Investigació
La UPC de Terrassa analitza el risc de patir patologies oculars entre nens d’entorns socioeconòmics desfavorits
Uns 750 nens i nenes de la ciutat passaran fins al mes de juny pel Centre Universitari de la Visió, on se’ls faran les proves
És el primer estudi d’aquestes característiques que es fa al sud d’Europa
La investigació permetrà avaluar el risc de desenvolupar patologies oculars com a conseqüència de miopia elevada
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Terrassa ha posat en marxa aquesta setmana un estudi en el qual analitza si els nens d’entorns socioeconòmics desfavorits de la ciutat tenen més risc de patir problemes oculars.
Uns 750 nens i nenes passaran fins al mes de juny pel Centre Universitari de la Visió (CUV), on estudiants de la facultat d’Òptica i Optometria els faran diverses proves per determinar si tenen algun tipus de problema a la vista.
Les dades de què disposen permeten establir que les famílies amb menys poder adquisitiu fan un menor seguiment de la salut visual dels nens, i per això des del centre també es fa un seguiment dels pacients que presenten alguna patologia, a més d’oferir consells per a l’aula i a casa.
Catorze escoles de Terrassa
Des de l’any 2007 s’ofereix el servei a les escoles de tota Terrassa perquè els seus alumnes de tercer curs passin pel centre. Aquest any s’ha ampliat l’acord amb l’Ajuntament per a unes nou escoles d’alta complexitat de la ciutat se sumin a la proposta per fer un control sobre la miopia i preveure la seva possible evolució.
Aquesta mateixa setmana han començat a passar per les instal·lacions del CUV els primers alumnes, en aquest cas de l’escola Nova Electra. «Hi ha una relació entre afeccions visuals i el rendiment acadèmic dels nens, i en un article publicat s’estableix que les famílies amb menys poder econòmic fan menys seguiment de la salut visual dels nens», explica Núria Vila, professora de la facultat d’Òptica i Optometria.
L’edat en què es comencen a detectar problemes de miopia és entre els 8 i 9 anys, és a dir, a 3r de primària. Per aquesta raó s’ha volgut arribar a tantes escoles com ha sigut possible, concretament en un total de catorze.
El primer estudi d’aquest tipus al sud d’Europa
L’estudi que es porta a terme aquest any és el primer d’aquestes característiques que es fan al sud d’Europa i permetrà avaluar el risc de desenvolupar patologies oculars com a conseqüència de miopia elevada. «Tots els nens que passen per aquí reben un informe individual i l’escola, un de global, i posteriorment nosaltres fem un seguiment», detalla Vila.
Des del centre proporcionen consells, que d’acord amb els estudis fets passen per recomanar activitats a l’aire lliure que ofereixen menys risc d’incidència de la miopia, i reduir el temps davant pantalles o centrant la visió en punts pròxims.
Una eina a les aules
Conèixer la salut visual dels alumnes permet no només actuar en cas que es detecti alguna patologia, també és una eina per als metres a l’hora d’acompanyar els estudiants. «La revisió com a tutors és important perquè de vegades detectes alguna dificultat i no saps si és de visió o d’aprenentatge», explica Teresa Gutiérrez, professora de 3r de l’escola Nova Electra.
Els informes permeten, així, prendre decisions: «El cribratge ajuda a descartar alguna anomalia i ajuda a posar un nen més a prop de la pissarra perquè hi vegi millor o que es posi ulleres», afegeix.
Estudi pioner
L’estudi que es porta a terme a Terrassa integra la mesura de dades biomètriques que poden alertar de miopies incipients, amb informació sobre la funció visual. Aquestes dades permeten que es pugui actuar abans que se superin llindars crítics i que tinguin una afectació en la salut visual dels petits.
Així, les dades clíniques que se n’obtinguin permetran establir una relació amb les de caràcter socioeconòmic, cosa que permetrà determinar la incidència d’aquest factor sobre la prevalença de les dificultats i patologies visuals dels nens.
Aquesta informació contribuirà en el disseny d’eines per a la presa de decisions en l’àmbit de la salut pública i les polítiques socials.
Notícies relacionadesL’estudi el realitzen alumnes de 4t curs de diverses assignatures de la facultat d’Òptica i Optometria, supervisats pel professorat. De cara a les famílies, en cas que algun nen necessiti ulleres però no puguin assumir-ne el cost, se’ls informarà que a través dels serveis socials de l’Ajuntament de Terrassa se’ls pot derivar al CUV perquè se’ls facin ulleres sense cost.
Més notícies de Terrassa en l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City