Ecosistemes

Els grans rius del món s’estan morint i les preses en són les responsables

Un estudi evidencia que al construir aquestes obres cau a la meitat l’enviament de sediments al mar

Els grans rius del món s’estan morint i les preses en són les responsables
3
Es llegeix en minuts

La manera en què funcionen els rius, així com la salut d’aquests ecosistemes, depèn en gran manera de la quantitat de sediments que transporten i dipositen. Els esmentats sediments exerceixen un paper ecològic crític, ja que proporcionen un hàbitat per als organismes riu avall i als estuaris. També és un element important per a la vida humana, al proveir de nutrients les terres agrícoles a les planes al·luvials i a l’esmorteir l’augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic, ja que porten sorra als deltes i a les costes.

Però aquestes funcions estan seriosament amenaçades. En els últims 40 anys, els humans han causat canvis sense precedents en el transport de sediments fluvials, segons un estudi realitzat per científics de Dartmouth publicat a Science.

Utilitzant imatges satel·litàries i dades de cabal, els investigadors van examinar els canvis en la quantitat de sediments transportats als oceans per 414 dels rius més grans del món des del 1984 fins al 2020.

La conclusions han sigut preocupants: «Els humans han pogut alterar els rius més grans del món a un ritme sense precedents en el registre geològic recent», segons l’autor principal, Evan Dethier.

«La quantitat de sediments que transporten els rius generalment està dictada pels processos naturals a les conques hidrogràfiques, com la quantitat de pluja que hi ha o si es produeixen esllavissaments de terra o vegetació. Vam descobrir que les activitats humanes estan desbordant aquests processos naturals i superant els efectes del canvi climàtic».

S’ha reduït un 49% després de la construcció de les preses

Les troballes mostren que la construcció generalitzada de preses al segle XX a les àrees del nord de la Terra (Amèrica del Nord, Europa i Àsia) va reduir l’entrega global de sediments transportats per l’aigua des dels rius als oceans en un 49% en relació amb les condicions prèvies a les esmentades preses.

Tot i això, a les àrees del sud de la Terra –l’Amèrica del Sud, Àfrica i Oceania– el transport de sediments ha augmentat el 36% dels rius a causa de canvis importants en l’ús de la terra, la majoria dels quals estan associats amb la desforestació.

Al nord, la construcció de preses ha sigut el principal agent de canvi dels rius en els últims segles. «Una de les motivacions d’aquesta investigació ha sigut l’expansió global de la construcció de grans preses», diu el coautor Francis Magilligan, geògraf de Dartmouth que estudia preses i remoció de preses.

Els rius són els responsables de crear planes al·luvials, bancs de sorra, estuaris i deltes a causa dels sediments que transporten. Tot i això, un cop s’instal·la una presa, aquest subministrament de sediments, inclosos els seus nutrients, sovint es tanca.

Els resultats al nord són sorprenents i podrien presagiar canvis futurs per al sud. L’estudi afirma que hi ha més de 300 preses planificades per a grans rius a l’Amèrica del Sud i Oceania, inclòs el riu Amazones, que transporta més sediments que qualsevol altre riu del món.

«Els rius són indicadors bastant sensibles del que li estem fent a la superfície de la Terra: són com un termòmetre per al canvi en l’ús de la terra», diu el coautor Carl Renshaw, científic de la terra a Dartmouth. «Està ben establert que hi ha una crisi de pèrdua de terra als EUA, però simplement no ho veiem en el registre d’exportació de sediments, perquè tot s’està encallant darrere d’aquestes preses, mentre que podem veure el senyal dels rius al Sud».

Estudi de referència: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn7980

Notícies relacionades

........

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es