L’os malai
¿Un os o un humà disfressat? Polèmica en un zoo de la Xina per un vídeo d’un os que sembla una disfressa
En aquesta nova era marcada per les ‘fake news’ i la desinformació, sembla que estem condemnats a viure al món dels dubtes i l’univers de la desconfiança. Les imatges d’un os dret, saludant els visitants d’un zoo de la Xina i amb un comportament semblant a una persona, han donat la volta al món a través de les xarxes socials, amb múltiples missatges de dubtes: ¿És un os o un humà disfressat?
Ha sigut tan gran la repercussió que el zoològic de Hangzhou, on s’ha gravat l’escena, s’ha vist obligat a emetre un comunicat per aclarir al públic que es tracta de l’espècie d’ossos malais. En un primer moment, molts usuaris asseguraven que l’animal era, en realitat, un humà disfressat d’os, i després del comunicat, els més conspiranoics ho continuen pensant.
¿Pagarán bien por hacerse pasar por oso en China? Yo quisiese pic.twitter.com/8g51dnEcyY
— Fantastic mr. Tongy (@egosumjarquin) 1 de agosto de 2023
La polèmica notícia arriba avui després que un japonès hagi publicat un vídeo transformat en gos passejant pel carrer. L’home s’ha gastat més de 14.000 dòlars en una disfressa feta a mida per complir el seu somni des de petit de «convertir-se en animal».
Tot i que les similituds semblen evidents, l’os malai no és cap home disfressat. Els plecs que té al darrere continuen despertant dubtes sobre la seva autenticitat, però la realitat és que té una explicació que una experta en aquest tipus d’animals ha relatat a la BBC: «Ajuden a protegir els ossos dels depredadors, ja que aquesta soltesa els permet donar la volta en la seva pell i defensar-se si un animal gran com un tigre els atrapa», explica.
¿Usted qué opina? 😮
— Nelson Valdez (@nelvaldez) 31 de julio de 2023
🐻Un zoológico en Zhejiang #China, tuvo que emitir un comunicado de prensa para convencer al público de que el oso malayo en exhibición se trata de un animal real y no de una persona disfrazada; Esto luego de recibir críticas por la curiosa pose del animal pic.twitter.com/RzMca2BtF7
El comunicat del zoo
El comunicat emès pel zoo xinès insisteix que no és la primera vegada que salten les alarmes entre el seu públic per un «malentès». Es tracta d’un dels ossos més petits del món, i en concret aquest es diu Ángela.
«Quan es tracta d’ossos, el primer que passa pel cap és una figura enorme i un poder sorprenent... Però no tots els ossos són gegants ni el perill personificat», expliquen. Això fa que la gent no ho entengui, però és una espècie originària de les selves tropicals del sud-est asiàtic.
A bear🐻 stands up to mingle in the #Hangzhou Zoo! It sounds like a joke, and people wondered if it was a real bear or just someone in disguise, but it's true!🤣 Who knew bears liked to socialize? PS: It's actually a Malayan bear, the smallest bear type ever! @AnimalPlanet pic.twitter.com/YkORrKZfCd
— Hangzhoufeel (@hangzhoufeel) 31 de julio de 2023
Amb les extremes temperatures registrades a la Xina, el zoo ha afegit en el seu comunicat: «Qualsevol persona amb una disfressa d’os sota la calor de l’estiu no duraria ni uns minuts abans de desmaiar-se».
Reaccions a Twitter (X)
Han sigut tantes les reaccions en les xarxes que fins i tot el novel·lista islandès Sjón (@Sjonorama) ha volgut deixar la seva aportació. En una imatge de persones disfressades d’animals ha tuitejat: «Guardo bons records de quan visitava els animals del zoo de Reykjavík. Almenys els lleons, els micos i la vaca eren de veritat. Però l’elefant i l’os no tant».
I have fond memories of visiting the animals at the zoo in Reykjavík as a child. At least the lions, the monkeys and the cow were real. Not so sure about the elephant and the bear, though. pic.twitter.com/7PZfE6g8QM
— Sjón 🇺🇦🏳️⚧️🏳️🌈 (@Sjonorama) 1 de agosto de 2023
L’os malai, en perill d’extinció
És l’espècie d’ossos més petita que es troba en l’actualitat i posseeix una longitud de no més d’1,5 metres i un pes aproximat de 25 a 65 quilograms. A diferència dels seus altres companys d’espècie, l’os malai no hiberna.
Notícies relacionadesSegons els registres de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) aquesta espècie està en perill d’extinció. El seu inusual aspecte petit i el seu bonic pelatge negre són objecte de caça comercial. La seva carn la consumeixen els habitants al país asiàtic o els mateixos animals vius són venuts com a espècie exòtica en el mercat d’animals.
A més, la desforestació que arrasa el continent està provocant una pèrdua progressiva del seu hàbitat, fet que el situa en la llista de la UICN des de l’any 1978. El zoològic Hangzhou salvaguarda aquesta espècie, que presenta una reproducció molt lenta i necessita un mínim de 90 dies per prosperar.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034