NUTRICIÓ

Tres peixos molt barats i sense mercuri que pots comprar

Tres peixos molt barats i sense mercuri que pots comprar
3
Es llegeix en minuts
Rebeca Gil

El mercuri és un element químic que és present de manera natural a la terra. La seva presència es deu a processos com ara l’activitat volcànica, o per efecte de l’erosió que el vent i l’aigua tenen sobre les roques on l’element és present. 

Però també l’acció de l’home pot augmentar la presència del mercuri: els processos industrials, la mineria, la crema de combustibles fòssils, l’eliminació de residus, etc. 

El problema del mercuri és que és un element tòxic per als humans, sobretot per als nens més petits i les dones embarassades.

I és que, com expliquen des de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició, entre aquests grups de població aquest element químic...

  • «Afecta el sistema nerviós central en desenvolupament, i per això el fetus i els nens més petits són els més sensibles a aquest metall».

  • També pot afectar el ronyó, causant un augment de pes.

  • I altres òrgans, com el fetge

  • El sistema nerviós

  • Sistema immune

  • Sistemes reproductors

  • El desenvolupament. 

¿I com ens arriba?

Doncs la més gran ingesta de mercuri entre la població es produeix a través del peix i el marisc. Perquè a causa de les seves propietats fisicoquímiques, el mercuri pot transportar-se a llargues distàncies i dipositar-se en ecosistemes aquàtics, on és absorbit per peixos i altres organismes. 

¿Quins peixos i mariscos contenen menys mercuri?

És clar que això no pot portar-nos a reduir la quantitat de peix que incloem en la nostra dieta, perquè els seus beneficis són molt nombrosos.

De fet, formen part de la dieta mediterrània i tots els especialistes en nutrició en recomanen el consum.

Llavors, ¿com podem evitar que menjar peix augmenti en excés els nivells tolerables de mercuri al cos?

Amb l’objectiu de donar resposta a aquesta pregunta, un equip de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat la concentració de mercuri de 58 espècies de peix i marisc. Totes són de consum humà i estan habitualment a la venda en mercats locals d’Espanya, Itàlia i França.

De totes, els exemplars de 13 espècies presentaven concentracions de mercuri per sota de les recomanades com a segures per la Unió Europea (UE). S’hi troben: 

  • La sardina.

  • El seitó.

  • El besuc.

  • L’orada.

  • El calamar.

  • La maire.

  • El gerret. 

  • El raor o llorito.

  • El moll de roca.

  • El serrà

  • El corball.

  • La salpa.

  • Llampuga.

Els tres més barats: el gerret, el seitó i la sardina.

Tal com aclareix Joan O. Grimalt, investigador de l’IDAEA-CSIC i autor principal de l’estudi, publicat a la revista ‘Environmental Pollution’:

  • «Consumir aquestes espècies minimitza la nostra ingesta de mercuri, que és el preu a pagar al menjar peix. I per si això fos poc, aquests peixos tenen una bona quantitat d’àcids grassos insaturats, que són més beneficiosos des d’un punt de vista nutricional».

L’estudi se centra en més de 1.300 exemplars de 58 espècies de peix i marisc de consum humà que es trobaven a la venda en mercats d’Espanya (Menorca, Mallorca, Eivissa, Alacant, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla), Itàlia (Gènova, Civitavecchia, Alguer) i França (Marsella). 

  • «Segons aquests resultats, les autoritats sanitàries haurien de parar especial atenció a les espècies de peix i marisc amb els nivells de mercuri més elevats i fer les recomanacions sanitàries preventives adequades, especialment per a les dones embarassades i els nens».

Consells generals sobre el consum de peix

El primer que cal deixar clar és que menjar peixos i mariscos és bo. Són una font essencial d’energia i proteïnes. A més, ens aporten nutrients essencials com el iode, el seleni, el calci, vitamines A i D i omega-3.

Notícies relacionades

La qüestió és continuar menjant aquests productes tenint en compte el seu contingut en mercuri i el grup de població.

Així, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria recomana: 

  • Per a nens d’entre 1 i 9 anys, dones embarassades o que puguin arribar a estar-ho, menjar les espècies més baixes en mercuri que els investigadors del CSIC enumeren.

  • També adverteixen que és millor que aquests grups de població no consumeixin cap dels quatre tipus de peix que més mercuri contenen, i que són: peix espasa/emperador, tonyina vermella, tauró (caçó, marraix, agullat, pinta-roja i tintorera) i lluç de riu.

  • Els nens entre 10 i 14 anys han de limitar el consum d’aquestes quatre espècies riques en mercuri a 120 grams al mes.

  • Per a la població en general s’aconsella el consum de fins a 3 o 4 racions de peix tant blanc com blau per setmana.