TRIBUNA

Adolescents, pares i metges necessiten més informació sobre el virus del papil·loma

4
Es llegeix en minuts
nualart-12-11-2018

nualart-12-11-2018

El virus del papil·loma humà (VPH) és una de les infeccions de transmissió sexual més comunes i desconegudes. Es transmet pel frec de pell amb pell o de pell amb mucoses. Entre el 80% i el 90% de les persones que mantenen relacions sexuals, han tingut o tindran contacte amb el virus.

La infecció, en la majoria dels casos, no produeix símptomes fins a estadis més avançats. Estar infectat és una condició necessària per al desenvolupament d’un gran nombre de càncers, com el de coll uterí, anus, penis i coll. L’evidència ha demostrat que la mesura més eficaç és la vacunació o l’abstinència sexual, ja que l’ús de preservatiu no protegeix del tot.

En el marc d’una tesi doctoral, vam dur a terme una investigacióper explorar el coneixement que adolescents, progenitors i professionals sanitaris d’atenció primària tenen sobre el virus, així com l’opinió i la confiança en la seva vacuna.

Adolescents

Els resultats van mostrar que la majoria dels adolescents afirmen que mantenen relacions sexuals en edats molt primerenques, amb un nombre variat de parelles i en molts moments sense cap protecció. Desconeixen la infecció del VPH i deixen en els seus progenitors la decisió de vacunar.

Amb la família no parlen sobre sexualitat més enllà de l’ús del preservatiu, perquè els fa vergonya abordar aquest tema. Hi ha diferències de gènere, tant en els consells que se’ls dona en la família com en la consideració social que tenen les noies que són sexualment actives. També en la invisibilitat que en el seu discurs mostren cap a persones amb orientacions no heterosexuals.

Progenitors

La majoria de les mares participants consideren que els seus fills són molt joves per mantenir relacions sexuals. En moltes ocasions, això es pot convertir en una barrera per abordar el tema de la sexualitat dins de la família. No tenen clars els beneficis de la vacuna, fins i tot manegen informació contradictòria sobre quan es poden vacunar, o si poden fer-ho després d’haver tingut relacions sexuals.

Tant adolescents com progenitors, majoritàriament, creuen que l’home és un vector de transmissió i, no com demostra l’evidència, un possible malalt. En aquesta opinió influeix el fet que només es vacunin dones i que el que es coneix com a complicació sigui el càncer de coll uterí.

Sanitaris

Un gran nombre dels professionals sanitaris d’atenció primària entrevistats reconeixen que els és difícil dins de les seves agendes buscar espais per treballar amb joves de forma activa i constant. La falta de recursos humans i les necessitats d’atenció de la població amb patologies cròniques absorbeix la major part del temps de la seva pràctica.

Creuen que la prevenció de conductes de risc comença molt tard i que s’hauria de començar a edats més primerenques.

Aquests professionals, en general, tenen una opinió favorable cap a la vacuna del VPH. Malgrat això, alguns no s’atreveixen a recomanar-la als progenitors, ja que consideren que no tenen prou informació sobre el VPH, l’efectivitat i l’eficàcia de la vacuna.

Afirmen que l’administració els proporciona informació molt escassa sobre aquesta vacuna, en contrast amb les dades que els arriben de la resta d’obligatòries que són al calendari. Per tant, en moltes ocasions, els progenitors dubten de què fer sobre això de vacunar o no les filles, ja que no obtenen una resposta clara dels professionals sobre els avantatges que tenen. Quan acudeixen a internet, troben informacions negatives.

Cap professional entrevistat ha tingut experiències directes d’efectes greus a l’administrar la vacuna, tot i que sí que han sentit d’ells. La del VPH ha demostrat ser la mesura més eficaç per prevenir aquesta infecció.

La infermeria escolar: una possible solució

La població adolescent té avui accés a molta informació sobre sexualitat gràcies a les noves tecnologies. Però no té la formació adequada per controlar aquesta informació, per la qual cosa és necessari que els professionals sanitaris puguin dedicar més temps a aquest aspecte.

Per això, és prioritari buscar espais de trobada entre professionals sanitaris i adolescents, on la prevenció i la promoció de la salut siguin una assignatura més.

Si volem fomentar una societat on els individus se’ls ensenyi a prendre decisions sobre la seva salut des de la infantesa els hem de formar. Potenciar la figura de la infermeria escolar seria una bona solució. Aquest perfil, encara emergent a Espanya, consisteix en la presència d’aquests professionals en l’àmbit escolar.

Per aconseguir un augment de les taxes d’administració de la vacuna del VPH és important la implicació dels professionals sanitaris, però també de l’Administració.

L’increment de la vigilància i el seguiment del calendari de vacunació per part de l’Administració Sanitària reforçaria les campanyes d’informació i formació. També, la confiança sobre l’eficàcia clínica de la vacuna contra el VPH bloquejaria la penetració dels missatges negatius sobre els suposats efectes adversos que ofereixen els grups antivacunes.

A més, s’han de fomentar espais i temps on els professionals sanitaris puguin dedicar i implementar entre els joves activitats de promoció de salut.Below is The Conversation's page counter tag. Please DO NOT REMOVE.

End of code. If you don't see any code above, please get new code from the Advanced tab after you click the republish button. The page counter does not collect any personal data. More info: http://theconversation.com/republishing-guidelines

Notícies relacionades

María González Cano Caballero, Professora del Departament d’Infermeria, Universitat de Sevilla

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegeixi l’original.

Temes:

Vacunes