I fa molta ràbia
La regla numèrica amb què bars i restaurants fan que gastis més
El Banc d’Espanya avisa: vigila si veus aquest senyal als bitllets
¿Hi va haver trampa en la victòria del Rafa a ‘Pasapalabra’?
Segur que més d’una vegada has demanat una tapa amb amics i us heu adonat que hi sobra o falta una unitat que fa impossible repartir-la a parts iguals
¿Alguna vegada has anat a un bar o un restaurant, has demanat una tapa i t’has adonat que hi sobra o falta una unitat que fa impossible una repartició equitativa amb els teus amics o familiars? Passa amb les croquetes, les gambes i les mandonguilles, les gildes, i fins i tot amb els talls i daus d’embotit. És una pràctica que treu de polleguera, però té una raó de ser: així els establiments venen més racions. A més, darrere d’aquesta manera de fer, que s’evidencia més en les franquícies, hi ha un truc i és matemàtic.
El sector de la restauració fa servir una regla numèrica que es basa en l’ús de nombres primers a l’hora de servir les tapes i les racions. Segur que deus recordar de l’escola que els nombres primers són tots aquells superiors a 1 i que només són divisibles per 1 i per si mateixos. És a dir, són el 2, el 3, el 5, el 7 i l’11. Si et fixes en la pròxima ració que et serveixin, és molt probable que hi trobis una tapa senar.
La regla inversa
Notícies relacionadesUna regla que, d’altra banda, pot ser a la inversa. És a dir, en el cas que el nombre de comensals no sigui parell, sinó senar, els establiments solen servir quantitats semblants. D’aquesta manera es repeteix el mateix ‘conflicte’ i la quantitat a repartir mai és igual i algú es queda amb ganes de més.
Així, a fi d’equilibrar el sobrant que falta o que queda, els consumidors tendeixen a demanar més menjar i, per tant, els bars i els restaurants venen més. Si no hi ha un cambrer simpàtic que entengui la situació, faci ús de l’amabilitat i compensi la quantitat servida, hi ha una altra opció: aplicar la tàctica de la forquilla i el ganivet. En altres paraules, dividir l’última unitat, la de la vergonya, perquè tothom en pugui disfrutar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia