Reforma laboral: què en sabem fins ara i com estan les negociacions
La corda entre Govern, patronal i sindicats es tensa després de jornades d’estira-i-arronses
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat aquesta mateixa setmana que el Govern «propiciarà la reforma més important del mercat de treball» d’Espanya. Aquesta reforma ha d’estar aprovada abans de final d’any, com a part del compromís de l’Executiu amb Brussel·les per a la recepció dels fons europeus. «Hi ha moltes coses que derogarem, és a dir, les expulsarem de l’ordenament jurídic, i n’hi haurà moltes altres que les legislarem de nou. Això és el que, tècnicament, farem», ha confirmat la mateixa Díaz.
Reforma laboral del 2012
«¿Tècnicament es pot derogar la reforma laboral del Partit Popular? No, perquè va ser una reforma expansiva que va afectar més de 20 preceptes de l’Estatut dels Treballadors, diversos reials decrets i directives», ha aclarit la vicepresidenta. En aquesta línia, Díaz ha assenyalat que la intenció del seu departament és fer una legislació laboral que vagi «molt més» enllà de la derogació i ha recordat que la reforma del PP va provocar, el seu judici, «una enorme devaluació salarial, va desequilibrar la capacitat de negociació de treballadors i empresaris» i va convertir Espanya en un país «amb un treball precari».
La ministra de Treball ha insistit que «tècnicament» no es pot derogar la reforma laboral del 2012 perquè «va ser una reforma expansiva que va afectar més de 20 preceptes de l’Estatut dels Treballadors, diversos reials decrets i directives».
Així mateix, ha precisat que la derogació es farà en els «termes de l’acord de coalició i del Pla de Recuperació» enviat a la Comissió Europea.
Diàleg social
El Govern, la patronal i els agents socials mantenen el diàleg social per arribar a un acord sobre la futura reforma laboral. Les esmentades negociacions s’estan tensant pels diferents punts de vista, sobretot, dels empresaris. D’aquesta manera, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha mostrat la seva «sorpresa» pel fet que en la taula de diàleg social sobre la reforma laboral no hagi canviat res malgrat l’entrada de més ministeris en la negociació. «A la taula ha arribat el mateix paper que hi havia abans. No sé si el Govern s’ha coordinat o no, però seguim amb el mateix paper de fa 15 dies».
El líder de la CEOE ha denunciat que les reformes que està demanant Europa a Espanya «no són les que ens expliquen». «Hi ha una part del Govern que està parlant de reformes de què Europa no parla. Quan estem parlant de la reforma laboral estan sobre la taula papers i coses que Europa no està demanant», ha advertit. Així, per exemple, ha assegurat que Europa no està demanant que es doni prevalença al conveni de sector sobre el d’empresa, que és una de les mesures que vol escometre el Govern i que suposaria modificar la reforma laboral del 2012.
En aquest sentit, Garamendi ha remarcat que en els papers que Espanya ha enviat a Europa no posa enlloc que es derogui la reforma laboral del 2012. «¿Es pot millorar aquesta reforma? Sí, tot és millorable i és el que cal intentar, però els grans titulars hi ajuden poc. Nosaltres no volem estar en la baralla política», ha dit.
El dirigent empresarial ha demanat a la classe política i al Govern, seguretat jurídica i estabilitat en les regles del joc per «no espantar» inversors, accionistes i fons. «A les empreses els preocupen més les reformes i les contrareformes que els fons europeus, perquè el que volen és estabilitat», ha assenyalat.
Notícies relacionadesPer la seva banda, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha alertat que les pressions d’última hora «seran moltes» en la negociació de la reforma laboral que s’està portant a terme. Sordo ha avisat que «el sindicat està preparant» mobilitzacions per si aquestes pressions fructifiquessin, i ha assegurat que aquestes pressions miren de no modificar l’‘statu quo’ del que van ser les reformes de fa deu anys.
El líder de CCOO ha remarcat que l’actual és un «moment crític» per definir la resolució de la negociació laboral, i ha definit la reforma laboral del 2012 com la de l’«austericidi, la desigualtat i l’empobriment intern» del país.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat