Evitar robatoris i estafes
Els consells de la policia perquè la gent gran tregui diners del caixer de forma segura
Els lladres aprofiten la data de cobrament de la pensió per robar els ciutadans de la tercera edat
És sabut que la digitalització i la reducció de les oficines bancàries castiga amb més força la gent gran. «Ningú ens atén», afirmen. Els bancs han limitat els horaris d’atenció presencial i, a més, han relegat l’operativa més habitual als caixers automàtics. El servei en finestreta ja és gairebé història. Els que no tenen competència digital, es queden a l’estacada. És el cas dels ciutadans de la tercera edat, que a més són l’objectiu dels lladres per la seva vulnerabilitat. El Banc d’Espanya ja va recopilar una sèrie de consells per evitar possibles robatoris a les màquines i durant els desplaçaments entre la vivenda i l’oficina bancària. Ara, els Mossos d’Esquadra també avisen del perill que corren a l’hora d’anar a cobrar la pensió.
Malgrat que el pagament amb targeta cada vegada està més estès, els diners en efectiu continuen sent un mètode de pagament fonamental, sobretot per a la gent gran. Per obtenir-los, a més, aprofiten una data clau: quan cobren la prestació cada mes.
Robatoris amb intimidació o fent-se passar per treballadors del banc
Els lladregots se les saben totes. El més comú és que esperin que els clients treguin els diners per prendre’ls-hi per la força i amb intimidació. Hi ha altres delinqüents que són més sofisticats: es fan passar per clients de l’entitat o directament per empleats del banc. En els dos casos els ofereixen ajuda per cobrar la pensió a través del caixer en lloc de fer-ho a la finestreta i aconsegueixen les seves dades bancàries.
El desmantellament bancari també obliga a fer més desplaçaments. Tot i que per molts és només una incomoditat, per als avis és un problema majúscul de mobilitat. Els lladres aprofiten una badada o un descans en aquests trajectes per robar-los la cartera.
Per tot això, els Mossos han recordat una sèrie de consells perquè la gent gran pugui treure la seva pensió amb seguretat. Abans que res, recomanen que vagin acompanyats d’un familiar. D’altres suggeriments són:
Fer servir els caixers automàtics que hi ha dins les oficines, no els del carrer
No treure tota la prestació de cop
Treure petites quantitats periòdicament
Si els teus pares o avis volen anar al banc a treure diners de la pensió, digue'ls que no els retirin tots i, si pots, acompanya'ls a fer-ho #VetllemPelsNostres pic.twitter.com/BkGZHBl2c7
— Mossos (@mossos) 23 de noviembre de 2022
El Banc d’Espanya també dona altres consells útils, a banda d’anar acompanyats «durant les primeres vegades que s’hagin de treure diners i fins que tinguin prou confiança per fer l’operació»:
Triar el banc adequat. És a dir, anar a oficines que tinguin vigilància de vídeo o personal de seguretat als caixers automàtics. Si les instal·lacions permeten el bloqueig de les portes, encara millor.
Triat el caixer, que cap estrany observi com la gent gran (o nosaltres) traiem els diners.
Tapar el teclat o la pantalla tàctil amb la mà mentre es tecleja el codi de seguretat.
No allargar-se gaire a l’hora de guardar els bitllets un cop els ha tret el caixer.
Comprovar amb freqüència el saldo per assegurar-nos que no s’estan extraient diners del compte o s’estan fent compres sense el nostre consentiment.
Fixar un límit baix per a la retirada d’efectiu habitual.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia