Col·legi Mare de Déu del Carme

Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica

Es produeix en un moment especialment delicat per al col·legi, immers en una investigació per part del Departament d’Educació de la Generalitat després de les denúncies de centenars de famílies que alerten d’un suposat gir ideològic

270 pares i mares demanen dimissions en una escola de Terrassa per la seva deriva ultracatòlica

CONTEXT | Un centenar de famílies denuncien la «radicalització religiosa» de la nova direcció en una escola de Terrassa

Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica

FERRAN NADEU / EPC

2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Periodista

Especialista en històries veïnals, política municipal i reporterisme social

Ubicada/t a Vallès Occidental

ver +

L’escola Mare de Déu del Carme de Terrassa (Vallès Occidental) –conegut com el Karmel– ha comunicat l’acomiadament del seu director, Francesc Rubio, en una carta dirigida a la comunitat educativa a la qual ha tingut accés aquest diari. En la missiva, el centre justifica la decisió al·legant «l’incompliment greu i culpable de les seves obligacions laborals», cosa que constitueix, segons el text, «faltes molt greus sancionades amb acomiadament disciplinari d’acord amb la normativa vigent». La sortida de Rubio, que acumulava més de dues dècades al capdavant del centre concertat, es va fer efectiva el passat 16 d’abril.

La destitució es produeix en un moment especialment delicat per a l’escola, immers en una investigació per part del Departament d’Educació de la Generalitat després de les denúncies de centenars de famílies que alerten d’un suposat gir ideològic cap a posicions ultracatòliques.

El clima és de màxima tensió, amb un expedient obert per les autoritats educatives i una comunitat dividida entre el desconcert, la indignació i la preocupació pel futur del centre.

«Demanem auxili. Això no ho podem liderar els pares»

Amb relació a l’acomiadament del director, un pare de l’escola en declaracions a aquest diari explica que «falta lideratge», tot i que lamenta que amb aquest canvi s’accentuï encara més el gir ideològic. Assegura que les famílies han sigut les primeres a aixecar la veu, però adverteix que la situació ha superat l’àmbit escolar: «Demanem auxili perquè s’impliqui una administració. Nosaltres som víctimes, però això és un problema de sistema. No podem liderar-ho els pares. És hora que una administració es posicioni i agafi el tema per resoldre’l».

En els últims dies, representants de les famílies s’han reunit amb la Direcció dels Serveis Territorials del Vallès Occidental –dependent del Departament d’Educació– per exposar les seves preocupacions.

Durant la trobada, les famílies van insistir que el que està passant va més enllà de ràtios o falta de recursos: «Parlem d’una vulneració de drets, d’una situació excepcional. Demanem mesures excepcionals davant un problema excepcional».

El rebuig de 400 famílies

El conflicte al Karmel no és nou. A finals de març, més de 400 famílies van manifestar públicament el seu rebuig del rumb pres pel col·legi des que, el 2023, la nova direcció –vinculada al moviment ultracatòlic Camí Neocatecumenal, conegut com ‘els Kikos’- assumís la gestió pedagògica. Des d’aleshores, han detectat un increment de les activitats religioses, augment de les hores de religió, una disminució de les classes en català, i la incorporació de docents afins a un ideari que molts consideren excloent.

Notícies relacionades

Un manifest impulsat per la plataforma ‘Recuperem el Karmel’, amb el recolzament de 270 signants, exigeix la dimissió de l’actual equip directiu. Denuncien que el nou enfocament educatiu s’allunya dels valors que tradicionalment definien el centre: la inclusió, el respecte a la diversitat i el pensament crític. «Volem recuperar l’escola que coneixíem», reclama un pare membre de la plataforma.

Una institució en disputa

L’escola Mare de Déu del Carme va ser fundada el 1942 pels pares carmelites. Tot i que històricament havia delegat la gestió pedagògica en perfils laics, des de fa dos cursos la direcció ha passat en mans de persones amb una orientació religiosa més rígida. Segons diversos testimonis, aquest gir ha anat acompanyat d’acomiadaments qüestionats –alguns qualificats judicialment com a improcedents– i d’una falta creixent de diàleg amb la comunitat educativa.