També t’ensenyem les pitjors
Aquestes són les deu millors ciutats del món per viure el 2023 (i cap és espanyola)
Aquestes són les deu millors ciutats del món per viure el 2022
Barcelona és la millor ciutat del món, segons un estudi de ‘The Telegraph’

Com cada any, l’àrea d’intel·ligència de la revista ‘The Economist’ (EIU) publica un rànquing de les millors ciutats per viure amb un balanç global de l’índex d’habitabilitat. Aquest 2023 l’indicador ha augmentat significativament gràcies als reforços que ha suposat la pandèmia: l’atenció mèdica i l’educació han millorat en ciutats d’Àsia i l’Orient Mitjà i l’Àfrica.
Aquesta millora ha fet que s’hagin arribat a unes xifres rècord d’habitabilitat en els últims 15 anys (76,2 sobre 100). No obstant, podrien haver sigut millors si no fos per la baixada de puntuació que hi ha hagut en aspectes com l’estabilitat, per culpa dels diferents conflictes civils dels últims anys –sobretot la Guerra d’Ucraïna– que afecta l’estabilitat de molts països europeus que abans tenien bona puntuació en aquesta categoria.
El concepte d’habitabilitat
L’habitabilitat és la concentració de les condicions que cada ciutat brinda als seus ciutadans per viure-hi. Aquestes poden ser millors o pitjors, segons uns criteris qualitatius i quantitatius que s’agrupen per categories.
Per classificar quines són les millors ciutats per viure es valoren cinc categories de referència relacionades amb l’habitabilitat, en un total de 173 ciutats del món. Cada un d’ells rep una puntuació de l’1 al 100 amb un pes percentual que varia lleugerament. Aquestes són les categories que s’analitzen i el pes que tenen, segons l’EIU:
1. Estabilitat (25% del total)
Aquí es valoren els següents aspectes: la delinqüència menor i els delictes violents, l’amenaça de terror, de conflicte militar i de disturbis o conflictes civils.
2. Sanitat (20% del total)
En aquesta categoria es valora la disponibilitat d’assistència sanitària privada i pública, la qualitat de l’assistència sanitària pública, la disponibilitat de medicaments sense recepta i els indicadors generals d’assistència sanitària.
3. Cultura i medi ambient (25% del total)
L’índex d’humitat/temperatura, la incomoditat del clima per a viatgers, el nivell de corrupció, les restriccions socials o religioses, la disponibilitat esportiva i cultural, l’alimentació i les begudes, i els béns i serveis de consum són els subindicadors d’aquesta categoria.
4. Educació (10% del total)
En aquesta categoria puntuen la disponibilitat d’educació privada i la qualitat d’aquesta, i els indicadors públics d’educació.
5. Infraestructures (20% de total)
En infraestructures es valora la qualitat de la xarxa de carreteres, la qualitat dels enllaços internacionals, del subministrament d’energia i d’aigua, la disponibilitat de vivenda de bona qualitat i la qualitat de les telecomunicacions.
La millor ciutat per viure el 2023
Tenint en compte tots aquests factors, categories i indicadors, l’EIU fa un rànquing de les 173 ciutats del món de les quals té totes les dades necessàries. En la classificació d’aquest any, Viena torna a liderar la primera posició en solitari, com ha fet en els últims set anys (excepte el 2021, amb les restriccions de la pandèmia).
«La ciutat de Viena continua oferint una combinació insuperable d’estabilitat, bona infraestructura, educació sòlida i serveis sanitaris, i molta cultura i oci», detalla l’informe. L’únic inconvenient remarcable és una relativa falta de grans esdeveniments esportius. De fet, la capital austríaca té una puntuació de 100 en totes les seves categories menys cultura i medi ambient, on puntua amb un 93,5 sobre 100.
El segueix Copenhaguen, que repeteix també la segona posició a menys de mig punt per sota del primer lloc. El tercer i el quart lloc són per a Melbourne i Sydney: les ciutats australianes han tret aquest lloc a les dues grans ciutats europees de Frankfurt i Amsterdam, les quals es troben fora del top 10 aquest 2023.
Les següents ciutats són canadenques, Vancouver (5a), Calgary (7a) i Toronto (9a); i suïsses, Zuric (6a) i Ginebra (8a). La desena posició és un empat entre Osaka (Japó) i Auckland (Nova Zelanda).
Les ciutats suïsses han experimentat un augment de puntuació en educació, mentre que les canadenques han augmentat la seva estabilitat en comparació amb l’any passat, quan aquestes ciutats es van veure afectades per les protestes contra les vacunes.
La pitjor ciutat per viure el 2023
Malgrat que ciutats com Lagos (Nigèria) i Alger (Algèria) segueixen en el rànquing de les pitjors urbs –posició 170 i 171 de 173–, aquestes han notat millores en els seus sistemes de salut i educació. L’informe assenyala com a possible causa que els dos països són exportadors d’energia, i en certa mesura, s’han beneficiat de l’augment dels preus mundials del petroli i el gas.
«Malgrat que la corrupció continua sent un problema, s’han posat a disposició alguns fons públics addicionals per a infraestructura i serveis públics, que també s’han vist beneficiats pel descens de casos de covid», assenyala l’informe.
La pitjor ciutat per viure és Damasc (Síria) que no ha vist cap millora en les seves puntuacions d’habitabilitat. La capital de Síria continua devastada per la guerra que fa anys que destrueix les poques possibilitats de què disposa per viure.
El cas de Kíiv és particular: el 2022 es va retirar de la classificació, després de la invasió de Rússia. Ara s’hi ha tornat a afegir i la seva puntuació ha baixat 5,9 punts respecte al 2021, i ocupa la posició 9 començant pel final. De totes les seves puntuacions, la més baixa no és l’estabilitat –com podríem esperar d’un país en guerra– sinó les infraestructures, durament afectades pel conflicte.
Les ciutats europees i britàniques cauen del rànquing
Entre la llista de les 10 ciutats que més han baixat en el rànquingaquests últims 12 mesos hi ha tres ciutats europees i tres de britàniques. En les europees, Estocolm, Rotterdam i Lió han baixat 22, 16 i 12 punts, respectivament. Quant a les britàniques, Edimburg –la que més punts ha baixat (-23), Manchester (-16) i Londres (-12).
Segons els autors de l’informe, no es tracta d’una pèrdua d’habitabilitat, sinó que moltes ciutats asiàtiques han millorat les seves condicions amb el pas de la pandèmia, i la seva puntuació percentual ha baixat en favor a l’augment de les altres.
Balanç global positiu
L’informe apunta una millora de l’habitabilitat a totes les regions, sense excepció: Europa Oriental, Amèrica del nord, Àsia-Pacífic, Europa de l’Est, Amèrica Llatina, l’Orient Mitjà i Àfrica del Nord i l’Àfrica Subsahariana.
Llista de les millors ciutats per viure el 2023
1. Viena, Àustria
2. Copenhaguen, Dinamarca
3. Melbourne, Austràlia
4. Sydney, Austràlia
5. Vancouver, Canadà
6. Zuric, Suïssa
7. Calgary, Canadà
7. Ginebra, Suïssa
9. Toronto, Canadà
10. Osaka, Japó
10. Auckland, Nova Zelanda
Llista de les pitjors ciutats per viure el 2023
164. Douala, Camerun
165. Kíiv, Ucraïna
166. Harare, Zimbàbue
166. Dacca, Bangladesh
168. Port Moresby, Papua Nova Guinea
169. Karachi, Pakistan
170. Lagos, Nigèria
171. Alger, Algèria
Notícies relacionades172. Trípoli, Líbia
173. Damasc, Síria
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Entendre-hi més El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Gir als EUA Les retallades de Trump arriben a l’espai: la NASA vol eliminar missions científiques per prioritzar la utopia de Musk de portar humans a Mart