BUROCRÀCIA

Justícia posa en marxa la cita prèvia en el Registre Civil de Terrassa per evitar cues als jutjats

La iniciativa ja funciona a 10 municipis que donen servei a prop de dos milions i mig de ciutadans

terr

terr / Departament de Justícia (DGCG)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els ciutadans de Terrassa (Vallès Occidental) que necessitin anar al Registre Civil de Terrassa per fer una inscripció de naixement, iniciar els tràmits per casar-se, una traducció de nom o una inversió de cognoms, entre un total de 20 gestions, ja no hauran de fer més cues i podran demanar cita prèvia. El servei l’ha posat en funcionament el Departament de Justícia el febrer del 2020.

Es tracta d’un sistema telemàtic que permet als ciutadans reservar amb temps dia i hora en el Registre Civil. Per demanar cita prèvia cal entrar a la Seu judicial electrònica de Catalunya i a l’apartat ‘Què cal fer si...’ es troba l’opció per demanar la cita prèvia. «També s’hi pot accedir des de qualsevol cercador posant les paraules ‘seu judicial cita prèvia’ i la població de residència», comenten des de la Generalitat.

L’horari d’atenció al públic per a cita prèvia en el Registre Civil de Terrassa és els matins, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores. A la tarda s’atén només presencialment els dilluns i els dimecres, de 16 a 18 hores com es feia fins ara, únicament per donar informació general, fer inscripcions de naixement i de matrimoni i entrega de certificats.

Des de la Generalitat calculen que es podran beneficiar de la cita prèvia un total de 247.000 ciutadans de Terrassa i dels pobles que engloba com ara Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

Més de 22.000 peticions des del 2017

El servei de cita prèvia es va posar en funcionament per primera vegada el 2017 a Lleida. Des d’aleshores ja funciona en 10 municipis que donen servei a prop dos milions i mig de ciutadans: L’Hospitalet de Llobregat, Tortosa, Mataró, Granollers, Girona, Badalona, Sabadell, Reus i ara Terrassa. A partir del 20 de març s’implantarà a Tarragona.

En total des del 2017 la cita prèvia ha registrat més 22.000 peticions. Els serveis més sol·licitats tant per cita prèvia com presencialment en els registres civils són les inscripcions de naixements, iniciar els tràmits per casar-se, peticions de duplicats del llibre de família, canvi de nom i traducció del nom.

Terrassa, pionera a inscriure els naixements 

D’altra banda, l’octubre del 2015 Terrassa va ser la primera població catalana on es va instaurar un altre servei telemàtic que permet inscriure els naixements en el Registre Civil directament des de l’hospital públic de referència, en aquest cas, l’Hospital de Terrassa, i des d’aleshores un no s’ha de desplaçar per inscriure un nadó.

Notícies relacionades

D’aquesta manera «els pares poden passar més temps amb els seus fills i filles nounats, gràcies a aquest sistema que funciona de manera ràpida i immediata», afirmen des de la Generalitat.

Més notícies de Terrassa en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA