Aperitius
Aquests són els snacks menys saludables, segons l’OCU
Es tracta de productes altament processats, de poc interès nutricional i molt calòrics, per la qual cosa només s’haurien de consumir de forma ocasional

Doritos.
Una anàlisi de l’etiquetatge nutricional i els ingredients de 202 snacks salats a la venda en supermercats realitzada per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) revela que 158, el 78%, són poc o gens saludables. Especialment els fregits, les cotnes, els snacks amb formes (cèrcols, cons, boles, estrelles...), els ‘gusanitos’ i les crispetes extruïdes.
Les pitjors qualificacions es deuen a l’excés de sal (3,8% de mitjana), de greixos (24%) i de colorants, saboritzants i additius, alguns dels quals, com l’E621, estan desaconsellats per provocar reaccions d’intolerància en persones sensibles. També els penalitza la seva elevada aportació calòrica: 467 calories per 100 grams. De fet, hi ha paquets amb més de 600 calories, fet que representa prop del 30% de la recomanació diària per a un adult. És més, els hidrats de carboni dels snacks, el seu ingredient principal, estan tan processats que han perdut gran part de les seves vitamines i fibra, tal com s’adverteix a la revista ‘OCU Salud’ del febrer.
L’anàlisi de l’OCU també revela que no tots els snacks són iguals. Entre els menys dolents hi hauria els ‘nachos’ i els de tipus ‘healthy’, un grup heterogeni amb al·legacions saludables (no sempre fiables, compte) i ingredients menys habituals, com els llegums, les llavors de chia o la quinoa. Són snacks amb una mica menys de sal i normalment enfornats, cosa que limita el contingut de greixos saturats. Dos d’aquestes fins i tot obtenen una valoració de saludable: Tortilla Nachips d’Old El Paso i Míos horneados de Risi.
Notícies relacionadesPerò encara que tingui una bona valoració, l’OCU recorda que es tracta de productes altament processats, de poc interès nutricional i molt calòrics, per la qual cosa només s’haurien de consumir de forma ocasional i limitant la seva ingesta a una ració de 30 grams, cosa que no és senzill donat l’habitual recurs al glutamat (E621) que els fa tan desitjables. Per això, a l’hora de consumir un aperitiu l’aconsellable és prioritzar altres aliments poc processats, com la fruita seca, les olives, els envinagrats (cogombrets, seitons, ceballots), els seitons en vinagre, el formatge, l’hummus, el guacamole...
En qualsevol cas, abans de consumir un snack, aprofiti l’aplicació gratuïta l’OCU Market per conèixer la valoració de l’Escala Saludable d’OCU que inclou Nutriscore, el nivell de greixos saturats, sucres i sal, juntament amb la qualificació dels additius presents. També permet trobar els comerços més barats de la zona, ja que recull el preu de 150.000 productes d’alimentació i drogueria. N’hi ha prou amb llegir el codi de barres del producte o introduir la seva denominació.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí