Ball amb els regidors
La cultura popular de Terrassa veta Vox de la festa major
Ballart torna a guanyar les eleccions i Vox irromp en el ple municipal
Viatge al nou feu de Vox a Catalunya: el Mataró pobre que fa una dècada que dona senyals
La cultura popular de Terrassa (Vallès Occidental) rebutja de forma contundent la participació de l’extrema dreta a la festa major del municipi vallesà i s’aparten de l’únic acte conjunt entre entitats i consistori que se celebra tradicionalment a la tercera ciutat catalana.
L’acció és capitanejada per la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa junt amb la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), que han fet públic un manifest on qualifiquen d’«una amenaça intolerant» l’entrada dels tres regidors de Voxa l’ajuntament, ja que sota el seu judici «disposen d’un altaveu més per difondre un discurs reaccionari i excloent».
Les dues entitats exigeixen que aquesta formació no participi en les activitats de la festa: «Com la massa social que ens envolta i participa amb nosaltres, compartim els valors de l’associacionisme, la cooperació, l’obertura, el respecte, la tolerància, la solidaritat, la inclusió i la democràcia, que són valors totalment incompatibles amb alguns representants polítics que no respecten aquesta diversitat».
Així envien un missatge a l’«extrema dreta» i a «els col·lectius que no respectin aquests valors»: «Demanem que si no respecten els valors fonamentals, la cultura popular i la llengua catalana, que siguin coherents amb els seus postulats i, per tant, que no participin dels actes de la festa major».
Així ho secunda Marc Ferrer, president de la UCFR de Terrassa, «la cultura popular reivindica les tradicions dels països catalans, i les idees de Vox van en contra d’aquesta cultura. Qui no respecta els drets no pot ser respectat», conclou. «Quin sentit té participar en un ball que no et representa i que no t’agrada?», reflexiona Artur Montcal, president de la Coordinadora de Cultura Popular i Tradicional de Terrassa.
El manifest s’ha llançat a les portes de la festa major i ha generat una forta reacció: en menys de 24 hores s’hi han unit més de 50 grups de cultura popular i una quarantena d’entitats, segons Ferrer.
«Sí que esperàvem suport de la ciutadania, però tot i així, ens ha sorprès el nombre d’entitats que s’han adherit al comunicat», declara Ferrer, que també valora positivament l’abast de l’acció. El mateix opina Montcal, «estem molt satisfets amb la mobilització ciutadana i, especialment, amb la conscienciació de la gent jove».
Un ball sense cultura
El tret de sortida de la festa major es donarà aquest divendres, 30 de juny, i s’allargarà fins al dimecres, 5 de juliol. Així doncs, com ja és tradició, cada diumenge de la festa –en aquesta ocasió, el dia 2 de juliol– se celebrarà ‘la sortida d’ofici’.
Es tracta d’un acte on diversos grups de la cultura popular ballen amb els regidors de l’ajuntament vallesà. No obstant, la configuració del nou consistori ha desencadenat un gir de guió, per primera vegada alguns grups de cultura popular no participaran en la jornada: «No ballarem amb els regidors de l’extrema dreta, ja que visibilitzaríem una anomalia política que suposa que aquest partit sigui al consistori vallesà. Suposaria acceptar la presència de l’extrema dreta i del feixisme a la nostra ciutat, als nostres barris i a la nostra cultura», denuncien des de l’AEIG Torrent de les Bruixes, encarregats de portar els capgrossos de Terrassa, en un comunicat difós a les xarxes socials.
El malestar d’alguns grups de cultura popular de compartir ball amb els regidors de Vox es va comunicar prèviament a l’Ajuntament de Terrassa, però el consistori va decidir passar per alt l’assumpte. Va ser llavors quan aquests col·lectius van contactar amb la UCFR i la Coordinadora de Cultura Popular i Tradicional.
El Ball de Plaça, explica Montcal, no només és una de les tradicions més antigues de la festa major de Terrassa, sinó que el seu objectiu sempre ha sigut produir una trobada entre la classe política de la ciutat i la classe treballadora, i és aquí on resideix la seva importància.
Finalment, des de l’AEIG Torrent de les Bruixes diuen que «davant el moment històric de ressorgiment institucional de l’extrema dreta és crucial posicionar-s’hi en contra i actuar consegüentment. No som aliens a la realitat que ens envolta i no ens podem mantenir impassibles».
Notícies relacionadesPer la seva banda, Vox ha compartit la notícia a les seves xarxes socials, i ha fet una crida a la mobilització per concentrar els seus votants a la plaça Vella de Terrassa diumenge, mentre tingui lloc el Ball de Plaça.
Més notícies de Terrassaa l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors
- LES CINC CLAUS TÀCTIQUES Lamine Yamal munta una botiga de llaminadures a Montjuïc
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Funció pública. Addicional al 2% Augment del 0,5% en el sou dels funcionaris
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia
- L’Espanyol surt del descens amb el debut triomfal de Roberto