Gasos amb efecte hivernacle

Comencen a construir la planta de captura més gran de CO2 directament de l’aire

L’empresa Climeworks continua aixecant estacions per ‘aspirar’ diòxid de carboni de l’atmosfera

Comencen a construir la planta de captura més gran de CO2 directament de l’aire
2
Es llegeix en minuts

Climeworks, l’empresa fundada a Suïssa el 2009 per tal de capturar CO2 directament de l’aire per ajudar a reduir l’efecte hivernacle, continua avançant en els seus objectius. Tot i que la idea va semblar a molts un sistema amb escasses possibilitats d’èxit i curt recorregut, el fet és que Climeworks no només es manté a la superfície sinó que està incrementant l’eficiència de la seva maquinària de captura de CO2. Ara mateix està construint a Islàndia una nova estació que trenca amb tot el que s’havia vist fins ara. ‘Orca’ va ser fins al setembre de l’any passat la planta de captura d’aire més gran del món. Es tracta d’una instal·lació que té la capacitat d’absorbir 4.000 tones de diòxid de carboni de l’aire, xifra que equival a 790 automòbils funcionant.

Però ‘Orca’ serà superada per una nova versió més potent d’aquest sistema. En pocs mesos entrarà en funcionament ‘Mammoth’. Aquesta nova màquina tindrà la capacitat de capturar nou vegades més diòxid de carboni que l’actual Orca, fet que suposa tot un salt endavant.

Ja n’hi ha 20 arreu del món

Segons l’Agència Internacional d’Energia (IEA), actualment hi ha al voltant de 20 plantes d’aquest tipus repartides per tot el món. Però el cas és que el seu impacte real en la reducció de CO2 atmosfèric és encara molt limitat. Totes elles juntes no representen per ara una solució real als gasos amb efecte hivernacle provocats per les activitats dels éssers humans.

Segons el càlcul realitzat per l’agència, per aconseguir un veritable impacte positiu en el medi ambient, hi hauria d’haver plantes de captura d’aire capaces d’absorbir 85 milions de diòxid de carboni. Però, amb les 20 plantes que existeixen actualment, sumant-hi a més la de Mammoth, només es podrien absorbir 0,01 milions de tones de CO2. És evident que es tracta d’una proporció ínfima.

Notícies relacionades

Per poder netejar el planeta dels gasos amb efecte hivernacle, es necessitaran plantes que siguin capaces d’absorbir un milió de tones de diòxid de carboni per any, cada una. Mammoth només tindrà la capacitat de capturar 36.000 tones d’aquest compost químic, cosa que fa que estigui molt lluny de la meta ja esmentada, tot i que és un gran avenç en temes de tecnologia per al medi ambient.

El principal inconvenient amb les plantes que capturen diòxid de carboni de l’aire és que requereixen grans quantitats d’energia per funcionar. Però en el cas d’Orca i Mammoth com que es troben ubicades al parc geotèrmic d’Hellisheiði a Islàndia, poden proveir-se d’energia renovable per alimentar les seves operacions i així poder separar el CO2 de l’aire net sense causar cap tipus d’emissions, que, d’altra banda, seria un contrasentit tractant-se d’una instal·lació com aquesta.