Vídeo | Els nens mengen pels ulls? Això és el que passa quan posen a prova els seus sentits

Ametller Origen demostra en un vídeo com la seva percepció sobre alguns aliments canvia segons la recepta

El 40% dels menors espanyols tenen sobrepès o obesitat, segons les últimes dades de l'estudi ALADINO

La fruita és l'edulcorant natural més saludable per als nens

Vídeo | Els nens mengen pels ulls? Això és el que passa quan posen a prova els seus sentits

Ametller Origen

5
Es llegeix en minuts
Pep Canals

L'alimentació juga un paper molt important en el desenvolupament físic i mental dels nens. No sols això. També es tracta d'una aliada clau per a prevenir i evitar el desenvolupament de diferents patologies durant la infància i, també, durant l'edat adulta. I, en aquest sentit, juntament amb l'esport, és la millor manera de combatre el sobrepès i l'obesitat infantil que, segons les dades de l'últim estudi ALADINO (Alimentació, Activitat Física, Desenvolupament Infantil i Obesitat a Espanya), afectaven el 40% dels menors al país.

“A això, a més, i segons explicava fa poc l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), també cal sumar-li l'abús de les pantalles, els reclams publicitaris d'aliments poc saludables i la falta d'hores de somni”, explica Eulàlia Vidal, professora de la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna i coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d'Ametller Origen.

Una de les claus de l'alimentació saludable és el consum de fruites i verdures. I és precisament en aquest punt on moltes famílies troben més resistència per part dels més petits de la casa. L'estudi ALADINO també va advertir que el 70% dels escolars pren fruita la majoria dels dies i que tan sols el 45% verdura. Unes dades que, per als experts, és molt millorable.

Però en moltes ocasions, les solucions als problemes poden ser molt simples. Les famílies fa anys que es pregunten com introduir fruites i verdures sense que suposi un veritable drama, i la resposta està en els ulls. En aquest sentit, Ametller Origen va dur a terme un experiment amb dues nenes i dos nens per a comprovar com canviava la seva percepció d'un aliment segons la recepta. Els resultats d'aquest estudi de camp reflectits en un vídeo de cinc minuts són veritablement sorprenents:

Creativitat per a cuinar verdures i fruites

En l'experiment del grup alimentari català, els menors tasten una pizza amb massa de bròcoli, coliflor arrebossada i un dònut de remolatxa. La seva percepció és molt diferent quan veuen el producte al natural i quan veuen la recepta acabada. En el primer cas el rebutgen, però, no obstant això, en provar les preparacions queden meravellats. Màgia? No, ciència. Els nens mengen moltes vegades pels ulls.

En aquest sentit, per a Vidal la clau està en la creativitat a l'hora de cuinar: “Els aliments no s'han de camuflar. Hem d'educar als nens perquè mengin fruites i hortalisses. Per a això hem de pensar en tècniques culinàries, a més de combinacions en les quals hi hagi aliments que agradin més i que la mescla permeti acceptar el repte tastar l'aliment”, apunta l'experta.

Què fer si rebutgen la fruita i la verdura?

Per a Vidal el consum d'aquests aliments és fonamental que s'introdueixi durant en la infància en la seva forma més madura i de qualitat. En aquest sentit, l'experta d'Ametller Origen recomana que les fruites, per exemple, siguin presents en el desdejuni al costat dels cereals, en el berenar portant un 'tupper' que acompanyi l'entrepà i, sobretot, veient que es menja a casa i fent-los partícips de la seva elecció.

Pizza amb massa de bròcoli

/ Cedida

En cas de rebuig, Vidal recomana fer un treball educatiu. “Si el que estan rebutjant és un aliment en concret, com pot ser una taronja, però hi ha altres fruites que accepta, cal apostar per això. No és necessari que li agradin totes, la qual cosa sí que és important és que les que consumeixi siguin de colors diferents”, assegura la professora de Blanquerna. I sobre forçar-los, és molt clara: “Crec que no s'ha de forçar ni premiar, però sí que insistir, és a dir, si un dia no volen un aliment, no vol dir que ja no el tornin a menjar mai més”.

Quins aliments s'haurien d'evitar durant la infància?

Per a evitar el sobrepès i l'obesitat durant la infància, els experts recomanen controlar i limitar el consum d'aliments rics en sucres lliures o afegits, en sal i en greixos saturats.

Sobre el sucre, Vidal apunta que el consum de sucres lliures dels nens espanyols supera els 25 grams diaris recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). “Un estudi de la revista ‘Nutrients’ el va situar en 55,7 grams diaris i els productes que més van contribuir van ser les galetes, el cacau en pols, els refrescos i, menys, els lactis ensucrats i postres làcties”, assegura l'experta. En aquest sentit, la coordinadora del Consell Assessor de Nutrició i Salut d'Ametller Origen recomana evitar alguns productes com:

  1. Els cereals del desdejuni rics en sucre: haurien de triar-se cereals no ensucrats i integrals

  2. Els refrescos i sucs de fruita ensucrats també els haurien d'evitar i triar aigua com a beguda principal

  3. La brioixeria industrial rica en greixos i sucres

  4. Els aliments processats quan aquests són rics en sucres, sal o greix

  5. Gelats rics en greix i sucres, etc.

  6. Llaminadures

  7. Lactis ensucrats

“No és necessari vetar el sucre, però sí que cal reduir el seu consum. Per a endolcir, la millor opció és el sucre de les fruites. Ara bé, si parlem d'aliments als quals se'ls afegeix sucre, el millor és consumir-los de manera ocasional i triar aquells que portin menys quantitat”, assegura l'experta.

Una nena prova crispetes de coliflor

/ Cedida

Així hauria de ser un menú infantil

L'alimentació infantil ha de ser la més nutritiva possible. En aquest sentit, les fruites i hortalisses han de ser les grans protagonistes i el secret per a aconseguir-ho no és un altre que tornar-les atractives.

L'experta d'Ametller Origen recomana el següent menú diari:

  • L’esmorzar pot dividir-se en dos moments i hauria d'incloure:

1.- Farinacis integrals: pa o torrades, flocs de blat o blat de moro, musli, etc

2.- Lacti: llet o iogurt natural sense sucre afegit

3.- Fruita fresca de temporada que pot ser sencera o a trossets

  • En el menjar han de ser presents tres grups d'aliments:

1.- Farinacis: pasta, arròs, llegums, patata

2.- Hortalisses: mongeta, carabassó, albergínia, col, pastanaga

3.- Aliments proteics: peix, ous, llegums, carn

  • Postres: una fruita o un iogurt natural sense sucre

  • En el berenar, depenent de l'hora i de l'activitat que hagi de realitzar el/la nen/a, podem donar-li fruita fresca, fruita seca, farinacis integrals o un lacti sense sucre afegit.

  • En el sopar, ha de ser present tres grups d'aliments igual que en el menjar