Perfils dels candidats: Terrassa (5)

El ‘qui és qui’ de Terrassa: així són els alcaldables de les municipals del 28M

EL PERIÓDICO radiografia en aquesta sèrie les cares visibles de les candidatures que compten amb representació

El ‘qui és qui’ de Terrassa: així són els alcaldables de les municipals del 28M
  • CONTEXT | Terrassa davant les municipals: Ballart busca la seva revàlida davant el rearmament socialista

  • ENTREVISTA | Jordi Ballart (TxT): «El PSC hauria de girar full amb mi: jo no els considero una línia vermella»

5
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Terrassa (Vallès Occidental) és una de les grans ciutats catalanes que es juguen el futur a les eleccions municipals del 28 de maig. Governat per la formació Tot x Terrassa (TxT) que lidera l’alcalde Jordi Ballart amb suport d’ERC,  l’Ajuntament de Terrassa disposa d’un Ple municipal de 27 regidors integrat per TxT (10 regidors); el PSC (7), ERC(5), Ciutadans(3) i Junts(2).

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO radiografia en aquesta sèrie el ‘qui és qui’ de les candidatures que actualment compten amb representació municipal a les principals urbs de la regió metropolitana de Barcelona.

Jordi Ballart (Tot per Terrassa)

L’actual alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, pretén revalidar el càrrec aprofitant el rebuf de la revolució que fa quatre anys va liderar la seva formació municipalista, Tot x Terrassa (TxT). El candidat compta amb una consistent trajectòria política, ja que va entrar al consistori el 2005 pel PSC sent el regidor més jove. 

El 2012, Ballart va empunyar la vara de comandament de l’alcaldia fins que el 2017 va deixar enrere la seva militància del PSC i l’alcaldia en protesta al suport socialista a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució després del desenvolupament del referèndum de l’1-O.

A partir d’aquest moment, tots els seus esforços els va destinar a encendre la maquinària de la seva pròpia marca municipalista, Tot per Terrassa, amb l’objectiu de presentar-la als següents comicis (2019). Els resultats de TxT van trencar el tauler polític egarenc, una conjuntura que va arribar a sorprendre el mateix Ballart i que va acabar amb l’hegemonia socialista 40 anys després.

Un dels principals eixos argumentals de Ballart durant el mandat ha sigut l’ocupació laboral, en la qual també ha incidit des de l’associació Arc Metropolità. A mig mandat, a més, l’alcalde va haver de lidiar amb el càncer del seu fill, davant del qual es va veure obligat a fer un pas enrere temporalment.

Eva Candela (PSC)

Eva Candela, candidata socialista a l’alcaldia de Terrassa, és de professió arquitecta, si bé el 2015 li va néixer la vocació política i va fer el salt a la militància del PSC. Ara, vuit anys més tard, és l’alcaldable socialista a la tercera gran ciutat catalana. Candela recull el testimoni de l’anterior líder local dels socialistes, Alfredo Vega, alcalde egarenc entre el 2017 i el 2019 després de la dimissió precisament de Ballart. A més, Candela també és diputada al Parlament de Catalunya.

Malgrat que va arribar a compartir govern amb Ballart (va ser tinenta d’alcalde de Drets Socials), durant aquests últims quatre anys Candela s’ha mostrat crítica amb l’alcalde al punt d’arribar a moments de tensió en el Ple municipal.

La proposta estrella de Candela a Terrassa passa pel manteniment de l’espai públic i la neteja: «Té a veure amb una ciutat tranquil·la, on els parcs i jardins estiguin cuidats, que es cuidi dels sorolls, perquè tot això té un efecte directe en les persones», ha manifestat Candela en diverses ocasions. En aquesta mateixa línia, per a l’alcaldable socialista, un dels eixos transversals és la seguretat, en termes de «convivència i cohesió dels barris».

Ona Martínez (ERC) 

L’aposta dels ERC es personifica en Ona Martínez, que ha format part del mandat 2019-2023 com a regidora del Jovent Republicà encarregada de transparència i tecnologia.

A finals de mandat, va prendre el testimoni del llavors primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, que el juny del 2023 va renunciar a la seva acta, deixant pas a Ona Martínez, ara ja com a candidata d’ERC.

Els republicans asseguren que la seva aliança amb Tot x Terrassa, «a més de donar una estabilitat al govern ha permès tirar endavant projectes de ciutat», i això malgrat les desavinences manifestes entre els socis en temes com la projecció de la Ronda Vallès entre la ciutat i Terrassa, seguint el traçat del ‘Quart Cinturó’.

Martínez va entrar a formar part de la militància republicana amb 16 anys i des d’aleshores ha mantingut una estreta relació amb la formació, sent la tècnica de comunicació i ara projectant-se a futur com a màxima responsable política de Terrassa.

Isabel Martínez (Ciutadans)

Isabel Martínez es presenta per primera vegada com a alcaldable taronja prenent el testimoni de Javier González. Martínez es va afiliar a Ciutadans el 2017, després dels dies 5 i 6 de setembre, quan el Parlament de Catalunya va aprovar les lleis postreferèndum.

La candidata és l’actual portaveu del grup municipal i s’encarrega de les seves àrees de Drets Socials, Polítiques de Gènere,LGTBI+, Salut, Capacitats Diverses i Transparència i Qualitat Democràtica.

L’alcaldable destaca en els seus discursos l’aposta per la seguretat en matèria d’abolir les «ocupacions conflictives» i la privatització dels serveis, com el cas de l’empresa neteja, un dels seus punts de mira.

A més, una línia d’acció de la candidata és la crítica als grups independentistes: «Amb un Ciutadans fort a l’Ajuntament de Terrassa, evitarem que els partits independentistes tinguin la clau dels diners a la ciutat», ha afirmat en múltiples ocasions.

La candidata egarenca es va presentar com a número 10 d’Inés Arrimadas a les eleccions autonòmiques del 2021, malgrat que finalment es va quedar fora de la Generalitat.

Meritxell Lluís (Junts)


Meritxell Lluís és l’actual portaveu del grup municipal de Junts per Terrassa i va substituir Lluís Puig –diputat i exconseller– un mes després de celebrar-se les eleccions municipals del 2019.

Es tracta de la primera vegada que es presenta com a candidata a l’alcaldia, malgrat que exerceix com a regidora a l’Ajuntament de Terrassa des del 2015.

Lluís és militant de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) des del 1993 i és vicepresidenta comarcal de CDC i integrant de la Federació de Barcelona Comarques. Així mateix, Lluís va ser assessora del departament de Territori i Sostenibilitat del 2011 al 2015.

El discurs de Lluís se centra que Terrassa sigui «la capital de la qualitat de vida, del progrés econòmic i de la justícia social», i incideix que l’independentisme sigui la columna vertebral del seu argumentari. Convé recordar que Meritxell Lluís és dona de Josep Rull, exconseller i un dels líders independentistes que van anar a la presó per l’1-O.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Terrassa