Trucs útils
¿Com netejar carxofes i evitar que es posin negres?
Hi ha moltes maneres de preparar-la i té múltiples beneficis, però ¿saps com tractar-les a la cuina? T’ho expliquem

La carxofa és una verdura de temporada i a Espanya és d’hivern i principis de primavera. Per això els mesos propicis per consumir-la van de finals d’octubre a principis d’abril, depenent del clima.
La planta pot viure diversos anys i arribar fins als dos metres d’altura, i a la punta és on neixen les carxofes.
Propietats
És una verdura que ajuda a controlar els nivells de colesterol a la sang i, a més, té molt poques calories. Ajuda a la digestió dels greixos, és diürètica, rica en fibres i redueix els nivells de sucre en sang.
Hi ha moltes maneres de preparar-la i té molts beneficis, però ¿saps com netejar-la? I, sobretot, ¿saps com evitar que les fulles es rovellin i es posin negres?
En realitat, netejarem i prepararem les carxofes en funció de com vulguem cuinar-les. Però la manera més habitual de fer-ho és agafar-ne una i anar-ne traient les fulles d’una en una intentant que no es trenquin. Cal fer-ho fins a treure’n tres o quatre capes, en funció del gruix de la carxofa. Les fulles han de ser tendres; per saber si ho estan, cal doblegar-les i veure si es trenquen o no. Si es trenquen, no en treguis més capes.
Tallar la tija
Després d’això, talla la tija fins a deixar-ne dos o tres centímetres. Pots reservar el que has tallat i fer-ne daus pelats si el tronc és tendre, tot i que els hauràs de coure o fregir-los més estona al cuinar-los.
Notícies relacionadesDesprés de treure’n les fulles no aprofitables, la verdura està a punt per cuinar i la pots tallar per la meitat, en quarts, en làmines...
Per evitar que es rovellin i que les fulles s’ennegreixin a mesura que es treuen, cal posar-les en remull en un recipient amb aigua i vinagre, o aigua i un rajolí de suc de llimona, o aigua i julivert, o combinant aigua, julivert i un rajolí de suc de llimona o de vinagre.
- ¿Un altre gol de Laporta?
- Ajuts socials Ja és oficial: Així pots sol·licitar el nou ajut de 700 euros compatible amb l'Ingrés Mínim Vital
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- BCN detecta un frau amb les entrades gratis al parc Güell dels veïns
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Ficció en català Les apostes de 3Cat de sèries i pel·lícules per al 2025: d’un ‘thriller’ de David Verdaguer a Mario Casas parlant en català
- Drets socials El Govern reobre l’expedient del veí de Gavà que feia 18 anys que esperava l’ajuda a la dependència
- Governança corporativa Yolanda Díaz inicia la seva reforma per col·locar els sindicats en els consells d’administració de les empreses