Consells
Com conduir una moto si tenim al·lèrgia al pol·len
Més de 650.000 ‘motards’ a Espanya tenen al·lèrgia a algun tipus de pol·len
L’arribada de la primavera porta també el bon temps i amb aquest augmenten les ganes de milers de ‘motards’ de començar a fer rutes i escapades amb les seves companyes de dues rodes, però, la primavera no només porta una millora del clima i uns paisatges de somni plens de vegetació i flors, també porta el pol·len i les al·lèrgies primaverals, i és que, segons dades que maneja www.amv.es, l’empresa líder en la comercialització ‘online’ d’assegurances de motos, més de 650.000 ‘motards’ a Espanya tenen al·lèrgia a algun tipus de pol·len, una cosa que pot posar en perill la seva normal conducció, de fet, conduir amb al·lèrgia pot augmentar un 30% el risc de patir un accident de circulació.
A la primavera, l’aparell reproductor masculí de les flors emet un conjunt de grans diminuts amb cèl·lules espermàtiques per fecundar l’aparell reproductor femení d’aquestes o altres flors. El resultat són milers de grans de pol·len que no són visibles però que causen una resposta immunitària excessiva en individus hipersensibles, compte, no s’ha de confondre el pol·len amb aquestes pelusses blanques que produeixen alguns arbres i plantes. La concentració de pol·len és més gran en ambients secs i en els nuclis urbans, en aquests, a més, les partícules contaminants que emeten els vehicles, calefaccions i indústries contribueixen al fet que la resposta immunitària dels al·lèrgics sigui més gran.
El primer que cal saber són els símptomes de l’al·lèrgia al pol·len per no confondre’ls amb un refredat primaveral a causa dels canvis de temps que hi solen haver en aquesta època de l’any, per això, els experts d’AMV ens mostren els principals símptomes de l’al·lèrgia al pol·len i com ens afecten la conducció:
Esternuts
L’al·lèrgia al pol·len ocasiona esternuts freqüents. I aquests, al seu torn, motiven que no prestem prou atenció a la conducció, a més, cada vegada que esternudem el nostre cervell envia un senyal a les nostres parpelles perquè, com a acte reflex, es tanquin i així evitar que els microorganismes que expulsem puguin entrar als nostres ulls. Tot i que siguin unes fraccions de segon, si esternudem repetidament perdrem de vista la carretera, una cosa molt perillosa segons a la velocitat a la qual anem. Per exemple, circular a una velocitat de 90 km/h i esternudar repetidament durant cinc segons suposa recórrer gairebé 150 metres a cegues.
Picor, llagrimeig i mocs
Els grans diminuts que emeten les flors afecten els ulls en forma de picor i llagrimeig. ¡Una autèntica molèstia especialment amb el casc posat! A més, l’al·lèrgia també produeix mocs, cosa que fa molt difícil la conducció si constantment hem de posar-nos la mà al nas o als ulls per assecar-los, inimaginable conduir amb un mocador a la mà. A més, relacionat amb els ulls, els quadros al·lèrgics provoquen que la llum diürna i artificial sigui més molesta.
Tos i falta d’aire
Entre les manifestacions al·lèrgiques es troben els problemes per respirar, la sensació d’ofec, falta d’aire i la tos. És el que es coneix com a asma al·lèrgica, polínica o bronquial. Tossir pot a més de molestar al conduir pot omplir el vidre del cas de petites gotes o entelar-nos-el.
Fatiga i cansament
No menys important, l’al·lèrgia al pol·len pot ocasionar fatiga i cansament. És convenient saber que la fatiga origina entre el 20% i el 30% dels accidents de trànsit.
Irritabilitat, depressió, somnolència
I al costat de tot l’exposat, l’al·lèrgia al pol·len farà que siguem més propensos a la irritabilitat o la depressió, així com produir-nos alteracions del son i somnolència diürna, estats que afecten molt negativament la conducció.
Queda clar que l’al·lèrgia al pol·len té una relació molt directa amb la seguretat viària i amb la nostra manera de conduir una moto, per la qual cosa si tenim algun d’aquests símptomes en aquesta època de l’any el millor és que visitem un al·lergòleg. ¡És molt important que no ens automediquem!
I una vegada que hi hàgim anat cal tenir en compte que el més probable és que l’especialista et recepti antihistamínics. Però cal anar amb compte, ja que alguns medicaments influeixen en la conducció. En el cas concret dels antihistamínics, dificulten la concentració, disminueixen els reflexos i ocasionen inquietud i somnolència, per la qual cosa és fonamental que llegim el prospecte o que consultem a l’especialista si podem conduir prenent-los.
Al marge de la medicació, els experts d’AMV ens donen una sèrie de recomanacions per poder disfrutar de la conducció amb més seguretat, malgrat l’al·lèrgia:
Consultar els nivells de pol·len
En primer lloc, abans de pujar a la nostra companya d’aventures per a una escapada és important que consultem els nivells de pol·len en el trajecte que recorrerem. A la web de la SEAIC (Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica) podrem trobar un apartat dedicat als nivells ambientals de pòl·lens. I tant a Google Play com a App Store podrem descarregar apps gratuïtes per a al·lèrgics que ens seran de molta utilitat.
Prestar atenció al casc
Referent al nostre casc de la moto, el més recomanable en aquesta època de l’any és utilitzar un casc integral o un casc modular tancat i assegurar-nos d’abaixar la visera i tancar les entrades de ventilació quan conduïm.
Si, d’altra banda, utilitzem el casc modular en configuració oberta o farem ús d’un casc jet, ens hem de posar una mascareta de protecció. Alguns fabricants d’equipament per a motorista comercialitzen aquest tipus de productes. I si preferim acudir a una farmàcia o un supermercat, els especialistes aconsellen adquirir mascaretes de tipus FFP2. Una bona idea és combinar la mascareta amb una pinça nasal antibaf. Una alternativa a la mascareta podria ser una bandana o mocador de motorista.
Continuant amb el casc, quan n’anem a comprar un haurem de comprovar que el seu interior sigui hipoal·lergogen, és a dir, amb un risc baix de produir reaccions al·lèrgiques, i extraïble per rentar-lo.
Finalment, un altre aspecte que hem de tenir en compte és la pantalla. Per protegir la nostra vista en cas de quadros al·lèrgics i que la llum diürna i artificial ens resulti molesta, el millor és triar un casc que compti amb una visera fumada.
Utilitzar ulleres de sol
I posats a protegir els ulls, unes ulleres de sol per conduir amb moto ens serviran formidablement, en especial si no utilitzem un casc tancat, ja que impediran que entrin petites partícules de pol·len als nostres ulls, el millor és que ens acostem a una òptica de confiança i que ens deixem aconsellar sobre quines són les millors. I no s’ha d’oblidar emportar-nos el casc per poder emprovar-nos les ulleres amb ell posat i assegurar-nos que estem còmodes.
Controlar les hores i per on circulem
Les pitjors hores per circular amb moto si es té al·lèrgia són entre les 5.00 i les 10.00 hores, i entre les 19.00 i les 22.00, ja que la concentració de pol·len és més gran. A més, cal evitar transitar per parcs o zones on hi hagi vegetació abundant ni practicar rutes o activitats moteres a l’aire lliure (trial, enduro, motocròs, ‘dirt track’...) si el nivell de pol·linització és alt.
Vigilar la nostra higiene
Pel que fa a la higiene personal, hem d’evitar tocar-nos o fregar-nos amb les mans brutes. Sempre ens les hem de rentar abans de refrescar-nos la cara o els ulls. I per alleujar algun símptoma, una opció és fer servir tovalloletes humitejades lliures de compostos i d’alcohol i amb pH neutre, tipus les dels nadons.
Igual com amb les nostres mans i cara, hem de prestar una atenció especial a la neteja del nostre casc i altres complements del nostre equipament moter.
Assegurança de moto per a motoristes al·lèrgics
Notícies relacionadesFinalment, pel que fa a conduir una moto amb al·lèrgia també hem de tenir en compte el contractar una assegurança de moto que inclogui les garanties adequades. De manera especial, els experts ens recomanen les cobertures d’Assistència en Viatge i Accidents del Conductor.
Si a causa d’algun dels símptomes de l’al·lèrgia no podem continuar conduint i ens trobem malament, o tenim un accident, el servei de grua de la cobertura d’Assistència en Viatge s’encarregarà de traslladar la moto al nostre domicili o un taller per a la seva reparació. I si el sinistre se salda amb danys personals, la cobertura d’Accidents del Conductor ens cobrirà les despeses mèdiques i hospitalàries. A més, també contempla una indemnització en cas d’invalidesa o mort.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034