The Conversation
¿Com afecta el coronavirus les embarassades?
Les dones embarassades solen ser més susceptibles als virus que provoquen problemes respiratoris, com la grip, a causa que el seu sistema immune es debilita i els seus pulmons es comprimeixen. No obstant, no sembla el cas del Covid-19
zentauroepp51328227 embarazada191211190442
Tenir un nadó ja és prou estressant sense una pandèmia provocada pel Covid-19 i tota la desinformació que envolta el coronavirus. Per tant, si està embarassada o dona a llum aviat, convé anar a fonts fidedignes com l’Organització Mundial de la Salut. (Nota: A Espanya, les institucions més fiables són la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia i el Societat Espanyola de Ginecologia i ObstetríciaMinisteri de Sanitat.
A continuació, li mostrem les principals pautes per procedir correctament si es troba en període de gestació:
Es tracta d’un virus desconegut
Al tractar-se d’una malaltia provocada per un virus nou, cada dia aprenem alguna cosa sobre el Covid-19. La majoria de les dones embarassades són joves i presenten un bon estat de salut, per la qual cosa tenen menys probabilitats de veure’s afectades de gravetat (sens dubte, una bona notícia). En qualsevol cas, també s’ha d’atendre l’estat del nadó, la qual cosa pot complicar lleugerament la situació.
Un nadó nascut fa uns dies al Regne Unit va donar positiu a les proves del Covid-19. La mare estava infectada, per la qual cosa no se sap amb certesa si el nadó va ser encomanat a l’úter (la qual cosa sembla improbable) o després de néixer (l’opció més plausible).
Fins on arriba el nostre coneixement, el nadó es troba en perfectes condicions i la mare està rebent tractament. Els altres nadons amb Covid-19 dels quals hem tingut constància han mostrat símptomes molt lleus i una recuperació òptima.
De l’experiència de la Xina a les recomanacions de l’OMS
Fins ara, gran part de la informació de la qual disposem sobre el Covid-19 procedeix de la Xina. Va ser al país asiàtic on es va dur a terme un dels primers estudis, en el qual van participar únicament nou dones embarassades que patien la malaltia.
A totes aquestes dones se’ls van practicar cesàries. Els procediments es van desenvolupar segons el previst i tant les mares com els seus nadons es van recuperar satisfactòriament. L’estudi va revelar que cap dels nounats semblava tenir Covid-19 i que el virus no era present en el seu organisme, en la llet materna o en qualsevol fluid. No queda clar, no obstant, per què els nadons van néixer per cesària. La Xina presenta unes xifres de cesàries molt elevades, la qual cosa, malgrat que no és el més recomanable, va poder haver influït en la resposta dels sanitaris.
Les noves pautes establertes per l’Organització Mundial de la Salut indiquen que:
No existeix cap evidència que les dones embarassades presentin símptomes diferents als coneguts o s’enfrontin a un risc més gran de tenir una malaltia greu. Fins ara, no s’han produït transmissions maternoinfantils quan la infecció es manifesta en el tercer trimestre de l’embaràs (...). L’OMS recomana practicar cesàries únicament en casos justificats.
¿Per què les dones embarassades no tenen més risc de patir Covid-19?
Les dones embarassades solen ser més susceptibles als virus que provoquen problemes respiratoris, com la grip. Això es deu que el seu sistema immune es veu debilitat, els seus pulmons es comprimeixen i necessiten nivells d’oxigen més elevats.
No obstant, no sembla el cas del Covid-19. Una anàlisi realitzada a 147 dones que patien la malaltia va manifestar que només el 8% experimentava conseqüències greus, mentre que l’1 % es trobava en estat crític, xifres més baixes que la mitjana mundial.
La reducció de la resposta immune durant l’embaràs, necessària per impedir que l’organisme de la dona reaccioni al nadó com si es tractés d’una amenaça, podria atorgar una protecció addicional davant el Covid-19. La malaltia sembla afectar en gran manera pacients amb un sistema immune baix per altres trastorns de salut.
Els homes es veuen perjudicats en un grau més gran que les dones pel Covid-19, al qual se suma que aquestes tenen menys probabilitat d’emmalaltir de gravetat i morir. Fins ara, les xifres de mortalitat se situen en un 1,7% en el cas de les dones i en un 2,8 % en el dels homes.
No obstant, l’avenç de la pandèmia podria produir l’alteració d’aquestes dades. Les dones conformen la majoria del teixit sanitari, mentre que les xarxes de cures estan en contacte, en general, amb més gent malalta.
¿Com poden protegir-se (i protegir els altres) les dones embarassades?
Les dones embarassades han d’adoptar les mateixes mesures que la resta de la població. Aquestes inclouen:
- Cobrir-se la boca al tossir (i fer-ho en la sagnia del colze).
- Evitar entrar en contacte amb gent malalta.
- Mantenir-se allunyades de persones que presenten símptomes.
- Rentar-se habitualment les mans amb aigua i sabó o amb un desinfectant de mans amb alcohol.
- Eludir les reunions freqüentades.
Es recomana evitar viatjar a l’estranger, ja que seria necessari recloure’s posteriorment (Nota: algunes d’aquestes mesures ja s’estan duent a terme en països com Itàlia i Espanya).
Les dones que creguin haver contret el virus poden fer una consulta telefònica (llista de números autonòmics d’informació sobre Covid-19) o amb un especialista a fi d’evitar la visita presencial. Les dones embarassades i les que han donat a llum recentment gaudeixen de prioritat en aquest tipus de serveis.
Si es troba confinada a casa a petició de les autoritats o pateix la malaltia, contacti amb la seva matrona o obstetre i segueixi les seves recomanacions. A més:
- S’haurà d’avisar al centre que controli l’embaràs que es troba en situació d’aïllament.
- Haurà d’avisar el centre corresponent abans d’anar a les cites programades.
- Se li recomanarà no anar a urgències si no és estrictament necessari. En aquest cas, s’avisarà de la situació d’embaràs abans d’anar-hi
¿Quina és l’actitud respecte a les visites a l’hospital prèvies al naixement i per donar a llum?
Si disposa de data programada per al part en un hospital o una maternitat, quedi’s tranquil·la: la precaució per minimitzar el risc d’infecció és màxima. La major part de les vegades, el part tindrà lloc amb total normalitat. De nou, tornar com més aviat millor a casa seria l’ideal sempre que tant vostè com el nadó es trobin en perfectes condicions.
Finalment, tingui en compte que restringiran les visites i fins i tot la quantitat de persones pròximes que podran estar al seu costat a fi de reduir el risc.
¿El nadó pot contreure el Covid-19 al ventre de la seva mare?
La placenta actua com un filtre summament eficaç per protegir els nadons de qualsevol mal que puguin patir. Hi va haver una excepció, no obstant: el virus del Zika va ser capaç de travessar aquesta barrera.
No hi ha evidències científiques que indiquin que el coronavirus pugui produir complicacions addicionals. Tot i així, si la dona estigués malalta (si presenta febre o té pneumònia, per exemple), és probable que els metges provoquin un part prematur si ho consideressin necessari.
En qualsevol cas, un diagnòstic de Covid-19 no hauria de precipitar la decisió d’avançar el part, llevat que l’acabament de l’embaràs resultés beneficiós per a la mare atenent el seu estat general de salut.
Així mateix, tampoc existeix cap evidència que pugui fer pensar que el Covid-19 incrementi la probabilitat de patir un avortament espontani. Encara és aviat per determinar la possible existència d’altres efectes que poguessin afectar el nadó a llarg termini.
¿Què he de fer després de donar a llum?
Els beneficis de donar el pit són tan significatius que l’OMS aconsella fer-ho durant la primera hora de vida del nounat. Si el nadó està en bones condicions, es recomana el contacte pell amb pell immediatament després del naixement.
Si la mare no es troba en condicions de fer-ho per si mateixa, hauria d’obtenir ajuda externa per a l’extracció de la llet. L’alletament és especialment eficaç contra les malalties infeccioses, ja que es produeix una transmissió d’anticossos i d’altres elements immunes importants per al nadó. Si la dona o el nounat pateixen una infecció, la composició de la llet materna pot veure’s modificada, fins i tot, per incrementar la quantitat de components essencials per ajudar a combatre la infecció del petit. Per tant, si pensava deixar de donar el pit al seu fill, potser és bona idea continuar fins que la pandèmia arribi a la seva fi.
L’OMS recomana a les dones que pateixen el Covid-19 que es rentin les mans abans i després d’estar en contacte amb el nadó, així com animen a portar mascareta si presenten símptomes (com pot ser la tos) i a netejar i desinfectar periòdicament les superfícies que hagin tocat.
¿Què més pot fer?
Quan s’acosti la temporada en què la grip estacional es manifesta amb més intensitat, procuri vacunar-se, ja que és una mesura que aporta seguretat durant l’embaràs. La vacuna no comporta cap risc per a la salut del nadó. Si bé no oferirà protecció davant el Covid-19, sí que ho farà contra la grip, la qual pot ser especialment perjudicial durant l’embaràs. L’últim que qualsevol desitjaria seria haver de passar la grip i el Covid-19 alhora.
Sobretot, no perdi la calma i posi’s en contacte amb la seva matrona o el seu metge si la preocupa la situació que estem travessant.
Article traduït gràcies a la col·laboració amb Fundació Lilly.
Subscrigui’s als nostres butlletins diari o diarisetmanal Below is The Conversation's page counter tag. Please DO NOT REMOVE.
Fin del código. Si no ve ningún código arriba, por favor, obtenga el nuevo código de la pestaña Avanzado después de hacer clic en el botón de republicar. El contador de páginas no recoge ningún dato personal. Más información: http://theconversation.com/es/republishing-guidelines
Notícies relacionades
Hannah Dahlen AM, Professor of Midwifery, Associate Dean Research and HDR, Midwifery Discipline Leader, Western Sydney University i David Ellwood, Professor of Obstetrics & Gynaecology, Griffith University
Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegiu-ne l’original.