El descongestionant nasal més utilitzat no serveix per a res: demostrat
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fenilefrina és un dels remeis més utilitzats contra la congestió nasal. Present en medicaments tan populars com el Gelocatil o l’Aspirina Complex, aquest principi actiu pot ajudar a fer més suportables els símptomes de la grip o l’al·lèrgia. No obstant, un recent estudi de l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA per les seves sigles en anglès) ha desmentit per complet aquesta suposada eficiència.

Si bé és cert que el consum d’aquest ingredient no suposa cap risc per a la salut, els investigadors han determinat que la seva presència als medicaments esmentats i molts d’altres, que només fa que encarir el seu preu final de venda, resulta totalment inútil quan se serveixen en forma de pastilla. Així ho va determinar la votació portada a terme dimarts pels 16 membres de l’esmentada entitat, que, de manera unànime, van rebutjar estudiar més a fons aquest tema.

Via oral

Notícies relacionades

Es pot destacar que en el cas dels productes d’aerosol nasal, la fenilefrina sí que té un efecte científicament provat sobre els pacients. La raó d’aquesta diferència segons el format de comercialització es deu, segons expliquen els científics, que la major part del fàrmac es descompon a l’intestí i al fetge, o el que és el mateix, abans d’arribar al corrent sanguini i fer algun efecte al nas.

Amb tot, la FDA va anunciar que ho prendria en consideració, tot i que sense establir terminis. Sigui com sigui, atendre les recomanacions donades pels investigadors comportaria que fabricants d’aquest medicament per via oral es veiessin obligats a retirar-lo del mercat (renunciant als gairebé 1.800 milions de dòlars que generen a l’any, segons dades de la FDA), una cosa que ja s’ha sol·licitat a l’Agència dels Estats Units per mitjà d’una petició ciutadana. Una altra opció seria reformular el principi actiu.