¿Què és el Mecanisme RED, el substitut dels ertos que prepara el Govern central?
L’Executiu ha preparat una proposta que ha provocat el rebuig absolut dels agents socials
El Mecanisme RED, amb el qual el Govern central pretén substituir de manera permanent els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) amb condicions especials, ha suscitat el rebuig dels agents socials. Però, ¿què és aquest mecanisme?. De moment, la informació que s’explica des de l’Executiu parla d’una eina que podria activar-se en dos casos. D’una banda, per causes estructurals, és a dir, quan en un determinat sector es produeixin canvis organitzatius, tècnics o productius estructurals o s’hi introdueixin mètodes de treball i de producció nous que generin pèrdues de competitivitat associades al manteniment de la plantilla; o, d’altra banda, per causes cícliques, això és, quan es presentin causes econòmiques derivades d’una situació conjuntural d’abast general que aconselli l’activació de mecanismes addicionals d’estabilització.
Segons la proposta presentada, el Ministeri d’Assumptes Econòmics serà el que estableixi «paràmetres objectius a partir d’una anàlisi d’un conjunt ampli d’indicadors, que determinin una presumpció de les causes d’activació».
Vigència del Mecanisme RED
El Govern planteja també en el seu document que el Mecanisme RED tingui una durada màxima de 12 mesos en cas d’haver-hi acord en el període de consultes i de sis mesos en el supòsit que sigui autoritzat per l’autoritat laboral quan no hi hagi acord. En el supòsit del Mecanisme RED per causes estructurals podran sol·licitar-se un màxim de dues pròrrogues, de sis mesos cadascuna.
Es proposa, a més, que el període temporal de referència i el percentatge de reducció de jornada siguin idèntics per a tots els treballadors afectats d’un mateix centre de treball, tot i que es permeten fixar diferents percentatges de reducció de jornada o un número diferent de dies màxims de suspensió, en funció dels grups professionals, funcions o llocs de treball quan existeixin causes justificatives «degudament acreditades».
En l’àmbit del Mecanisme RED per causes estructurals, el Govern planteja incorporar un pla de recol·locació per als afectats que hauria d’incloure mesures específiques de formació i orientació professional, atenció personalitzada a la persona afectada i recerca activa d’ocupació.
Incentius del Mecanisme RED
Les empreses que contractin treballadors afectats pel Mecanisme RED de caràcter estructural a través de contractes indefinits, incloent-hi els fixos-discontinus, tindrien dret a una bonificació de quotes de la Seguretat Social del 50% de l’aportació empresarial a la Seguretat Social per contingències comunes durant un període de sis mesos.
La reducció de jornada aplicable al Mecanisme RED podria ser d’entre un 10% i un 70%, segons la proposta, i mentre estigui vigent aquesta o la suspensió de contractes no podran fer-se hores extres, noves contractacions ni noves externalitzacions d’activitat.
El Govern planteja, a més, que les empreses autoritzades a aplicar un Mecanisme RED puguin beneficiar-se d’exoneracions en les cotitzacions sempre que desenvolupin accions formatives a favor de les persones afectades, i podran rebre alhora un increment de crèdit per al finançament d’accions en l’àmbit de la formació programada, que anirà des dels 320 euros per persona fins als 425 euros, en funció del nombre de treballadors. Aquestes accions formatives serien obligatòries al Mecanisme RED per causes estructurals. Si s’incomplissin les esmentades obligacions, les empreses hauran de reintegrar l’import de les exempcions. Així mateix, els beneficis en matèria de cotització es condicionen al manteniment de l’ocupació dels treballadors afectats durant sis mesos.
Els treballadors afectats per un Mecanisme RED tindran dret a una prestació del 70% de la base reguladora, incompatible amb prestacions o subsidis d’atur, però compatible amb una feina a temps parcial. El temps de percepció no es consideraria com a consumit per a la protecció per atur, tot i que no tindria la consideració de període cotitzat.
La proposta de l’Executiu implica la creació d’un fons per sufragar aquests nous ertos, a l’estil del Fons de Reserva de les pensions, que tindria per objectiu atendre les necessitats futures de finançament en matèria de prestacions per als treballadors, exempcions de quotes empresarials i despeses de formació.
Rebuig dels agents socials
CCOO, UGT, CEOE i Cepyme han traslladat al Govern el seu rebuig a la proposta que ha realitzat sobre el mecanisme que substituirà, de manera permanent, els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) amb condicions especials.
Segons han informat fonts sindicals, durant la reunió celebrada dimecres passat de la taula de reforma laboral, els agents socials en ple es van oposar a la proposta que els havia presentat prèviament el Govern sobre el Mecanisme RED. «Hem demanat al Govern que reconsideri la seva proposta, que en aquest cas només ha servit per alentir aquest procés, en el qual hauríem de ser més àgils per arribar a un acord», han indicat fonts d’UGT, que troben a faltar un «compromís clar» de manteniment de l’ocupació per a les empreses que recorrin als nous ertos, cosa que, segons el seu parer, sí que es té ara en la legislació sobre els ertos de pandèmia.
Notícies relacionadesFonts de la CEOE, per la seva banda, han indicat que la proposta del Govern és «més restrictiva, més intervencionista» i més cara per a les empreses que el model vigent actualment. «Aquesta situació complica la possibilitat d’arribar a un acord a la taula de diàleg social», han admès les mateixes fonts.
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, expressava la seva «sorpresa» davant la procedència d’aquesta mesura des del Ministeri d’Economia, dirigit per Nadia Calviño, i mostrava el seu rebuig del document del Govern. «Està ple d’intervencionisme i no està deixant espai a les empreses per al que demana Europa, que és la ‘flexiseguretat’ per als treballadors i flexibilitat perquè les empreses s’hi puguin adaptar», ha dit el president de la patronal. La CEOE afirma que el plantejament del Govern sobre els ertos «no va en la bona direcció», ja que introdueix «més burocràcia i més costos» per a les empreses.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»