Judici al TSJC

Mascarell i Vila defensen que ningú els va informar d’irregularitats a la ILC quan la dirigia Borràs

Els dos exconsellers de Cultura han declarat com a testimonis en el procediment contra la presidenta de Junts

Mascarell i Vila defensen que ningú els va informar d’irregularitats a la ILC quan la dirigia Borràs

Toni Albir / EFE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els exconsellers de Cultura Ferran Mascarell i Santi Vila han negat que se’ls advertís de possibles irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) quan la dirigia Laura Borràs, i tampoc que sabessin que s’havia avisat l’ara presidenta de Junts. Mascarell i Vila han declarat aquest dijous com a testimonis en el judici contra Borràs pel suposat fraccionament de contractes quan dirigia la institució. La fiscalia li demana sis anys de presó i 32 d’inhabilitació per prevaricació i falsedat documental.

En la seva declaració, Mascarell ha defensat la contractació de Laura Borràs com a directora de la ILC, perquè es necessitava algú vinculat al món de la cultura que «dominés» les noves tecnologies per «dinamitzar» la institució. «Necessitava algú potent i que sabés de què anava», ha explicitat l’exconseller, que ha assegurat que Borràs tenia aquest perfil. A més, ha defensat que la contractació –ara sota sospita– per elaborar el nou portal web es fes al marge del CTTI, perquè assegura que aquesta «centralització» de contractacions informàtiques no permetien treballar de manera «eficient». «Hi havia un acord que recomanava centralitzar al CTTI, però era una recomanació, no una obligació», ha assegurat.

Per la seva banda, Vila ha explicat que quan va arribar a la conselleria, Borràs ja dirigia la ILC i que no va tenir «cap problema a mantenir-la». També ha declarat davant el tribunal que «mai ningú el va avisar d’irregularitats», tampoc la intervenció general, ni va tenir coneixement que s’avisés la mateixa Laura Borràs.

El successor de Borràs defensa els contractes menors

També ha mantingut la mateixa versió l’exdirector i exdegà de la ILC, Francesc Parcerisas, que ha defensat la feina de Borràs i la creació del nou portal perquè assegura que era «una idea necessària per a l’expansió i la visibilitat de la institució». A més, ha afirmat que «mai ningú va posar cap obstacle o queixa contra Borràs en matèria de contractació».

Notícies relacionades

D’altra banda, el successor de Borràs, Oriol Ponsatí, ha qualificat la feina feta per l’acusada com un «salt» per a la institució i ha detallat que tota la contractació de la ILC «s’ha fet sempre amb contractes menors». «El tipus d’activitat que es fa a la institució de manera absolutament majoritària són contractacions d’entre 250 i 300 euros», ha assegurat. El tribunal investiga fins a 18 contractes inferiors a 18.000 euros cada un, el límit per atorgar-los a dit, i que tindrien un import global de 336.000 euros. S’haurien pagat entre el 2013 i el 2017. 

L’administradora de la ILC apunta contra Borràs

Aquestes versions contrasten amb el que van declarar diversos testimonis aquest dimecres, que van afirmar que es va avisar la presidenta de Junts que la manera de contractació d’aquest nou portal no era la correcta. Concretament, Maria Assumpta Pagespetit, que en aquella època era administradora de la ILC, va assegurar que Borràs va decidir continuar amb el fraccionament dels contractes, malgrat que ella li va comunicar que considerava que no era correcte. La testimoni va remarcar que tot el disseny d’una nova pàgina web i el manteniment encarregat a Isaías Herrero, un altre dels acusats, era un mateix servei i que s’haurien d’incloure en un únic contracte. Segons Pagespetit, Borràs va al·legar que eren «feines diferents».