Consum
¿Què passa si congeles la carn el mateix dia en què caduca?
Consells de Joan Roca (El Celler de Can Roca) per triomfar cuinant carn a casa, i l’utillatge necessari

Amb el tràfec de les rutines diàries, la falta de planificació o, directament, les distraccions, no són poques les vegades en què el menjar que tenim a la nevera amenaça de tornar-se insalubre. Menció especial per a l’ampli assortiment de carns disponible quan la data de caducitat ha arribat. Llavors assalta el dubte de si congelar-la en aquest punt és una bona solució o ja és massa tard.
Entrecots de vedella, hamburgueses, cuixes de pollastre o filets de porc. ¿Poden tenir una segona oportunitat a la nostra nevera? ¿És segur recórrer a aquest recurs en aquest punt? Parlem sempre de carn crua, ja que en el moment en què es cuinin i vagin al congelador ja no hi ha dubte que tenen una vida extra.
En el cas de la carn crua pròxima a caducar cal tenir molt en compte riscos que poden tenir un elevat impacte en la salut, com descongelar malament una matèria primera el consum de la qual comença a resultar compromès.
Protocol
Però, si el protocol es fa convenientment, la conclusió és que congelar la carn al límit de la caducitat és preferible i «un mal menor abans que estar tirant menjar», segons destaquen en la web especialitzada en gastronomia Directo al paladar. És important destacar els mitjans dels quals es disposa: «Si tenim un congelador de quatre estrelles, no hi haurà problema en el fet que congelem la carn el mateix dia en què caduca, tot i que sí que és pràctic tenir en compte algunes directrius», afegeixen.
Com a recomanacions per fer un congelat segur d’aquests talls destaquen la conveniència que estiguin protegits amb embolcall que impedeixi que el gebre entri en contacte amb la matèria primera directament i la deteriori. Per evitar-ho, el millor és recórrer a un tàper, paper transparent o bosses amb tancament.
Notícies relacionadesI, per mantenir les propietats intactes i disfrutar del millor sabor, el procés de descongelació ha de respectar unes normes elementals: fer-ho sempre a la nevera i «procurant que el producte no entri en contacte amb els sucs que deixa anar», així com cuinar-la «com més aviat millor», destaquen en la web culinària.
Això, sí, no s’ha d’oblidar la carn al congelador durant mesos i mesos, tot i que en poden passar uns quants abans que no perdi les seves propietats. L’OCU assenyala un límit de 12 mesos per als filets de vedella, el pollastre i el gall dindi, i de quatre o sis mesos per a costelles de porc, així com de tres a quatre mesos per a la carn picada. Per a les salsitxes fresques recomana no passar dels dos mesos.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- El dret a morir Les sol·licituds d’eutanàsia a Catalunya augmenten un 63% en un any: ja hi ha una petició al dia
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Judici a París Marine Le Pen, i vuit diputats més de Reagrupament Nacional, culpables de desviació de fons públics
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Projecte audiovisual El nou canal de TVE en català començarà a emetre l’11 de setembre