Llei en vigor l’1 de gener
Així has de col·locar el distintiu mediambiental per a les ZBE i evitar una multa de 200 euros
Els vehicles que circulen per 149 municipis han de portar una etiqueta en funció de la seva eficiència enèrgica i el seu impacte mediambiental
Aquest és l’horari de la zona de baixes emissions de Barcelona el 2023
Llista de vehicles que no podran circular per Barcelona el 2023
El Govern va aprovar aquest dimarts el decret que obliga les ciutats a fixar zones de baixes emissions (ZBE) a partir de l’1 de gener. Això es tradueix en què 149 municipis que tenen més de 50.000 habitants hauran de restringir l’accés de vehicles, així com fomentar el transport col·lectiu i els punts de càrrega elèctrics, per tal de reduir les emissions de gasos contaminants. La majoria havien demanat una moratòria emparant-se precisament en l’absència d’aquest decret i tot just un 13% dels ajuntaments afectats han implementat la norma, per la qual cosa ara tot són presses per complir la llei. Els propietaris d’automòbils també tenen un paper actiu en aquesta mesura contra la crisi climàtica que recull la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica: han de portar el distintiu mediambiental que atorga la DGT i que classifica als vehicles en funció de la seva eficiència enèrgica i l’impacte mediambiental que causen. I no només això, l’etiqueta s’ha de col·locar d’una determinada manera. Altrament, la multa és de 200 euros.
Barcelona i altres grans ciutats i àrees metropolitanes d’Espanya ja apliquen les zones de baixes emissions. A la capital catalana, l’anomenada ZBE Rondes BCN està activa des del 2021 i inclou Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, part d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. A més, té un horari específic de compliment i aquest 2023 no serà una excepció i alguns vehicles ja no poden circular per aquesta àrea.
L’etiqueta s’ha de col·locar en un lloc concret
Tot i que la llei espanyola contra el canvi climàtic no ho preveu, Catalunya ha apostat per fer un pas més enllà i ampliar als municipis de més de 20.000 habitants les restriccions de mobilitat als vehicles més contaminants. D’aquesta manera, la previsió és que aquesta regulació afecti 67 ciutats catalanes el 2025. Això significa que més conductors han de col·locar el distintiu mediambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT).
Davant la imminent entrada en vigor del decret de zones de baixes emissions, són molts els propietaris de vehicles que s’afanyen a demanar l’etiqueta. Es pot fer a través de la pàgina web de la DGT o a les oficines de Correus. Més enllà de tenir-la, s’ha de mostrar i en un lloc concret del vehicle, malgrat que la normativa no diu que sigui obligatori.
La DGT obliga a posar el distintiu de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) a la part superior dreta del parabrises i per dins del vidre. En canvi, no diu res sobre el mediambiental perquè va associada a la matrícula dels vehicles. Tanmateix, el seu ús sí que és recomanable per facilitar la tasca de reconeixement a la ciutat. A més, alguns ajuntaments exigeixen la seva obligatorietat i convé informar-se per evitar problemes.
Infracció greu en el codi de trànsit
En cas d’haver de col·locar l’etiqueta al nostre vehicle, la DGT especifica on s’ha d’enganxar: just a la cantonada inferior dreta del parabrisa de davant, per dins del vidre. Si no es col·loca en aquest lloc, els conductors s’enfronten a una possible multa. El motiu no és cap altre que el distintiu col·locat a qualsevol altra part del parabrisa pot obstaculitzar la visió del conductor. Això en el Codi de Trànsit i Seguretat Viària està considerat com una infracció greu i està castigat amb 200 euros. Per a les motocicletes, l’etiqueta s’ha de col·locar a qualsevol zona visible.
Tipus de distintius mediambientals
En l’actualitat hi ha quatre tipus d’etiquetes mediambientals, classificades depenent de la tecnologia del vehicle:
- Etiqueta Zero emissions. De color blau, identifica els vehicles més eficients (elèctrics, de pila de combustible o híbrids endollables de més de 40 quilòmetres d’autonomia).
- Etiqueta Eco. Per als automòbils híbrids o a gas (GNC, GNL i GLP) i per als híbrids endollables amb autonomia menor de 40 quilòmetres.
- Etiqueta C. De color verd. Per als vehicles de combustió interna que compleixen les últimes emissions EURO (EURO 4,5 i 6 per a gasolina i 6 per a dièsel). Vehicles a gasolina matriculats des del gener del 2006 i dièsel matriculats des del setembre del 2015.
- Etiqueta B. De color groc. Vehicles que compleixen les especificacions de les emissions EURO anteriors (EURO 3 per a gasolina i 4 i 5 per a dièsel) i vehicles més antics que els indicats en l’apartat anterior (gasolina matriculats des del gener del 2001 i dièsel a partir del 2006).
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao