans de l'1 d'octubre

Els consistoris advoquen per establir un front comú i recorden que la llei catalana de pobresa energètica impedeix els talls a llars vulnerables

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Els ajuntaments de Terrassa i Sabadell han rebut una carta d’Endesa en què la companyia reclama als dos consistoris el copagament al 50% del deute de les famílies amb pobresa energètica que no han pogut pagar la factura. Els respectius governs municipals han mostrat la seva oposició i han demanat un front comú de les ciutats que hagin rebut la carta, entre les quals també hi ha Lleida i Girona.

En la missiva que ha rebut el govern egarenc, a la qual ha pogut accedir EL PERIÓDICO, la subministradora reclama a l’ajuntament la meitat del deute contret per les famílies vulnerables, que equival a 461.276 euros. També alerta que, en cas que no s’aboni la quantitat estimada, a partir de l’1 d’octubre, s’iniciaran “els procediments de suspensió de subministraments establerts per la normativa”.

Endesa s’atén el reial decret 897/2017, que, segons la companyia, “estableix un procediment de suspensió del subministrament per a les companyies elèctriques” i, al seu torn, exposa la possibilitat d’evitar el tall dels subministraments quan l’“administració autonòmica o local” assumeixi almenys el 50% de la factura.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), neguen que l’impagament permeti la suspensió de subministraments i defensen que la llei catalana 24/2015 impedeix talls de llum a les llars que han acreditat la seva situació de vulnerabilitat.

Pressió sobre les administracions locals

Les cartes van arribar tot just 5 dies després que Endesa es comprometés a pagar l’altre 50% del deute de les famílies amb pobresa energètica. A Catalunya hi ha 25.000 llars que tenen el subministrament de llum contractat amb Endesa i que estan en situació de vulnerabilitat. El deute total d’aquestes vivendes ascendeix fins als 21 milions d’euros.

Tot i que la normativa no especifica quina administració s’ha de fer càrrec del pagament, Endesa s’ha centrat en els governs municipals a l’hora de reclamar la meitat dels imports de les factures pendents.

“Després del rentat d’imatge, Endesa demostra una vegada més que li importen ben poc les famílies vulnerables. L’únic que vol és fer negoci d’un bé de primera necessitat”, han manifestat des de l’APE, des d’on afegeixen: “No tolerarem cap tall il·legal”.

Front comú dels ajuntaments

“Inacceptable l’amenaça d’Endesa a l’Ajuntament de Terrassa i a 800 famílies de tallar-los la llum. És necessari un front comú fort i ferm per fer complir la llei de pobresa energètica”, ha expressat Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, en xarxes socials.

Per la seva banda, Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat i alcaldessa accidental de Terrassa, ha explicat a aquest diari que valoren la carta com “una amenaça per coaccions” i demana a la companyia que la retirin. Melgares també informa que la carta serà analitzada pels serveis jurídics del consistori. “Als ajuntaments no ens poden tractar així. Al setembre, farem una cimera amb els alcaldes que hagin rebut la carta per establir una posició de força”, afirma Melgares, que també advoca perquè la Generalitat i Endesa s’asseguin per solucionar el conflicte.

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, ha volgut tranquil·litzar les persones afectades i afirma: “No permetrem que es talli la llum a les famílies vulnerables”, recolzant-se en la llei catalana. La primera edil de la cocapital vallesana recalca que a Catalunya hi ha un problema de “pobresa estructural” i que “s’està posant el pes sobre les administracions municipals”.

Com l’Ajuntament de Terrassa, Farrés també critica les formes i el to de la carta i advoca per un front comú a nivell municipal. A més, demana a la Generalitat que estableixi “un fons social” i arribi a un acord amb les companyies per aclarir quina part ha de pagar cada administració.

Notícies relacionades

Chakir el Homraniconseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, també s’ha manifestat via xarxes socials, en què ha expressat que es coordinarà amb els consistoris afectats i també ha recordat que "la llei prohibeix tallar la llum a les famílies amb informe de vulnerabilitat".

Més notícies de Terrassa i Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA