Mapa postelectoral

Ballart torna a acariciar l’alcaldia de Terrassa en vista d’un ‘pacte impossible’ de la resta de forces

Ballart torna a guanyar les eleccions i Vox irromp en el Ple de Terrassa

Jordi Ballart (TxT): «El PSC hauria de girar full amb mi: jo no els considero una línia vermella»

Ballart torna a acariciar l’alcaldia de Terrassa en vista d’un ‘pacte impossible’ de la resta de forces

ACN

3
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

La victòria de la formació Tot per Terrassa (TxT) és inapel·lable i evidencia l’estabilitat de l’‘efecte Ballart’. La candidatura liderada per l’alcalde exsocialista Jordi Ballart, que va estripar les cartes locals el 2019, ha guanyat terreny respecte als seusprimers comicis, i ha aconseguit un regidor més.

Els 11 regidors actuals evidencien la consolidació de la seva marca i amplien la distància amb les altres formacions del Ple municipal. D’aquesta manera, TxT comparteix el podi amb PSC (7) iVox (3), que ha irromput en el consistori per primera vegada, com ha fet a la majoria d’urbs metropolitanes.

Els altres grups municipals s’han distribuït a parts iguals els sis regidors restants: ERC (2), Junts (2) i PP (2).  Veient aquest paisatge, a Ballart se li aplana el camí per tornar a conquerir l’alcaldia en el pròxim ple d’investidura (previst per al dia 17 de juny). I és que l’aritmètica actual no permet configurar cap alternativa de Govern.

Ballart obre portes a «possibles acords», tal com va dir al conèixer la victòria el 28M. Fonts del partit confirmen que actualment estan en converses: «No tanquem la porta a cap formació política, únicament als partits que no respecten el dret a la democràcia», manifesten, referint-se a Vox. 

«Proposarem a totes les forces democràtiques fer un autèntic mur de contenció contra l’odi», va expressar Ballart després dels comicis.

‘Un pacte impossible’ 

‘Un pacte impossible’ Per fer front a la candidatura de Ballart, s’ha de formar un pacte de majoria absoluta (14 regidors) alimentat per diferents colors polítics que garanteixi una estabilitat.

En un escenari hipotètic, es podrien establir tres executius alternatius: una combinació de PSC, ERC, Junts i Vox, o bé una amb PSC, ERC, PP i Vox, o finalment, PSC, Junts, PP i Vox. És a dir, una geometria impossible, ja que tots els partits han assenyalat l’extrema dreta de Vox com una línia vermella a l’hora de pactar.

Un mapa postelectoral semidibuixat

Un mapa postelectoral semidibuixatLa principal incògnita a Terrassa és si Ballart governarà en minoria amb els seus 11 regidors, o bé si sumarà amb els seus anteriors socis de govern (ERC): «La nostra relació ha sigut d’una bona entesa», diuen tant Ballart com la candidata republicana, Ona Martínez. No obstant, si reeditessin el pacte seria en minoria (13 regidors) –al contrari que en el mandat anterior–; és per això que necessitarien el suport extern de Junts, del PP o del PSC per garantir una estabilitat i donar llum verda a grans aprovacions com els pressupostos.

L’únic escenari possible per governar amb majoria absoluta seria pactar amb els seus antics excompanys socialistes –amb els quals durant el mandat ha mantingut una relació tensa. Malgrat això, fonts de Tot per Terrassa manifesten que «no tanquen la porta a cap candidatura, només a Vox».

Tot i així, fonts socialistes manifesten que amb els resultats a la mà, el partit se n’anirà directament a l’oposició: «Volem fer una oposició contundent. Mantenim els set regidors i consolidem la nostra posició d’alternativa a Jordi Ballart, que tornarà a ser alcalde. En aquests quatre anys el PSC construirà el projecte alternatiu a TxT i continuarem treballant com sempre a favor de la ciutat».

Notícies relacionades

L’escenari es complica per a Ballart si aspira a un govern en majoria. El mandat 2019-2023 s’ha desenvolupat sense gaire confrontacions per al govern municipal, gràcies a una coalició amb majoria absoluta amb els republicans, amb un total de 15 regidors. 

 Més notícies de Terrassa a l’edició local d’EL PERIÓDICO