Més enllà del sucre
Sembla inofensiu, però... ¿Què li passa al teu cos quan menges xiclet?
Aquest superaliment frena en sec els refredats i la grip
Fa més de 2.000 anys que la societat mastega resina i goma i ha arribat fins avui, així que no deu ser tan dolent. ¿O sí?
Deliciós per a alguns, molest per a d’altres, la realitat és que el xiclet forma part de la societat. ¿Sabies que el costum de mastegar pastilles aromatitzades ve de l’antiga Grècia i de l’antic Egipte? En aquella època va sorgir l’hàbit de mastegar trossos de plantes i de resines d’arbres, segons indiquen els historiadors. Però van ser els maies qui van veure una oportunitat en la resina de les nespres. Fent-hi un tall en forma de z, brotava una espècia de líquid que, quan es tractava, adquiria una textura molt similar a la del xiclet actual. El nom que va rebre en un primer moment va ser ‘sicte’, que significa sang o fluid vital. Van comerciar-lo entre els pobles mesoamericans i el seu ús es va estendre fins avui, ja fos per moda, com una manera de relaxar-se o fins i tot com un gest de mala educació. Sigui com sigui, fa més de 2.000 anys que mengem xiclet i aquí estem, així que no deu ser tan dolent. ¿O sí?
Amb una bona higiene bucal, els avantatges de mastegar de manera prolongada són diversos. D’una banda, ajuda a millorar la salut bucal a l’augmentar la producció de saliva a la boca. També afavoreix a reduir l’estrès i l’ansietat. Igual que els caramels, pal·lia la pressió auditiva que es genera mentre es vola en avió o a certa altura. Pot alliberar endorfines, que són substàncies químiques que produeixen sensació de benestar i felicitat al cervell. Genera una sensació de sacietat, com precisa un article publicat a la revista ‘Physiology & Behavior’.
La llista de beneficis i desavantatges és llarga
Notícies relacionadesAlguns estudis evidencien que els xiclets disminueixen els nivells de cortisol presents a la saliva. Aquesta hormona s’allibera com a resposta a l’estrès i a un índex baix de glucosa a la sang i el fabricant Mars Wrigley va concloure en un estudi que la rebaixava un 16%. Potser no et sona aquest nom, però sí les marques que produeix: els Boomer MaxiRoll, Orbit, Hubba Bubba i 5. A més, els assajos van revelar que mastegar xiclet pot augmentar la concentració i el rendiment cerebral a l’hora de desenvolupar activitats multitasca i que arriba a millorar fins i tot un 109% els resultats.
Però menjar xiclet també comporta una tirallonga de desavantatges per a la salut a part de l’excés de sucre i l’aparició de càries i tosca, que és en el que se centra aquest article. Les enumerem:
Alguns xiclets porten aspartam
L’aspartam és un dels edulcorants que utilitzen en l’elaboració dels xiclets sense sucre perquè continuïn sent dolços. Aquest ingredient conté la substància fenilalanina, que és nociva per a les persones que pateixen de fenilcetonúria, una malaltia hereditària que afecta el cervell.
Dolor a la mandíbula
L’acte repetitiu i continu de mastegar pot provocar danys a la mandíbula i produir dolor en aquesta àrea i fins i tot al coll. A més, pot alterar el tancament adequat de la boca si es mastega un xiclet amb molta força pel desgast de l’articulació temporomandibular.
Efecte laxant i problemes gàstrics
Els xiclets sense sucre solen contenir sorbitol. És un laxant que, si s’ingereix en excés, provoca diarrea crònica i dolor a l’estómac. Moltes marques ja alerten dels seus efectes secundaris al paquet i els experts recomanen consumir com a màxim cinc grams de sorbitol a la setmana.
D’altra banda, si es consumeixen en excés, amb o sense sucre, poden produir gastritis, còlics i gasos intestinals.
Excés de sucre, càries i tosca
Com qualsevol altra llaminadura, el xiclet està elaborat a base de sucre refinat, additius i altres components químics. Això fomenta la ingesta d’aliments de baixa aportació nutricional i l’aparició de càries i tosca, especialment en nens. Es pot evitar amb una bona neteja bucal després de consumir-ne. Una altra opció és consumir-los sense sucre
Enemic de l’ortodòncia i de l’esmalt
Els xiclets passen de ser inofensius a ser el pitjor enemic de les persones que porten ortodòncia. Es fica entre els aparells dentals, que costen molt de netejar, fins al punt d’haver de recórrer al dentista. Fins i tot poden fer desenganxar els bràquets. D’altra banda, si es consumeix durant molt temps, hi el risc de desgastar l’esmalt de les dents.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao